separera barn växelvis boende 0-6 år

Barn i åldern 0-6 år

Små barns anknytning till föräldrarna påverkas vid växelvis boende. Hur anknytningen påverkar barnet är det dock delade meningar om. Vid växelvis boende kan en anknytning uppstå till båda föräldrarna och ofta mår barn bättre när barnet får träffa både mamman och pappan.

Innehåll i denna artikel

Spädbarn och förskolebarn i växelvis boende

Barn i åldern 0-6 år är den åldersgrupp där växelvis boende idag är mest kontroversiellt. Små barn är särskilt sårbara för omgivningsfaktorer, eftersom de är helt utlämnade till de vuxna som tar hand om dem.

Barn i denna ålder har också svårare än äldre barn att uttrycka sitt välbefinnande eller ohälsa. Även psykologiska symptom uttrycks ofta indirekt, kroppsligt eller i barnets beteende. Små barns hjärnor är under utveckling och deras begränsade kognitiva förmåga, tidsuppfattning och minne gör dem särskilt beroende av förutsägbarhet i vardagen. Förutsägbarhet och kontinuitet är också viktigt för utvecklingen av barnets anknytningsrelationer till dem som tar hand om det.

Mer om: Anknytningsteorin

Anknytningsteorin och växelvis boende

Det lilla barnets behov av förutsägbarhet och kontinuitet i de tidigare anknytningsrelationerna till föräldrarna har gjort att utvecklingspsykologer traditionellt betraktar växelvis boende med skepsis. Mammans betydelse för barnet har betonats och stabiliteten i ett hem och med en anknytningsperson har betraktats som den bästa förutsättningen för barnets hälsosamma utveckling. Man har menat att tidig separation från mamman kan medföra att barnet får en bristfällig relation till båda föräldrarna, snarare än att få två relationer av hög kvalitet.

Övernattningar hos pappan eller boende i två hem har traditionellt också betraktas som potentiellt mer skadligt än frånvaro av den primära anknytningspersonen dagtid, då barnet eventuellt är på förskolan. Barnets behov av en trygg anknytningsperson anses störst när barnet är sårbart och trött, då anknytningssystemet är mest lättaktiverat. Att inte ha tillgång till en anknytningsperson kan då ha negativa konsekvenser.

Om barnet har utvecklat anknytningsrelationer till båda föräldrarna är dock övernattningen en förutsättning för att stärka relationerna. Betydelsen av pappans engagemang för barnets hälsa och utveckling är väl belagd vetenskapligt också i andra sammanhang än hos särlevande föräldrar.

Mer om: Bonusfamiljen

Växelvis boende för förskolebarn och de yngsta

Det har länge debatterats huruvida det är bra eller dåligt för ett litet barn med växelvis boende. Då det inte finns så många studier i ämnet som är tillförlitliga utgår debatten ofta från tolkningar av anknytningsteorin.

Forskare har internationellt närmat sig varandra med åren. Trots den begränsade tillgången på empiriska studier hävdar forskar idag att barn kan övernatta även hos den förälder som inte är den primära anknytningsföräldern redan under det första året.

Konsensus vid växelvis boende gällande småbarn

Pruett (2012) är en forskare som har sammanfattat de ståndpunkter forskarna kommit nu faktiskt är överens om när det gäller växelvis boende för barn i förskoleåldern och yngre.

Forskare är överens om:

  • Betydelsen av två engagerade föräldrar.
  • Barnets anknytningsrelationer som utgångpunkt för barnets boende och umgänge (exempelvis att barn som saknar etablerade anknytningsrelationer till en förälder behöver fasas in i växelvis boende gradvis).
  • Att barn etablerar parallella anknytningsrelationer till sina föräldrar under sitt första år om båda föräldrarna är engagerade i omvårdnaden.
  • Att barn klarar separationer från sina anknytningspersoner.

Mer om: Anknytningsteorin

Källa anknytning och växelvis boende: Barn i växelvis boende – en forskningsöversikt, Chess 2015-12-17, Stockholm universitet Emma Fransson, Malin Bergström och Anders Hjern.

De som läst avsnittet om små barns anknytning vid växelvis boende läste även mer om underhåll, och om att flytta med barn.

Fler artiklar för dig med familj

Graviditetspenning
Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
passbarn
Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
bonusfamilj
Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Föräldralön
Föräldralön

Föräldralön eller föräldrapenningtillägg är en förmån som du som föräldraledig kan ha rätt att ta del av. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Läs artikeln »
separera bonusföräldrar
Bonusföräldrar

Att vara bonusförälder är ingen enkel uppgift! Vad förväntas av dig som bonusförälder? Vad tycker dina bonusbarn om dig som bonusförälder? Vilken roll ska en bonusförälder ta i den nya familjen. Läs om tips och fakta om hur livet som bonusförälder påverkar dig och din livssituation.

Läs artikeln »
förskola
Förskola

Regler och fakta om barn på Förskola. Förskoleplats, Förskoleavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och förskola, när kan barn börja på förskola, inskolning förskola, kostnad för förskola, barnomsorg. Ansökan om förskoleplats.

Läs artikeln »
faderskapstest
Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
sex efter förlossning
Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.