separera barn vaxelvis boende

Växelvis boende

Barn i växelvis boende är väldigt vanligt i Sverige. Växelvis boende innebär att barnen är regelbundet hos båda föräldrarna, vanligen varannan vecka. Hur påverkas barn av växelvis boende? Här presenteras forskning om barn i växelvis boende.

Innehåll i denna artikel

Att ha barnen varannan vecka

Växelvis boende innebär att barnen flyttar regelbundet mellan sina föräldrars respektive hem och bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna. Sverige är det land som har högst andel barn som bor i växelvis boende.

I Sverige bor runt 35-40 procent av de barn som har separerade föräldrar i växelvis boende. Detta innebär att totalt 200 000 barn bor växelvis, vilket sannolikt är en siffra som kommer att öka då runt 50 000 föräldrar varje år separerar.

Ny rapport om barn i växelvis boende

Denna sida sammanfattar en rapport som skrivits av forskare i Elvis-projektet på CHESS vid Stockholm Universitet/Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen. Rapporten ger en sammanfattning av den forskningsbaserade kunskap om hälsa och välbefinnande hos barn i växelvis boende. Rapporten fokuserar på barn under sex år, där kunskapsläget är mest osäkert.

Mer om: Anknytningsteorin

Hur många barn bor växelvis?

Ökningen av växelvis boende är en av de största förändringarna i svenska barns livsvillkor under de senaste decennierna. I mitten av 80-talet bodde bara knappt två procent av svenska barn med särlevande föräldrar växelvis jämfört med dagens 35-40 procent.

En studie från 2009 visar att 85 procent av alla svenska 12 och 15-åriga barn bor åtminstone delvis med båda sina föräldrar, oavsett om dessa lever tillsammans eller inte. Växelvis boende var dock fyra gånger vanligare hos barn med svensk- än utlandsfödda föräldrar. Av förskolebarnen med särlevande föräldrar bor 27 procent lika mycket hos båda föräldrarna, men över hälften har någon form av boende hos båda.

I Sverige kommer de flesta separerade föräldrar gemensamt överens om hur barn ska bo efter en separation. Uppskattningsvis 14 procent söker stöd hos familjerätten för att lösa frågan om vårdnad och umgänge och ungefär två procent av särlevande föräldrar har vårdnadstvister i domstol. Sedan 1998 är gemensam vårdnad praxis om föräldrarna inte bor tillsammans och föräldrarna kan också dömas till växelvis boende, även om inte båda parter vill det.

Barn med separerade föräldrar

Generellt så löper barn till separerade föräldrar ökad risk för känslomässiga eller sociala problem liksom lägre välbefinnande jämfört med barn i kärnfamiljer. Detta förklaras i forskningen med bland annat att dessa barn har mindre tillgång till resurser i form av exempelvis socialt skyddsnät och ekonomi samt minskat stöd, närhet och engagemang från föräldrarna.

Barns lägre välbefinnande efter en separation kan också ha samband med familje-karaktäristiska som föregått separationen. Separerade föräldrar har oftare psykiska problem och ansträngd ekonomi än de som lever tillsammans. Långvariga konflikter mellan föräldrarna har även identifierats som en avgörande faktor för barns välbefinnande och hälsa och förekommer i högre utsträckning mellan föräldrar som står inför en separation eller som faktiskt flyttat isär.

Läs även: Skilsmässa med barn

Ensamstående förälder

Studier av ensamstående föräldrar visar att de generellt löper ökad risk för både fysisk och psykisk ohälsa. I en svensk studie från 2014 hade ensamstående fördrar lägre tillfredställelse med samtliga studerande aspekter av sin livssituation och hälsa, jämfört med dem som hade barnen växelvis eller levde i kärnfamilj.

Mer om: Anknytningsteorin

Källa växelvis boende: Barn i växelvis boende – en forskningsöversikt, Chess 2015-12-17, Stockholm universitet Emma Fransson, Malin Bergström och Anders Hjern.

De som läst avsnittet om barn i växelvis boende läste även mer om underhåll och om små barn i växelvis boende, 0-6 år.

Fler artiklar för dig med familj

Barnbidrag 2022
Barnbidrag 2024 / 2023

Nivån för barnbidraget 2024 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern
Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
diabetes barn
Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
doppresent
Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
bonusfamilj
Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn
Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
flytta farval
Flytta med ditt barn och familj

Säg farväl till ditt hem när du flyttar med barn och familj. Hur underlättar du flytten för ditt barn? Följ våra tips på hur du kan skapa ett trevligt minne av den gamla bostaden för att göra flytten lättare. Såhär lämnar du din gamla bostad med glada barn…

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.