Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Potträning – hur gör man och när är det dags?

Som med så mycket annat under barnaåren så är potträning och att sluta med blöja något som engagerar. Föräldrar pratar mycket om sin potträningsteknik och jämför när deras barn var blöjfria. I denna artikel får du all fakta du behöver om potträning och om hur du får ditt barn att börja gå på pottan eller toaletten. 

Några av de saker vi tar upp i denna artikel är: 

  • Vid vilken ålder kan man börja med potträning?
  • Hur vet man när man kan börja?
  • Olika tekniker för att sluta med blöja. 
  • Tips för hur du kan hjälpa barnet i potträningen.
  • Etapper i känsloutvecklingen vid potträning.

Om potträning och att sluta med blöja

När man börjar med potträning eller toaletträning varierar mycket från barn till barn och från familj till familj. Det finns ingen gyllene regel som säger att ett barn är redo vid en viss ålder och det finns heller ingen universalmetod som fungerar för alla. Som vi så ofta påpekar är alla barn unika. Dagens engångsblöjor är otroligt effektiva och kan mycket väl kännas torra för barnets trots att han eller hon kissat. Bekvämligheten gör att barn idag använder blöja allt längre. 

Det viktigaste med potträning är att du gör det som känns rätt för dig och barnet. Uppmuntra barnet, men tvinga inte barnet att sitta på pottan eller toaletten, då kan det lätt bli förknippat med något dåligt och negativt. Var dock konsekvent när du/ni väl bestämt er för att sluta med blöjan. 

”Att potträna handlar om att inför och lära ut ett nytt beteende. För att det ska fungera måste det gamla beteendet med blöja helt försvinna, annars blir barnet förvirrat”. 

Potträning : vid vilken ålder?

När barn är i åldern 18-24 månader så är de ofta redo att börja potträna. Under barnets första år kan de flesta barn inte kontrollera blåsan eller tarmen i den omfattning att det går att sluta med blöja. När barnet är mellan 1,5-2 år gammalt är barn rent utvecklingsmässigt i en bra ålder för att börja med sin potträning. Efter två års ålder kommer många barn in i en fas då deras självständighet utvecklas och blir starkare, då det kan vara en svårare period att lyckas. 

Vid vilken ålder tycker du att det är rimligt att börja med potträningen?

Babypottning / EC

Vissa föräldrar väljer att redan tidigt låta sina bebisar kissa och bajsa på toaletten vilket kallas för babypotting eller elimination communication (EC). Detta är en teknik som handlar mycket om att du som förälder eller närstående lär dig känna igen barnets signaler för när det är dags att uträtta naturens behov. Då små bebisar inte kan sitta själv så är det brukligt att man håller barnet i knävecken över handfatet eller toaletten, med barnets rygg vänd mot dig i en s.k. grodposition.

Potträning tvååring

När barn är drygt två år så kommer de till en ålder där de blir mer självständiga. De utvecklar då sin egen individualitet och vilja. Barn i denna ålder vill gärna göra saker på sitt eget sätt och göra sina egna val istället för det föräldrarna ber om (läs mer: tvåårstrots). 

Att vänta med potträning tills efter det att barnet är två år kan således göra det svårare. Detta betyder inte att det inte går, men det kan mycket väl bli svårare att potträna en tvååring än att börja tidigare. 

Potträning treåring

När barn blir äldre blir de också allt mer självständiga, vilket kan göra det svårare att sluta med blöja. Om du väntar med potträningen tills det att barnet är drygt tre år så kan det dock i vissa fall bli lättare då du enklare kan kommunicera med barnet. Trots och självständighet kan dock mycket väl göra det svårt med pottan. Man ska heller inte glömma att barn, precis som många vuxna, känner en trygghet i det de är vana vid. Ju länge de använder blöja, ju mer fäst kan de bli vid den och uppleva en trygghet förknippad med blöjan. 

Läs även: Är din bebis bajs gult, grönt, vitt eller svart?

När ska man börja med potträning?

Starten för din potträning kan variera stort, ibland med flera månader eller med år. Vissa barn kan vara blöjfria tidigt medan andra slutar med blöja långt senare. Som med allt annat i barnets utvecklingssteg så skiljer det sig åt när barn är redo att börja gå på pottan. Om ditt barn inte är redo så spelar det ingen roll vilken potträning du använder – det kommer att misslyckas. Väntar därför tills du ser tecken på att det är dags.

Tecken på att det är dags med potträning

  • Du byter färre blöjor än tidigare.
    Fram till en viss ålder (runt 20 månaders ålder) kissar barn alldeles för ofta för att det ska vara realistiskt att få dem att kontrollera sin blåsa. När barn kan hålla sig torra i en eller par timma i följd, så är det ett tecken på att ditt barn kan vara redo för potträning. 
  • Regelbundna toalettvanor.
    Ett annat tecken på att potträning kan vara aktuellt är att barnet har tydliga toalettvanor som går att förutse. Kanske bajsar ditt barn alltid efter frukost, kissar alltid innan läggdags eller har någon annan rutin som går att förutse. Att i förväg veta när det är dags ökar sannolikheten för att du ska lyckas i din potträning. 
  • Tydliga behovssignaler
    En del barn vill gärna berätta när de ska bajsa eller kissa redan innan n börjat med potträningen. Andra barn har favoritplatser eller en viss position de står i när de ska uträtta sina behov. Hur barnet förmedlar att det är dags att kissa eller bajsa spelar ingen roll, men går det att förutse så är det mycket lättare att sluta med blöjan. 
  • Ditt barn vill sluta med blöja.
    Tro det eller ej, men ibland är det barnet som kommer till dig som förälder och säger att han eller hon nu vill sluta med blöja. Kanske har de storasyskon som de ser upp till som nu går på toaletten eller så har andra barn på förskolan inspirerat dem. Oavsett anledning så är detta ett tillfälle du ska ta till vara på. Vill barnen sluta med blöjan så är det ett tydligt tecken på att det är dags med potträning. 
  • Ditt barn avskyr våta blöjor
    För många barn så kommer det en tid då de avskyr kladd såsom smulor i mungiporna, kletiga fingrar och framför allt – de avskyr våta blöjor. Du märker kanske hur de drar och försöker få av sig blöjan så fort de uträttat sina behov. Detta kan mycket väl vara en bra tid att påbörja din träning med pottan eller toaletten. 
  • När barnet kan ta av sig kläderna
    När naturen kallar är det ofta bråttom för ett barn att komma till platsen där de kan uträtta sina behov. Att barnet själv kan dra ner sina byxor, leggings eller underkläder kommer garanterat att underlätta. 
  • När barnet förstår toalettspråket.
    Många familjer har egna ord för olika behov. Oavsett vad ni säger i familjen när det är dags att kissa eller bajsa så är det bra att barnet förstår vad kissa eller bajsa betyder. När de förstår dessa ord är det mycket lättare att prata och förklara saker relaterat till potträning. 

Bra tillfällen att börja potträna

När du upplever att någon av ovan tecken inträffar eller att du känner att det barn är redo för att påbörja sin potträning så gäller det att välja rätt tillfälle. Ta exempelvis en sak i taget. Om barnet exempelvis använder napp så välj inte att sluta med napp samtidigt som ni pottränar, utan gör en av sakerna och vänta en period innan nästa påbörjas. 

Se även till att barnet är friskt och mår bra. Även ni föräldrar ska ha tid och kunna vara uppmärksamma på barnet så att ni inte missar signalerna för när det är dags att gå på pottan. Välj därför inte en period då ni på förhand vet att ni är stressade av olika anledningar. 

Bra tillfällen att börja med potträning kan vara: 

  • På semestern då ni har gott om tid. 
  • På sommaren, då temperaturen gör det lättare att kanske gå naken utan blöja.
  • När ni har fasta rutiner, så att det inte blir för stor förändring för barnet. 
  • På höst och vinter då vardagen ofta är stabil och det är lättare att lägga in en ny rutin i vardagsschemat. 
  • När du har 3-5 dagars sammanhängande ledighet.

Som ni ser på denna varierade lista så handlar potträning mest om att det ska passa in i er vardag. Välj därför en tid då ni har sammanhängande tid för det engagemang som krävs i potträningen. Tänk även på att ”rätt tillfälle” att börja med potträning snarare är när ni är redo än när barnet är redo. 

barnvakt första gången

Annons från Stor & Lite barnpassning

Behöver ni barnvakt?

Låt Stor & Liten barnpassning hjälpa dig med utbildade och kontrollerade barnvakter. Enstaka timmar eller abonnemang, pris från 149 kr/tim efter RUT. Alltid samma barnvakt.
Läs mer här.

Rutin vs behov

För att lyckas i din potträning så är det viktigt att du utgår ifrån barnets behov att kissa och bajsa, inte utifrån när det passar in i en rutin. Barnet måste lära sig att lyssna på sina kroppssignaler som berättar när det är dags att gå på pottan. Fråga gärna ”känner du dig kissig” eller ”känner du dig bajsnödig”, istället för att ”sätt dig på pottan och se om du kan kissa lite”. Barn behöver lära sig känslan vid behoven och förknippa dessa med pottan eller toaletten. Att på rutin sätta sig på pottan och i nästa stund erbjuda blöjan kommer göra det svårt för barnet att lära sig kroppens signaler och bli blöjfri. 

Hur lång tid tar det att bli blöjfri? 

Potträning tar olika tid för olika barn och det gäller att du som förälder har tålamod. För att helt lyckas gå från blöja till potta kan det ta allt från någon dag till flera veckor eller månader. De föräldrar som ser snabbast resultat är ofta de som tar steget fullt ut och slutar med blöjan. De som bara ibland låter barn sitta på pottan av rutin, brukar få vänta längre innan resultat uppnås. 

Idag blir barn blöjfria allt senare och genomsnittet för när svenska barn blir blöjfria är vid 4-års ålder. Viktigt att tänka på är att det inte är en tävling, utan låt det ta tid. Uppmuntra barnet men tvinga inte fram det. 

Potträning : hur gör man?

Det finns många olika tekniker för hur man genomför potträning för att sluta med blöja. Potträning bör dock alltid innebära att barnet lär sig ett nytt beteende, dvs att gå från att uträtta sina behov i blöjan till att istället gå på pottan eller på toaletten. 

Här följer en teknik för potträning:  

Börja några veckor innan det är dags med att prata om potträning och att sluta med blöja. Förklara vad det innebär och hur det kommer att gå till. Låt gärna barnet få följa med dig på toaletten och förklara tydligt, men enkelt, varje steg du gör. 

Innan ni börjar så kan du även inför blöjbytet fråga barnet om det kissat eller bajsat. På detta sätt så hjälper du barnet att uppmärksamma att något har hänt. Kan du få barnet att berätta när det kissat eller bajsat så är steget till att säg det innan det är dags kortare.  

Köp pottan i god tid innan så att barnet kan få bekanta sig med den innan det är dags. Ofta är det positivt att låta barnet få sitta på den först med kläder och sen utan – men utan krav eller uppmaning att uträtta något behov. 

När ni börjar, så börjar hemma i lugn och ro. Säkerställ att du som förälder har tid och kan vara nära barnet så att du uppmärksammar eventuella tecken på att det är dags att gå på pottan. Påminn om pottan när du tror att det är dags.

När ni börjar så klä barnet i kläder som är lätta att ta av. Exempelvis kan ni använda byxor so är lätta att dra ner eller en klänning som är lätt att lyfta. Har ni möjlighet så kan ni även när ni börjar med er potträning låta barnet gå naket.  

Börja fullt ut utan blöja. Ett barn som rutinmässigt sätts på pottan och däremellan får använda blöja kommer inte att förstå kopplingen mellan kroppens signaler och pottan. Barnet behöver lära sig när att pottan är det som gäller när känslan av kissnödighet eller bajsnödighet infinner sig. 

Ha pottan i närheten så att det går snabbt att ta sig till den när det är dags. Det finns inget som säger att pottan måste stå på toaletten utan låt den stå där ni är så att transporten till toaletten inte blir en faktor för misslyckande. 

Tjata inte på barnet genom att om och om fråga om det är kissnödigt. Barnet måste få en chans att själv känna om det finns ett behov. Att ständigt vara på barnet med frågor och tjat kan istället ha motsatt effekt och göra det omotiverat. Påminn regelbundet men tjata inte.

Låt barnet göra fel och kissa på sig. För att barnet ska läsa sig känslan av att vara kissnödig och när det är dags att gå på pottan så måste han eller hon också få lära sig av sina misstag, dvs hur det känns att vänta för länge. Detta är inget misslyckande utan en del av lärandeprocessen. 

Andra tekniker för potträning

Rutinpotting – detta handlar om att välja fasta tidpunkter för när barnet sitter på pottan och uppmanas att försöka kissa eller bajsa. Detta kan vara på morgonen, inför läggdags eller vid blöjbytena. Vet du på förhand att barnet brukar bajsa vid en viss tidpunkt så kan du testa att sätta barnet på pottan vid denna tidpunkt för att försöka bajsa. Att kissa och bajsa på rutin kan dock vara svårt. Att på detta sätt långsamt införa pottan kan därför göra att potträningen tar tid. 

Oavsett hur du väljer att göra så dela med dig av din teknik till andra omhändertagare i barnets liv. Att vara konsekvent kommer att göra det otroligt mycket lättare. 

Längre ner i artikeln hittar du tips för hur du kan hjälpa barnet i potträningen. 

Avbryta potträning

Vissa barn tycker potträning och pottan är kul under några dagar men ställer sig sedan helt på tvären till att använda pottan. Kanske de förtvivlat ber om blöjan för att de vill bajsa. Detta kan exempelvis ske om barnets börjat med potträningen för tidigt eller om det skett andra större förändringar för barnet under samma period. 

Att behöva avbryta potträningen är inget ovanligt och inget som du behöver tycka är jobbigt. Det är också viktigt att inte pressa barnet eller att skuldbelägga barnet för att han eller hon vill återgå till blöja. Om barnet tydligt visar att det vill använda blöja så avbryt tillfälligt er potträning för att ta upp det om några veckor/månader. Ett annat sätt är att låta barnet bajsa i blöjan, medans det kissar på pottan eller toaletten. 

Även om det blir mycket konflikter i samband med er potträning så kan det vara bra lämpligt att avbryta och ta en paus. Försök att hitta positiva saker med potträningen och träna på dessa för att öka barnets självförtroende. 

Läs även: Barns olika utvecklingssprång

Potträning när barnet vägrar pottan

Vissa barn vill inte sitta på pottan eller toaletten. Detta kan hända om barn exempelvis är rädda för den. Spolning är exempelvis vanligt att barn är rädda för, då bajset eller kisset plötsligt försvinner ner i toaletten. Ett sätt att undvika detta är att låta barnet spola ner en bit toalettpapper och se när det svinner. Det kan även hjälpa att låta barnet säga ”hej då bajsen” innan det spolas ner. 

Ibland talar man även om pottvägran eller toalettvägran, vilket innebär att ett barn vägrar pottan eller toaletten under minst en månads tid och istället vill använda blöja. Enligt en studie så förkommer vägran hos en av fem barn i åldern 1,5-2,5 år. Att tidigt introducera barn för potta respektive toalett verkar kunna minska risken för vägran. 

Om ditt barn inte vill använda pottan så är det viktigt att känna till att det är övergående. Ibland kan det hänga ihop med förstoppning och smärta vid pottanvändning, vilket i så fall behöver behandlas. Om barnet fortsätter att vägra så tvinga inte barnet. Låt pottan stå tillgänglig och gå tillbaka till blöja under en period. Prata om pottan och toaletten på ett kravlöst sätt. Kanske kan barnet sätta sig på pottan när ni läser en bok. När barnet är redo så ta upp potträningen på nytt. 

Hur gör man för att få ett barn blöjfri på natten?

Ofta är det lättare att få barn blöjfria på dagtid än vad det är på natten. Detta då barn under en lång tid obehindrat kunna kissa eller bajsa även nattetid. Öka sannolikheten för barnet att lyckas genom att inte ge dryck såsom välling precis innan läggdags. Låt även barnet kissa på pottan innan det är dags att sova. 

Det finns en del myter som säger att barns fysiska förmåga att hålla tätt på natten kommer först när barn är några år gamla. Detta är fel då forskning visar att signalbanorna från urinblåsan till hjärnan är fungerande redan hos nyfödda. Det finns även en tydlig korrelation i forskning mellan när barn blir torra på natten och tidpunkten då man börjar potträna och lära sig kontroll under dagtid. 

Tips när barnet är utan blöja

Här har vi samlat lite tips som kan underlätta kringarbetet när barnet slutar med blöja och är mitt upp i sin potträning. Olyckor kommer att hända, så det kan vara bra att förbereda sig.

  • Köp extra lakan till sängen. I början sker det olyckor, det kan ni vara säkra på.
  • Köp madrasskydd (plastad frotté reklamlänk till Jollyroom) till sängen så att madrassen inte blir våt. Lakan går lätt att byta men om madrassen är våt så hjälper det inte. 
  • Låt barnet sitta på en handduk eller filt i soffan, som fångar upp det värsta om olyckan är framme.
  • Är ni oroliga för läckage och vill minimera risken så använd så kallade pottränarbyxor. Dessa håller den största mängden kiss i byxan, men de suger inte upp vilket gör att barnet själv känner att olyckan varit framme. 
  • Gör tvätten till din bästa vän. Använd lakan och kläder för att skydda under de första blöjfria dagarna så får du inte extra tvätt som ett brev på posten. 

Tips för att hjälpa barnet med potträningen

Här följer några saker som kan hjälpa eller motivera barnet i sin potträning. 

  • Förbered ditt barn. Börja i god tid att prata med barnet om potträning. Om ni båda är överens om när det är dags och vad det innebär så ökar sannolikheten för att lyckas.
  • Barn gör som du gör. Precis som med mycket annat så gör barn som vuxna. Var överdrivet pedagogisk en period innan ni börjar med potträningen. Berätta när du känner dig kissnödig eller bajsnödig och att du därför behöver gå på toaletten. Visa hur det går till – dra ned kläderna – sätt dig – uträtta behov – torka – ta på sig – spola – tvätta händerna. Förklara tydligt vad du gör men håll det enkelt. 
  • Köp underbyxor. Dagens blöjor är ofta väldigt torra och det kan mycket väl vara så att det inte känns jobbigt för barnet med en våt blöja. Vissa barn vill gärna använda underbyxor för att känna sig stora, vilket kan motivera barnet att ta av blöjan. En fördel (dock jobbigt för föräldrarna) är att olyckor är obekväma för barnet. Att det blir vått i byxorna kan mycket väl öka motivation att istället gå på pottan. 
  • Håll igen med dricka på kvällen. Att dricka precis innan läggdags är som upplagt för en olycka. Vill du hjälpa ditt barn att vara torr på natten så är ett bra tips att inte ge dryck eller välling precis innan det är läggdags. 
  • Köp en rolig potta. Idag finns det många olika varianter av pottor och insatser till toaletten. I flera välsorterade barn- och babybutiker kan du hitta potter som både spelar, sjunger och applåderar när barnet uträttar sina behov. Se några exempel på detta på Jollyroom (obs reklamlänkar till externa webbshopar).
  • Var konsekvent i din potträning. Barn uppskattar ofta tydliga riktlinjer. Bestäm dig för att ni ska sluta med blöjan så blir det också lättare för barnet. Välj en metod och håll dig till den. Om du ändrar tillvägagångssätt från dag till annan så gör du barnet förvirrat och motivationen kan försvinna. 
  • Sluta inte med blöja bara ibland. Många försöker börja långsamt med potträningen och låter barnet gå på pottan vid enstaka tillfällen för att sedan övergå till blöjan. Detta är något som skapar förvirring för barnet då det inte är helt enkelt för ett barn att lära sig ett nytt beteende om det gamla sättet fortfarande accepteras och finns kvar. När ni bestämt er så gör det fullt ut. 

Böcker om potträning

Det finns en del böcker på ämnet potträning, både för vuxna och för barn. De böcker på ämnet som finns för vuxna är ofta fyllda av råd och tekniker för att underlätta övergången till blöjfritt. Barnböckerna är mer utbildande för att hjälpa barnet att förstå varför det ska gå på pottan eller toaletten istället för att använda blöja.

En bok som fått stort genomslag på senare tid är ”Potträning på 3 dagar” (reklamlänk till Adlibris) av Michael Bergenstjerna och Sofia Bergenstjerna . Den bok lär ut tekniker för hur du på ett par dagar kan sluta med blöja.

En annan omtalad bok är ”Bebis på pottan : din guide till EC och potträning” (reklamlänk till Adlibris) av Ulrika Casselbrant. Denna bok behandlar ämnet babypottning och om att bli blöjfri tidigt.

Bland barnböckerna så är ”Eine slutar med blöja : en barnbok som stöd i er potträning” (reklamlänk till Adlibris) av Linnéa Almgren väldigt populär. Likaså ”Jag vill ha min potta!” (reklamlänk till Adlibris) av Tony Ross. Här hittar du böckerna på Bokus.

Potträning av pojkar

Det förekommer en del frågor om potträning skiljer sig åt mellan flickor och pojkar, främst kopplat till om pojkar skall läras att kissa stående från början. Generellt så bör det dock inte göras någon skillnad mellan pojkar och flickor när det gäller potträning. Även för pojkar så är det lättast att börja sittande. Barn är dessutom ofta för korta för att nå upp till toaletten stående vilket skapar ytterligare problem. Låt därför även pojkar sitta ner på pottan när de utför sin potträning. 

Potträning av äldre barn

Det finns enligt forskning ingen ålder som är bekräftad bättre för att börja med potträning, men det tycks vara lättare om man inte börjar för sent. Även när äldre barn pottränas så kan samma tekniker användas som med yngre barn. Det viktigaste är att det sker i en positiv anda och att ni som föräldrar tar er tid och är engagerade. En nackdel som dock tycks finnas vid sen potträning, efter 32-36 månaders ålder, är förknippad med ökad förekomst av problem relaterat till blås- och tarmkontroll. 

Olika känsloetapper under potträning

Att sluta med blöja och att istället börja gå på pottan kan kännas skönt för många föräldrar. Men vägen dit är inte så enkel som många hoppas. Här beskriver vi sex olika känsloetapper som en del föräldrar går igenom under deras barns potträning. 

Etapp 1: Upprymdhet. När man för första gången lyckas få sitt barn att kissa på pottan så ger många föräldrar ifrån sig ett segertjut. Fyllda av stolthet berättar de för alla att deras barn nu gått på pottan. Kanske flyttas pottan även till vardagsrummet så att det finns ett större utrymme som ger plats åt en liten segerdans. 

Etapp 2: Nederlag. Sa jag att mitt barn nu var fullt pottränad? Ojdå, jag hade nog fel. Pottan är ibland rolig några dagar och barn älskar den uppmärksamhet de får. Några dagar senare är det inte längre lika roligt och både det ena och det andra kommer ut i byxan (eller på andra ställen i hemmet). 

Etapp 3: Stolthet. En tid efter det tidigare nederlaget, så ser potträningen verkligen ut att fungera. Barnet förstår nu vad det innebär att gå på toaletten och hon väljer därför aktivt att ibland inte göra det. Ditt barn går inte längre på toaletten eller pottan för att få uppmärksamhet eller en belöning, utan kan verkligen berätta att det är dags.  

Etapp 4: Frustration. Tiden innan du började med er potträning så ville du inget hellre än att ditt barn skulle sluta med blöja. Nu när underkläder används och det är slut med blöja kan det vara frustrerande att hela tiden behöva städa upp och tvätta kläder efter ständiga små olyckor. Eller att toalettbehoven alltid kommer precis när man satt sig i bilen eller precis har kommit till affären. 

Etapp 5: Nedstämdhet. Kanske inte alla föräldrar går igenom denna etapp, men många berättar att de en tid efter en lyckad potträning kan bli lite nedstämda. Deras lilla bebis har vuxit upp så fort och det känns som att tiden nästan går för fort. Tiden på skötbordet är förbi. En tid som kanske rymde både kärlek, lek och värme – en tid som nu är borta. 

Etapp 6: Glädje. Tänk vad skönt att kunna åka iväg till vänner utan den stora skötväskan, att kunna resa utan ett extra handbagage, att kunna handla både billigare än tidigare och slippa ha händerna fyllda av blöjpaket eller att bara kunna springa in på toaletten på köpcentret när naturen kallar. När din potträning varit framgångsrik så upplever många en tid efteråt en lättnad och en glädje. Vad otroligt skönt det är att slippa de där blöjorna.

Källa: Rikshandboken BVC, 1177, Stadtler AC, What to expect, Family health, Gorski PA, Brazelton TB. Toilet training methods, clinical interventions, and recommendations. American Academy of Pediatrics. Pediatrics. 1999;103(6):1359-68.

De som läst om potträning och om att sluta med blöja lästa även mer om tvåårstrots och om barns utveckling 2-3 år.

Fler artiklar för dig med familj

Föräldraledighet

Föräldraledighet

Föräldraledighet är något som alla föräldrar har rätt till. Vi förklarar här enkelt reglerna för föräldraledighet. Försäkringskassans regler är något som många tycker är svårt. I vardagligt tal nämns ofta pappaledighet och mammaledighet för samma sak. 

Läs artikeln »
nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
barnsakerhet

Barnsäkerhet

Barnsäkerhet i hemmet. Hur barnsäkrar du ditt hem för att undvika olyckor? Fakta om hur du säkerställer att barnsäkerheten i ditt hem är hög. Tusentals barn åker varje år till akuten efter att ha skadats i hemmet.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.