Statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd
Plötslig spädbarnsdöd sker alltid oväntat och plötsligt och innebär att barnet hittas död i sängen. Oftast inträffar det under barnets första sex månader. I Sverige är plötslig spädbarnsdöd mycket ovanligt.
I Sverige är det ungefär ett barn på sex tusen som dör i plötslig spädbarnsdöd (enligt 1177). Plötslig spädbarnsdöd har förekommit i alla tider och inträffar även i djurvärlden.
Vad är plötslig spädbarnsdöd?
Plötslig spädbarnsdöd är inte en sjukdom, utan en diagnos som ställs när ett spädbarn som annars tycks friskt dör utan förvarning.
Gällande definition av plötslig spädbarnsdöd
”Plötslig död under spädbarnsåret som inte kan förklaras efter genomgång av klinik, omständigheterna vid dödsfallet och obduktion” (Stavanger 1995).
Artiklarna på denna sida om plötslig spädbarnsdöd svarar bland annat på följande frågor:
- Vad är plötslig spädbarnsdöd?
- Varför drabbas barn av plötslig spädbarnsdöd?
- Vid vilken ålder inträffar plötslig spädbarnsdöd?
- Hur minskar man risken?
- Hur många drabbas varje år av plötslig spädbarnsdöd?
- Vid vilken ålder är det vanligast?
Vad är orsaken till plötslig spädbarnsdöd?
Orsaken till plötslig spädbarnsdöd är inte klarlagd. Man tror att det kan bero på att barnet får ett andningsstopp, vilket kan bero på att andningen försvårats för att ansiktet inte varit fritt. Detta har dock ifrågasatts på senare år. Det kan även bero på värme, som kan göra att barnet slutar att andas.
Det antas allmänt i forskarvärlden att plötslig spädbarnsdöd är multifaktoriellt betingat. Grundförutsättningen skulle kunna vara ett på något sätt fysiskt komprometterat barn som genomgår en kritisk fas i utvecklingen, och där utsätts för en utlösande faktor som exempelvis överhettning eller någon infektion.
Hur vanligt är plötslig spädbarnsdöd?
Under den första levnadsmånaden är plötslig spädbarnsdöd mycket sällsynt, och därefter ökar vanligheten. Det är som vanligast vid 3-4 månaders ålder för att sedan avta. Cirka 80 procent av fallen har inträffat före 6 månaders ålder.
De flesta barn dör under sömn, på natten, och hittas därför vanligen under morgontimmarna. I alla undersökningar finns det en övervikt av pojkar (cirka 60 %). Varje år dör färre än 30 barn av plötslig spädbarnsdöd i Sverige.
Förekomsten av plötslig spädbarnsdöd i Sverige
Sedan allmänna råd för att minska plötslig spädbarnsdöd introducerades har antal fall minskat. Störst inverkan på minskningen kan tilldelas rådet att nyfödda barn ska sova på rygg.
Flest fall i Sverige var det 1991, då 1,1 barn per 1000 levande födda drabbades. Råden för hur man kan minska fallen av plötslig spädbarnsdöd kom 1992. Efter ett antal år gick antalet fall ner till 0,25 per 1000 levande födda, där antal fall låg stabilt ända till 2007.
Socialstyrelsens broschyr ”Minska risken för plötslig spädbarnsdöd” omarbetades och gavs ut 2006. Året efter sjönk antalet fall till cirka 0,12 per 1000 levande födda. Efter detta har antal fall legat relativt konstant runt 0,15 fall per 1000 levande födda barn.
Råd för att förebygga plötslig spädbarnsdöd
Forskning pågår ständigt och 2014 hade så pass många studier visat på att de gamla råden från socialstyrelsen behövdes ändras. De valde därför att ännu en gång uppdatera sin broschyr ”minska risken för plötslig spädbarnsdöd”, nu med nya råd.
Råd från socialstyrelsen
- Spädbarnet bör sova på rygg.
- Mamman bör avstå från nikotin.
- Barnets ansikte bör vara fritt, och barnet bör vara lagom varmt och kunna röra sig.
- Spädbarn yngre än 3 månader sover säkrast i egen säng.
- Mamman bör amma om det är möjligt.
- Napp kan användas när barnet ska sova.
Mer om: Barns utveckling
Mer om: Kudde till spädbarn
Plötslig spädbarnsdöd kan även inträffa sent i graviditeten. Här skriver vi om Erikas tragiska upplevelse när hon föder ett barn som dog dagarna innan förlossningen: Att föda ett stilla barn
Fördjupning om hur du minskar risken för plötslig spädbarnsdöd
Spädbarn bör sova på rygg
Det finns vetenskapligt stöd för att ryggläge är det säkraste sovläget för barn. Magläge är tvärtemot tydligt förknippat med ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Även sidoläge medför högre risk jämfört med ryggläge. (läs mer: Barn som vill sova på mage)
Det finns även studier som rapporterar att kudde innebär en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. Risken med kudde tycks vara kopplad till att barnet kan rulla över på mage så att ansiktet hamnar nedåt i kudden. Ligger barnet kvar på rygg, så tycks det inte finnas någon ökad risk. I vissa länder avråds användning av kudde.
En negativ effekt av detta är att spädbarnet kan få platt bakhuvud eller sned skalle, som följd av ett ensidigt läge och ensidig belastning. Medicinskt kallas detta ”lägesbetingad skallasymmetri. Den viktigaste åtgärden man kan vidta för att undvika ett platt bakhuvud hos barnet, är att variera barnets huvudposition. Om barnet har en tydlig favoritsida bör föräldrarna hjälpa barnet att ligga med ansiktet vänt också åt andra sidan. Det är även bra om barn under vaken tid och under uppsikt tillbringar tid på mage. Somnar barnet på mage vänder man över det till ryggläge.
Mer om: Barnets sömn
Mamman bör avstå från nikotin.
Idag vet man med säkerhet att tobaksrökning under graviditeten ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Sambandet är dosberoende och då det är nikotinet som är skadligt så bör även snus och andra nikotinprodukter undvikas.
Orsaken tycks bero på att nikotinet stör barnets förmåga att kontrollera sin andning och hjärtverksamhet. Om du är gravid så bör du försöka sluta att röka eller snusa, och helst utan att använda avvänjningsmedel som innehåller nikotin. Om du inte kan sluta, så är en minskning bättre än ingen förändring alls.
Läs mer: Rökning under graviditeten.
Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
Forskning visar med stor säkerhet att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barnets ansikte hålls fritt och genom att man undviker att barnet blir för varmt när det sover. Studier visar samstämmigt en kraftig riskökning förenad med övertäckning av ansikte och huvud med sängkläder. Tjocka täcke eller filtar kan även innebära risk för överhettning, vilket ytterligare ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Risken minskar också om barnet kan röra armar och ben när det sover.
Spädbarn yngre än 3 månader sover säkrast i egen säng
Observationen att spädbarn under 3 månaders ålder sover säkrast i egen säng har klart vetenskapligt stöd. En stor studie baserad på data från många studier visade nyligen att det gäller också för ammade barn och när mamman inte röker.
Spädbarnet bör inte sova i föräldrars säng, men det rekommenderas att spädbarnet får sova i samma rum som föräldrarna, eftersom det är förenat med lägre risk för plötslig spädbarnsdöd än om det sover i eget rum. Dessutom ger det närhet till det nyfödda barnet.
Om mamman trots dessa råd väljer att ha kvar barnet i den egna sängen, ska hon tänka på att göra samsovningen så säker som möjligt genom att t ex skapa ett eget utrymme för barnet i föräldrasängen.
Mamman bör amma om det är möjligt.
Amning är direkt kopplad till minskad risk för plötslig spädbarnsdöd. Varför det är så, det vet man inte. Den förklaring som man normalt antar stämma, är att bröstmjölk minskar risken för virusinfektioner, som ofta finns som en bakgrundsfaktor vid plötslig spädbarnsdöd. Det finns även studier som visar att ammande barn har lägre uppvaknandetröskel och sover lättare än flaskuppfödda barn. Detta antas också vara till barnets fördel.
Mer om: Amning
Napp kan användas när barnet ska sova.
Användning av napp när barnet skall sova har visat sig minska risken för plötslig spädbarnsdöd (mer om nappanvändning). Förklaring tros ligga i att nappen bidrar till att hålla andningsvägarna öppna eller att barnet lättare vaknar till om det får ett andningsuppehåll. Nappanvändning tros även göra barnet mindre benägen att lägga sig på mage, vilket i sig minskar risken.
De som läste mer om plötslig spädbarnsdöd läste även mer om barns utveckling och om föräldrarollen.
Källa plötslig spädbarnsdöd: internetmedicin.se, läkartidningen.se, 1177, socialstyrelsen.se samt svar från barnmorska.
Här kan du även läsa hela socialstyrelsen broschyr ”Minska risken för plötslig spädbarnsdöd” på drygt 60 sidor.