passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Behöver mitt barn pass?

Även nyfödda barn behöver ett pass om de ska lämna landet. Vill du ansöka om pass till ditt barn så måste du ta med barnet till passexpeditionen och personligen ansöka. Samtliga vårdnadshavare måste fylla i blanketten ”Blankett för vårdnadshavares medgivande” för att det ska vara möjligt att få ett pass till barnet. .

Nedan hittar du en sammanfattning av den fullständiga information om pass till barn som du hittar på polisens hemsida. Här hittar du även mer information om hur det är att resa med barn.

Passet kostar 350 kronor inklusive foto, vilket du betalar vid ansökningstillfället. I de fall du har ett gammalt pass som fortfarande är giltigt ska detta samtidigt lämnas in för makulering. Vill du sedan behålla passet som ett minne så går det bra.

Vårdnadshavarens närvaro och medgivande

Är barnet under 18 år krävs alltid skriftligt medgivande från samtliga vårdnadshavare när ni skaffar pass till barn. Vårdnadshavarnas underskrift skall dessutom bevittnas av en person som måste vara över 18år. ”Vittnet” måste ange sin namnteckning, namnförtydligande, adress och telefonnummer. Blanketten ska även dateras och får vid ansökan inte vara äldre än en månad.

Pass till barn

Vid ansökningstillfället måste även barnet ha med sig minst en vårdnadshavare som ska kunna visa godkänd legitimation. Viktigt att tänka på är att om någon av vårdnadshavarna inte följer med till passexpeditionen så måste alla vårdnadshavare ändå i förväg skriva under medgivandeblanketten. Är alla vårdnadshavare med vid ansökan så kan passpersonalen fungera som vittne när ni skriver under blanketten under förutsättning att ni båda kan uppvisa legitimation.

Passfoto & Legitimation

Passfoto till barnets pass tar du alltid på passexpeditionen i samband med ansökan. Du behöver därför inte ta med dig några egna fotografier.

Du ska alltid ta med dig legitmation när du ansöker om ett pass, både till dig själv och till barnet. Godkänd legitimation är: Giltigt svenskt pass, giltigt nationellt id-kort, giltigt svenskt körkort eller svenskt SIS-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet.

Gäller passansökan till barn då det av naturliga skäl inte går att visa upp någon legitimation för barnet så kan närvarande förälder, vårdnadshavare eller familjehemsförälder med egen legitimation styrka barnets identitet.

Hitta din närmsta passexpedition.

De som gillat avsnittet om pass till barn har även läst om hur det är att resa med barn och om vilka vaccinationer barn behöver. Inför resan kan det även vara intressant att läsa mer om sol, värme och solskydd för barn.

Fler artiklar för dig med familj

inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.