profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Lär dig rätt andningsteknik inför förlossningen

Profylax har på senare tid blivit allt mer populärt. Profylax, vilket är en kortform av psykoprofylax, används av gravida kvinnor vid förlossningen för att andas och slappna av på rätt sätt. En väl förberedd kvinna känner sig lugnare och tryggare under förlossningen vilket gynnar förlossningsförloppet på flera olika sätt.

Hur går profylax till?

Profylaxträningen innehåller övningar i avspänning och koncentrerad andningsteknik som anpassas efter sammandragningarnas intensitet. Fokus ligger på att förebygga att den gravida kvinnan slutar andas och spänner sig, vilket är vanligt när värkarna startar och man känner förlossningssmärta.

Profylax betyder ”förebygga” på latin. I det sammanhang vi använder ordet så innebär det att förbereda sig fysiskt och psykiskt på den kommande förlossningen. Psykoprofylax användes mycket under 1970-80 talet för att sedan nästan helt försvinna från förlossningsvården. På senare tid har intresset för tekniken åter ökat samtidigt som nyare tekniker har tillkommit. Kurser i profylax hålls främst av utbildade barnmorskor som har specialutbildning inom andningstekniker, målbilder och andra avslappningstekniker, men kan hållas av alla som har utbildning inom profylax.

Andning och avslappning hör ihop. Andas du kan du lättare slappna av, slappnar du av blir det lättare att andas. Dessa tillsammans utgör grunden till smärtlindringen som profylaxandningen ger.

Vad lär man sig på en profylaxkurs?

På en kurs i profylax lär man sig mycket mer än bara andning. Exakt vad en kurs innehåller varierar, men ofta innehåller den utöver andningsteknik inslag av coaching, massagetekniker, avslappning, kommunikation och partnerns roll.

Andning profylax

Andningsövningarna under profylaxkurser syftar till att kapa smärttoppar och förbättra blodets syresättning. Man tränar ofta olika slags andning vid vanliga värkar och förlossningsvärkar. Rätt andningsteknik har många fördelar och är också ett mycket effektivt verktyg för avslappning.

Partnerns, eller någon annan medföljares, roll anses mycket viktig och under en profylaxkurs så tilldelas denna person ofta viktiga uppgifter som kan hjälpa kvinnan att fokusera och hitta tillbaka till andningstekniken om hon tappar fokus vid förlossningstillfället. Ofta får partnern även ett antal praktiska tips och råd på hur han eller hon kan hjälpa till att lindra smärta, exempelvis genom massage.

Hur hjälper dig profylax under förlossningen?

Profylax har många positiva effekter för dig som ska föda barn. Här är några:

  • Profylaxträning minskar rädslan inför förlossningen och ökar känslan av positiv förväntan.
  • Syresättning av din kropp och livmodern blir bättre.
  • Du känner mindre smärta utan kemisk smärtlindring.
  • Du orkar längre eftersom mjölksyrebildningen i muskler / livmodern blir mindre.
  • Du behåller rörligheten i kroppen och kan lättare byta ställning under hela förlossningen.
  • Du blir mer närvarande och du och din partner kan lättare bibehålla en aktiv kommunikation under förlossningen.
  • En ökad kunskap om förlossningsförloppet bidrar till att kvinnan lättare slappnar av och får ett ökat självförtroende.
  • De som gått en profylaxkurs upplever förlossningen och den första tiden som förälder som en mer positiv upplevelse jämfört med de som inte gått.
  • Färre komplikationer såsom syrebrist, bristningar, akuta kejsarsnitt, etc.

Mer om: Smärtlindring under förlossningen

Vem kan gå en profylaxkurs?

Alla är självklart välkomna att gå en profylaxkurs. Några gravida väljer att gå ensamma, men det vanligaste är att kvinnan går tillsammans med sin partner. Finns det ingen partner så kan den gravida kvinnan ta med sig en kompis, sin syster, en doula eller annan person på kursen.

Alla som ska föda barn kan gå en profylaxkurs. När det gäller förmågan att slappna av tycks det finnas ett samband med åldern. En kvinna som föder barn tidigt, runt tjugoårsåldern eller tidigare, verkar behöva träna mindre på att slappna av än vad äldre kvinnor behöver. Det finns barnmorskor som menar att det blir viktigare med profylaxträning ju äldre den gravida kvinnan är. Detta beror dels på att kvinnan blir mindre elastisk i musklerna med åldern och dels för att rädslan och kontrollbehovet ökar när man blir äldre.

När är det lämpligt att gå en profylaxkurs?

Väljer man att gå en profylaxkurs så är det lämpligt att göra det två till tre månader innan det beräknade förlossningsdatumet. Det är dock aldrig försent att förbereda sig inför förlossningen.

Var kan man gå en profylaxkurs?

Ofta kan man gå en profylaxkurs både privat, i grupp eller online. Vissa mödravårdsmottagningar erbjuder kurser i profylax, men det är inte längre så vanligt. 

Tips: Se gärna vår utbildningsfilm om smärtlindring vid förlossningen. Den är helt kostnadsfri.

De som läst avsnittet om profylax / psykoprofylax läste även om hur förlossningen går till samt om kejsarsnitt.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
behandling infertilitet

Behandling vid infertilitet

Behandlingen vid infertilitet är personlig och den anpassas efter just er. Normalt talar man om fyra olika möjligheter för er som har svårt att bli gravida. Behandlingarna inkluderar hormonbehandling, IVF, donation och mycket mer.

Läs artikeln »
skinka gravid

Kan man äta skinka när man är gravid?

När man är gravid går det bra att äta kokt eller rökt skinka om köttet varit förpackat i högst en vecka. Undvik att äta produkter från bufféer eller produkter som legat öppna under en längre tid i ett kylskåp. Skinka som hettats upp till minst 70 grader Celsius går alltid bra att äta.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.