Kan jag äta Oliver, gröna eller svarta?
Många kvinnor upplever under graviditeten cravings för just oliver. Därför är det också en vanlig fråga att ställa sig när man är gravid. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om oliver för att tryggt kunna äta dem under graviditeten.
Oliver på burk är mycket säkrare för dig som är gravid att äta än de oliver som går att köpa över disk. Oliver som är värmebehandlade har en väldigt liten risk att innehålla listeria. Vill du vara helt säker så kan du alltid tillaga oliverna, då detta tar bort eventuell listeria.
Generellt är där relativt lite information tillgängligt om oliver och graviditet men vi ska här försöka att ge dig ett så bra svar som möjligt.
Oliver och listeria
Oliver på burk är i stort sätt alltid värmebehandlade och är således normalt säkra att äta då listeria dör vid upphettning. Detta gäller även fyllda oliver. Det finns ett fåtal internationella studier (2004) som visar på att oliver som legat länge i burk, eller stått öppna i kylskåp, kan innehålla små mängder listeria. Dessa mängder är dock så små så att livsmedelsverket fortsätter att rekommendera att man kan äta burkoliver när man är gravid.
Listeria kan lätt föröka sig vid dålig livsmedelshantering och förökar sig då öven i kylskåp. Var därför försiktig med oliver som köpes i lösvikt när du är gravid. Läs mer om listeria.
Oliver och näring
Oliver är ett nyttigt livsmedel med flera olika viktiga vitaminer och mineraler. Oliver innehåller exempelvis järn, kalcium, koppar, natrium, Vitamin E och Vitamin A.
Andra fördelar som ofta nämns förknippat med oliver är att de hjälper till att utveckla blodcellerna hos både barnet och hos mamman. Oliver kan även hjälpa till att sänka kolesterolet i kroppen både under och efter en graviditet. Det finns även de som säger att oliver kan minska risken för bristningar när du är gravid (detta låter vi dock vara osagt).
Kan man äta oliver när man är gravid?
Det går bra att äta oliver när du är gravid. Du bör dock inte överdriva konsumtionen då det kan göra att du får i dig för höga halter av natrium (salt). Håller du dig till en rimlig nivå så går det bra att äta alla typer av oliver, dvs svarta oliver, gröna oliver, fyllda oliver, mfl åtminstone de som förvaras i burk bland konserverna i livsmedelsbutiken. Detta då de är värmebehandlade.
Vill du vara på säkra sidan så undvik oliver som du köper i burk från kyldisken och de som finns i lösvikt såsom på bufféer eller i delikatessdisken. Även på dessa ställen är risken för listeria liten, men där finns en minimal risk om oliverna inte är korrekt förvarade.
Vill du vara helt säker så kan oliver alltid tillagas när du är gravid. Det går därför bra att äta oliver på pizza eller oliver som finns i bakat bröd.
Livsmedelsverket rekommenderar att du kan äta oliver.
Läs även: Listeria samt mer om vad du kan äta under graviditeten.
Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15508629/, livsmedelsverket: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2008/bakterier-och-parasiter-vid-graviditet.-vetenskapligt-underlag-infor-revideringen-av-kostrad-for-gravida-och-ammande.-livsmedelsverket.pdf