sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Kan man äta sill / strömming under graviditeten

Sill är ett av de livsmedel som vi i Sverige äter vid flera av våra högtider. Många undrar därför under sin graviditet om man kan äta sill när man är gravid. 

Fisk är bra mat som innehåller mycket D-vitamin och nyttiga omega-3 fetter. Därför är det bra att äta fisk ett par dagar i veckan när man är gravid. Variera gärna mellan olika sorters fisk. 

Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB. Rekommendationen är enligt livsmedelsverket att man endast ska äta färsk sill / strömming 2-3 gånger per år om man planerar att bli gravid eller om man är gravid. 

Tänk på att fler fiskar ingår i listan över potentiellt giftiga fiskar och att rådet gäller alla fiskarna tillsammans. Har du exempelvis ätit ål tidigare i år, som också finns på samma lista, så bör du endast äta sill / strömming 1-2 gånger. Andra fiskar på listan är vildfrågad lax, öring, sik och röding. 

När man är gravid går det dock bra att äta sill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Denna sill är gjord på fisk från västerhavet eller ishavet och i sill från dessa hav är miljögifterna mycket låga. Vill man själv göra inlagd sill så går det oftast också bra då den sill man köper i butik för att använda till hemmagjord inlagd sill normalt är fiskad i samma hav som de på burk. 

Läs även: Vad är bra kost och näring under graviditeten?

Kan jag äta matjessill när jag är gravid?

Så länge matjessillen är inlagd så går det bra att äta den. Matjessill i glasburk eller konservburk kommer oftast från norra ishavet och västkusten där fisken innehåller mycket låga halter av gifter. I burk är den dessutom konserverad.

Finns det listeria i sill / strömming

När man är gravid så pratas det mycket om listeria och det är inte konstigt att frågan om listeria finns även i sill dyker upp. Inläggningar med ättika, salt och socker används dock som konserveringsmetod för att bakterier såsom listeria inte ska växa. Det finns därför ingen risk för listeria om man äter inlagd sill. 

Läs mer: Var finns listeria

Undvik gifter i sill 

Om du vill bli gravid någon gång i livet eller om du är gravid så ska du undvika att få i dig höga halter av dioxiner och PCB. Detta är nämligen gifter som lagras i kroppen under hela livet. När man är gravid eller när man ammar så förs dessa ämnen över till barnet. 

Höga nivåer av dioxiner och PCB, som kan finnas i b.la. sill och strömming, ska du äta maximalt 2-3 gånger per år. Även om du ätit det som barn så kan det vara skadligt för fostret den dagen du blir gravid. Några av de negativa effekter som dessa gifter kan ha är försämrad spermiekvalité i vuxen ålder, det kan påverka nivåerna av sköldkörtelhormoner samt eventuell påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret och orsaka cancer. 

Vad är skillnaden mellan sill och strömming? 

Sill och strömming är samma fiskart. Sill kallas den för av de som bor söder om Kalmar, medans den kallas för strömming norr om Kalmar. 

Sammanfattning

Sill och strömming är samma sak och det går bra att äta sill och matjessill på burk när du är gravid. Färsk sill eller strömming ska du däremot endast äte 2-3 gånger per år om du är gravid. På grund av risken så är verkar det i vår mening vara väldigt onödigt att chansa och äta färsk sill när man är gravid. Håll dig till inlagd sill / strömming / matjessill för att vara på den säkra sidan. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.