Opastöriserad ost

Ost under graviditeten – vilka ostar kan du äta? 

Ost är något som vi i Sverige äter mycket av och något som många gravida vill fortsätta att äta under graviditeten. Som gravid kan man dock lätt bli osäker på vilka ostar som är okej och vilka man ska undvika. Vi har därför satt ihop en stor ostguide för dig som är gravid.

Komplett ostguide för dig som är gravid

Under graviditeten är det av flera skäl bra att äta ost. Ost är bland annat en bra källa till kalcium. Det finns vissa ostar du kan äta och andra du ska undvika. Sist i artikeln hittar du en komplett lista.

Bra att veta är att det alltid går bra att äta ostar som varit upphettade. De ska då upphettas över 70 grader innan du som gravid äter dem. Köper du ostar som är pastöriserade men fuktiga och mjuka i konsistensen, så ska du vara försiktig. Bakterier trivs nämligen i denna typ av miljö.

I denna artikel hittar du fördjupar information om följande ämnen:

  • Opastöriserad vs pastöriserad ost
  • Brie ost under graviditeten
  • Parmesan som gravid
  • Fetaost
  • Chevré och ost från får / get
  • Hallomi
  • Burrata när man är gravid
  • Mozzarella under graviditeten
  • Lista över ostar du kan äta som gravid
  • Lista över ostar du INTE kan äta som gravid

Opastöriserad vs pastöriserad ost 

Är du gravid så rekommenderas det att du inte äter opastöriserad ost. Det är normalt inte farligt men då man under graviditeten kan ha nedsatt immunförsvar så är det bättre att ta det säkra före det osäkra och undvika opastöriserad ost.

Vad är opastöriserad ost? 

Den opastöriserade osten som du inte ska äta under graviditeten kan bland annat innehålla Listeria. När en produkt pastöriseras så genomgår den en värmebehandling som dödar bakterier och andra mikroorganismer som finns i produkten. Pastörisering innebär också att produkten håller längre. I Sverige är det lagkrav på att all mjölk och grädde som sälj i butik ska vara pastöriserad.

En opastöriserad ost smakar mer stalligt, animaliskt eller nötigt. De har också ofta en kraftigare och mer varierad smak än de opastöriserade. Idag görs väldigt mycket kontroller på vid mjölk- och ostproduktion, vilket gör att produkterna normalt är säkra att äta. Under graviditeten ska du dock vara försiktig, då det finns risker. Exempel på opastöriserade ostar är: mögelost, kittost, färskost och fetaost.

Risker med opastöriserad ost

Orsaken till varför du ska undvika ost som inte är pastöriserad är att den kan innehålla bland annat listeriabakterier som kan skada ditt barn. Om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats.

Hårdost

Hårdost går bra att äta när man är gravid. Till hårdost räknas alla hyvelbara ostar, såsom exempelvis herrgård, parmesan, gruyère och emmentaler. Det går även bra att köpa och äta färdigskivade hårdost i paket.

Vill du äta opastöriserad ost under graviditeten? 

Ett tips är då att du själv pastöriserar den. Det är inte så svårt. Det enda som krävs är att du hettar upp osten tills den bubblar. Sedan är det fritt fram att äta den. Värm upp den och låt den stelna eller använd osten i någon sås eller gratäng och njut av den goda smaken.

Läs även: Kan jag äta oliver som gravid?

Kan man äta brie och mögelost när man är gravid?

Ostbricka med brie eller mögelost är vanligt förekommande i Sverige. Under graviditeten rekommenderas det dock att du inte äter dessa ostar.

kan gravid äta brie

Brie är en fransk vitmögelost. Grönmögelost har en tydligare flora av mögel. Vissa grönmögelostar kallas för blåmögelostar, men i grunden är det samma kategori av ost. De vanligaste vitmögelostarna är Brie och Camembert. Vanligaste grönmögelostar är Gorgonzola, Roquefort, mfl och de går i Sverige ofta under beteckningen ädelost.

Kan gravida äta brieost eller mögelost?

Alla dessa ostar klassificeras enligt livsmedelsverket som ostar som du bör undvika under graviditeten. Man bör skippa all sorts ost med mögel i eller runt dvs ingen brie, grön/blå/vitmögelost, chevre. Kittost ska du också undvika.

Brie och andra dessertostar kan mycket väl vara gjorda på pastöriserad mjölk, men även dessa ska du undvika. Listeria förekommer i naturen och det är därför också vanligt förekommande i livsmedel och kan mycket väl förekomma i de lokaler där osten produceras. Blir osten förorenad under tillverkningen eller under hanteringen så kan den innebära en risk för dig som är gravid. Listeria växer dessutom lättare i mjuka ostar.

Om du inte kan motstå?

Håller du på att dö av längtan efter brie eller annan mögelost? Använd då osten i matlagning eller på en varm macka. Se bara till så att osten blir så varm så att den bubblar.

Kan man äta parmesanost när man är gravid?

Även när man är gravid så vill man väl ha parmesanost på pastan eller salladen. Under graviditeten är dock många som blir osäkra på om det går bra att äta parmesanost eller inte.

kan gravid äta parmesan

Parmesanost, eller Parmigiano-Reggiano som originalet heter, är en klassisk italiensk hårdost gjord på komjölk. Den äkta parmesanosten tillverkas endast av opastöriserad mjölk och lagras normalt i mellan 22 till 36 månader. I vardagligt tal kallas osten för endast ”Parmesan”.

Kan gravida äta parmesanost?

Enligt livsmedelsverket går det bra att äta parmesanost från både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Dessa ostar mognar långsamt och länge. Det ger dem ett lågt pH och så låg vattenhalt att bakterierna inte kan växa till i osten. Det är därför fritt fram att njuta av parmesanost när du är gravid.

Här kan du se livsmedelsverket ostguide.

Kan man äta fetaost när man är gravid?

Fetaost tillhör de saker som en del kvinnor får craving efter när de är gravida. Frågan många ställer sig är därför huruvida det är okej att äta fetaost under graviditeten?

får man äta fetaost när man är gravid
Kan gravid äta fetaost?

Det finns flera olika varianter av fetaost. Originalet är gjort av pastöriserad fårmjölk eller getmjölk och detta är okej att äta även när man är gravid.

Kan jag äta fetaost?

När du är gravid kan du äta fetaost med gott samvete. Fetaost har nämligen ett så lågt pH att listeria inte kan föröka sig även om fetaosten har lång hållbarhet. Säkerställ att fetaosten är pastöriserad. 

När man är gravid så ska man dock undvika färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk. Livsmedelsverket ger rådet att man ska hålla sig till fetaost som är gjord på pastöriserad mjölk, vilket de i de flesta fall är. Om en fetaost inte är pastöriserad så måste detta framgå på förpackningen. Om du köper fetaost i lösvikt så fråga personalen för att vara på den säkra sidan. 

Du ska med andra ord undvika fetaost som är gjord på opastöriserad mjölk när du är gravid. Det går dock bra att äta fetaost som är opastöriserad om den hettas upp dem till minst 70 grader, tills det bubblar. Då dör eventuella listeriabakterier.

Livsmedelsverket och fetaost för dig som är gravid

De nuvarande råden för dig som är gravid är enligt livsmedelsverket:

När det gäller feta så är det en ost som är för syrlig för att listeria ska kunna föröka sig. Om fetan är pastöriserad och eller förpackad så är risken för listeria mycket liten.

Läs mer: Så undviker du listeria 

Chevre och getost gravid

Chevre är en getost gjord på mjölk från get. Namnet kommer från att chèvre betyder just get på franska. Chevre är en vitmögelost som oftast säljs i form av en cylinder. Färgen på getosten är ljus och konsistensen är krämig med ett något hårdare skal.

chevre gravid

Getost, s.k. chevre och den kan användas både som den är och i matlagning. Chevre är inget varumärke utan en benämning för just getost. Det finns sedan en mängd olika varianter av getost. Då det är en relativt vanlig ostsort så är det många som undrar om de kan äta chevre under graviditeten. 

Kan man äta chevre när man är gravid?

Chevré är en mögelost som mjuk och blöt med ett neutralt PH-värde som gör att listeria gärna förökar sig snabbt i dessa ostar. Är du gravid så bör du därför inte äta Chevré, vilket gäller Chevré tillverkad på både pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

Om du hettar upp chevre till minst 70 grader så bår det bra att äta den. Den ska dock vara helt genomvärmd. Under denna förutsättning så går det bra att äta chevre när du är gravid. 

Tänk på att det inte räcker med att frysa in osten för att ta död på listeriabakterier. Listeria kräver upphettning för att säkert försvinna. Här kan du läsa mer om listeria.

Kan man getost när man är gravid?

Det finns flera getostar och några av dem är: Banon, Brique chèvre, Cabécou, Cabri gatineu, Chabichou du Poitou, Chabis, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon de l’Ardèche, Chevre Kolibrie, Chevre, aska, Picodon de la Drôme, Pouligny-saint-pierre, Rocamadour, Sainte-maure-de-touraine, Selles-sur-cher och Valençay. 

Samma rekommendation ges dock om alla varianter av getostar så när du är gravid, dvs att man inte ska äta dem i sin naturliga form. Det går dock bra att äta getost som varit uppvärmd till över 70 grader Celsius.

Kan jag äta Halloumi, stekt eller grillad?

Halloumi tillhör de färskostar som går bra att äta när du är gravid. Vill du vara extra försiktig så ska du se till så att den är nyförpackad. Orsaken är att det finns en ökad risk för bakterietillväxt om osten ligger för länge.

Halloumi gravid
Halloumi gravid

När du är gravid så går det bra att äta Halloumi tillverkad av både pastöriserad- och opastöriserad mjölk samt både när den är rå, grillad och stekt.

Halloumi tillhör de färskostar som går bra att äta när du är gravid. Vill du vara extra försiktig så ska du se till så att den är nyförpackad. Orsaken är att det finns en ökad risk för bakterietillväxt om osten ligger för länge.

Kan man äta Burrata som gravid

Burrata är en italiensk ost som många vill njuta av även som gravid. Burrata görs av mozzarella och grädde som läggs i ett skal gjort av komjölk eller buffelmjölk. 

burrata gravid

Kan man äta burrata som gravid?

Råden för burrata för dig som är gravid är samma som för mozzarella, dvs att det går bra att äta burrata även när man är gravid. Anledningen att burrata går bra att äta när man är gravid, även den som är opastöriserad, är att den upphettas under tillverkningen. Detta gör att eventuella bakterier i osten dör. 

Skillnaden mellan mozzarella och burrata är att mozzarellan är fastare i sin form. Burrata har en krämig/gräddig mitten som rinner ät när man skär upp osten. 

Kan man äta mozzarella när man är gravid?

Mozzarella är en av alla de ostar som väcker en del frågetecken under graviditeten. Mozzarella är en färskost från Italien som normalt är gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel.

kan gravid äta mozzarella

Tveksamheterna kring om mozzarella kan ätas när man är gravid beror på att osten ofta ätes färsk samt att den är gjord på just opastöriserad mjölk. Opastöriserad mjölk skall normalt undvikas när du är gravid. Orsaken är att den kan innehålla skadliga mikroorganismer.

Kan jag äta mozzarella ost?

Vid tillverkningen av mozzarella så upphettas mjölken tillräckligt mycket för att eventuell listeria ska försvinna. Om mozzarellan efter upphettningen hanteras hygieniskt och förvaras kallt så är risken med att äta mozzarellaost under graviditeten extremt liten. Många, exempelvis 1177 och livsmedelsverket, ger därför rådet att det går bra att äta mozzarella när du är gravid. Tidigare talades det om att det går bra så länge du köper osten när den är nyförpackad. Dessa råd är nu ändrade till att det generellt går bra.

Då risken trots allt förekommer så kan du dock om du vill vara extra försiktig begränsa din användning av denna ost. Listeria dör vid upphettning så om du använder mozzarella i matlagning och den upphettas till bubblande hett så är det helt säkert, exempelvis som på pizza.

Livsmedelsverket om mozzarella när man är gravid

Livsmedelsverket ändrade under 2019 sina råd för den som är gravid och som undrar över mozzarella. Nuvarande råd är:

”Mozzarella går bra att äta eftersom listeria är mycket ovanlig i den typen av ost. Det beror både på att det i tillverkningsprocessen ingår ett steg där ostmassan hettas upp till 85 grader och att hygienen i tillverkningen är mycket strikt. Mozzarella är även en färskost med förhållandevis kort hållbarhet, vilket gör att listeria inte hinner föröka sig innan osten är oätbar av andra anledningar.”

Här kan du se livsmedelsverket riskrapport.

Ostguide för dig som är gravid

Gravid – ostar du kan äta är:

  • Hårdost i bit eller förpackade som skivor såsom Herrgård, hushållsost, Gouda, Peccorino och Parmesan.
  • Fetaost om den är tillverkad av pastöriserad mjölk.
  • Smältost / bredbar ost i tub går bra att äta, exempelvis ädelost på tub.
  • Färskost i ask går också bra att äta, eftersom den, liksom tubost, upphettas vid tillverkningen.
  • Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.
  • Nyförpackade färskostar som Halloumi-, Mascarpone-, Mozzarella– och Ricottaost går bra att äta om de är nyförpackade och tillverkade av pastöriserad mjölk (det ska återstå 2/3 av datumtiden).

Gravid – ostar du ska undvika:

  • Ost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
  • Färskostar och annan mjuk ost tillverkad av opastöriserad mjölk.
  • Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.

Du kan dock äta all ost så längde du bara värmer upp den så att den blir rykande het / bubblande. 

De som lästa om ost under graviditeten läste mer om vad man generellt kan och inte kan äta under graviditeten.

Källa: Livsmedelsverket, Mat att undvika, Centers for Disease Control and Prevention. 2018. Listeriosis Outbreaks Associated with Soft Cheeses, United States, 1998–2014.  [Accessed June 2021], U.S. Department of Health and Human Services. 2020. People at Risk: Pregnant Women.  [Accessed June 2021], Centers for Disease Control and PreventionNational Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID)Division of Foodborne, Waterborne, and Environmental Diseases (DFWED)

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.