Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Checklista för vad du bör packa i din förlossningsväska

Har du börjat packa väskan inför förlossningen? Packa din förlossningsväska i god tid då det kan gå snabbt den dagen det väl är dags att föda barn. När du har ont och är stressad är det lätt att du glömmer något.

Väskan du tar med till förlossningen ska innehålla allt det nödvändigaste som du, din partner och den nyfödda bebisen kan behöva under de första dagarna. Om du är förstagångsföderska så är visserligen sannolikheten relativt stor för att du ska föda barn efter utsatt förlossningsdatum. Ibland kan det dock gå fort och förlossningen kan mycket väl inträffa fler veckor för tidigt.

Vill du ha en checklista för att inte glömma att packa ner något? Ladda ner vår checklista över innehållet i förlossningsväskan längst ner i denna artikel. 

När ska du packa förlossningsväskan?

Vi rekommenderar att du börjar att packa din förlossningsväska redan runt vecka 30. Packa ner sådant som du inte använder dagligen, som exempelvis saker till barnet. När du närmar dig den beräknade förlossningsdagen, cirka 2 veckor innan, kan du gå igenom väskan igen och fylla på eller ta bort efter behov.

Det du använder för din dagliga hygien kan du vänta med men kanske är det bra att du samlar ihop de saker som du vill ha med dig så att det går snabbt att packa ner det i väskan när det väl är dags.

Vilken typ av väska ska man välja till förlossningen?

Vad ska man packa i förlossningsväskan

Vilken typ av väska som du väljer att packa i är helt och hållet upp till dig. Vissa föredrar att packa mycket grejer medan andra packar mer sparsamt. Ett tips kan vara att packa i barnets skötväska – om ni köpt en sådan – då den ändå inte används innan det är dags. Det ni inte får plats med i skötväskan kan ni packa ner i en liten rullväska eller i en annan typ av väska.

Tips! Har du bil så kan du självklart lägga en del saker där för att slippa bära dem när ni ska iväg. Tänk dock på att förlossningen kan sätta igång även när du inte är i närheten av bilen!

Packlista för vad du ska packa med i förlossningsväskan

Vad ska du då ha med dig till förlossningen? Här har du en lista på saker som kan vara lämpliga att ha med sig till förlossningen. Utgå från ditt och din eventuella partners behov när du packar – det viktigaste är att det är de saker du vill ha och som får dig att känna dig trygg.

Packlista förlossningsväska

Till mamma

– Bekväma kläder och ett par ombyte
– Stora trosor
– Morgonrock och morgontofflor (och/eller varma sockor)
– Tandborste och tandkräm
– Deodorant och andra hygienartiklar
– Bindor / förlossningsbindor
– Amningsbehå / amningströja / amningsinlägg
– Bröstvårtskräm vid ömma och såriga bröstvårtor
– Läppbalsam eller lypsyl (läpparna blir väldigt torra av lustgasen)
– Hårborste och hårsnudd
– Massageolja eller lotion
– Mjukt toalettpapper (toalettpappret på sjukhus tenderar att vara hårt som sandpapper)
– Mobil / laddare / hörlurar
– Plånbok / kort
– Legitimation
Förlossningsbrev
– Viktiga papper från MVC (journalen är idag digital)
– Vattenflaska (kan vara svårt att dricka ur glas när man ligger ner)
– Något att äta eller dricka
– Druvsocker (eller annat som kan ge en snabb energi)
– Vetekudde (till smärtlindring)

Länge ner hittar du fler saker att ha med i förlossningsväskan.

Till barnet

– Kläder till nyfödd (flera ombyten)
– Mössa och strumpor
– Blöjor (ca 20-30 stycken)
– Ytterkläder till nyfödd
– Filt och snuttefilt
– Mjuka småhanddukar (för att torka kräk eller badda stjärten)
– Babyskydd (om man tänker köra bil hem)

Övrigt att ha med

– Mat till partnern, då denne inte får mat på förlossningen
– Present till syskon (kan vara uppskattat och få barnet att känna sig lite extra uppskattat när så mycket fokus hamnar på den nyfödda (läs mer om syskonavundsjuka)
– Tidsfördriv såsom tidningar och musik, ibland tar det väldigt lång tid
– Papper och penna om du vill anteckna sådant som händer och kanske påbörja din förlossningsberättelse.
– Kamera, om ni vill ha bättre kvalité på bilderna än den som mobilen erbjuder

Checklista – förlossningsväskan

Om du vill ha en checklista att bocka av efterhand som du packar ner så går det bra att skriva ut denna sidan och använda som en checklista alternativt ladda ner checklistan här. Då kan du enkelt försäkra dig om att du verkligen packat ner allt du behöver i din förlossningsväska.

De som läste mer om vad man ska ha med till förlossningen och vad man ska packa i förlossningsväskan (bb-väska), läste även vad du bör köpa innan barnet kommer, om vad du bör ha med dig till förlossningen samt om förslag och tips på barnnamn.

Fler artiklar för dig med familj

Hicka nyfödd / spädbarn

Hicka hos nyfödd / spädbarn

Att få hicka är något som är helt naturligt och ofarligt. Vissa barn får hicka flera gånger om dagen och andra får det bara ibland. Hicka kan drabba barn redan när de ligger i magen för att sen fortsätta när de är nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.