annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

5 tillfällen då du ska ringa doktorn.

Barn under fyra år har i genomsnitt 6–8 vanliga infektioner per år, till exempel förkylning, öroninfektion, kräkningar och diarréer. När barnen blir sjuka är det lätt att bli orolig. Extra orolig blir man som förälder när man uppmärksammar att barnet inte äter eller inte riktigt är sig självt. Men när bör man egentligen uppsöka läkare?

bebis feber

Det är inte lätt att veta när man ska ringa läkare eller när man ska rida ut sjukdomsvågen hemma. Det finns dock vissa grundregler för när man ska kontakta läkare. Här nedanför har du fem vanliga symptom hos barn, då du bör ringa läkare.

5 tillfällen du ska ringa till läkaren vid sjuka barn

  • Vid vätskebrist
  • Vid hög eller långvarig feber
  • Vid besvärande hosta som inte avtar
  • Vid svårare förkylning
  • Vid prickar och utslag (ibland)

Hur känner du igen dessa signaler och vet när det är dags att ringa?Tillsammans med läkare på KRY förklarar och tydliggör vi här nedanför vad som rekommenderas av dem.

1. Vid vätskebrist

Detta kan uppstå när barnet drabbas av kräkningar eller har diarré. Det är inte ovanligt med magsjuka och diarré hos barn som går över av sig själv. Vid dessa tillfällen behöver du normalt inte oroa dig. Om barnet däremot inte behåller någon vätska och samtidigt har diarréer eller hög feber ökar risken för vätskebrist, vilket kan bli allvarligt. Ju yngre din bebis är desto känsligare är det med uttorkning och vätskebrist. Håll koll på att ditt barn får i sig vätska och kissar! Var uppmärksam och sök läkare om ditt barn:

  • är yngre än två månader
  • har kräkningar eller diarré som inte minskat efter ett dygn
  • du är orolig att ditt barn blir uttorkat och inte får i sig tillräckligt med vätska
  • kräkningarna kommer i samband med en viss sorts mat
  • barnet efter några dagar fortfarande har rikliga eller vattentunna diarréer

2. Vid hög eller långvarig feber

Barn får ofta feber och det är inte febern i sig själv som är farlig. Det som läkare letar efter är orsaken till febern, vilken en läkare kan undersöka.

Du ska kontakta läkare när ditt barn:

  • Är yngre än tre månader och har en temperatur på mer än 38,0 grader
  • Är mellan tre och sex månader och har en temperatur på mer än 39,0 grader
  • Har feber i mer än fyra dagar

Du ska också vara uppmärksam om barnet verkar väldigt sjukt, inte vill dricka alls (och inte kissar!), verkar ha ont eller har feberkramp för första gången.

3. Vid besvärande hosta som inte avtar

Barn med feber ringa doktorHosta i sig är något positivt som hjälper barn och vuxna att få bort sådant i luftvägarna som irriterar. Den kan låta på många olika sätt beroende på orsaken till hostan. Hosta kan vara torr, slemmig, skrällande, pipande eller kiknande. Du ska kontakta läkare om:

  • hostan inte verkar avta efter tre veckor
  • barnet har hosta i kombination med feber i över fyra dygn
  • barnet är under ett år och har kikningar
  • andningen ibland är pipande, barnet andas tungt eller låter väsande vid inandning
  • du misstänker RS-virus och ditt barn tillhör riskgrupperna

4. Vid svårare förkylning

Barn får många förkylningar varje år, framför allt när de är i förskoleåldern. Förkylning visar sig genom täppt näsa, nysningar, feber, ont i halsen och lindrig hosta. Normalt går en förkylning över av sig själv och är inget du som förälder behöver oro dig för. Under en normal förkylning är de två första dagarna värst, för att sedan bli bättre. Några av symptomen såsom snuva och lätt hosta kan dock hänga kvar under någon vecka. Du ska kontakta läkare om du som förälder uppmärksammar att ditt barn:

  • har hög feber för sin ålder (läs mer under första rubriken!)
  • när febern håller i sig mer än fyra dagar
  • har ont i örat (och det blir inte bättre efter ett dygn) eller har vätska som rinner ur örat
  • har svårt att suga på bröstet eller nappflaskan eftersom näsan är täppt
  • verkar slött och inte vill äta eller dricka
  • har svårt att andas med tung, snabb eller pipande andning

5. Vid prickar och utslag

Många föräldrar märker varenda prick som dyker upp på barnets hud och inte sällan googlas det och oroas det i onödan. Prickar och utslag är i regel inget du behöver vara orolig över. När man som förälder söker på nätet blir man dock lätt skrämd av allt det där som det ”kan vara”. Vid dessa tillfällen kan det vara skönt att få ett lugnande besked från en doktor. Generellt är det barnets allmäntillstånd som avgör när det är läge att söka läkare, exempelvis om barnet har feber eller verkar må dåligt på annat sätt.

Det är du som förälder som känner ditt barn bäst. Känner du inte igen ditt barn, om barnet inte dricker/äter/kissar eller om barnet är väldigt trött och hängigt så ska du alltid rådfråga med vården!

Om du eller ditt barn råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom behöver du söka på en akutmottagning. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och den är alltid öppen, dygnet runt. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112 eller själv ta dig till en akutmottagning.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.