Kan man äta sill / strömming under graviditeten
Sill är ett av de livsmedel som vi i Sverige äter vid flera av våra högtider. Många undrar därför under sin graviditet om man kan äta sill när man är gravid.
Fisk är bra mat som innehåller mycket D-vitamin och nyttiga omega-3 fetter. Därför är det bra att äta fisk ett par dagar i veckan när man är gravid. Variera gärna mellan olika sorters fisk.
Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB. Rekommendationen är enligt livsmedelsverket att man endast ska äta färsk sill / strömming 2-3 gånger per år om man planerar att bli gravid eller om man är gravid.
Tänk på att fler fiskar ingår i listan över potentiellt giftiga fiskar och att rådet gäller alla fiskarna tillsammans. Har du exempelvis ätit ål tidigare i år, som också finns på samma lista, så bör du endast äta sill / strömming 1-2 gånger. Andra fiskar på listan är vildfrågad lax, öring, sik och röding.
När man är gravid går det dock bra att äta sill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Denna sill är gjord på fisk från västerhavet eller ishavet och i sill från dessa hav är miljögifterna mycket låga. Vill man själv göra inlagd sill så går det oftast också bra då den sill man köper i butik för att använda till hemmagjord inlagd sill normalt är fiskad i samma hav som de på burk.
Läs även: Vad är bra kost och näring under graviditeten?
Kan jag äta matjessill när jag är gravid?
Så länge matjessillen är inlagd så går det bra att äta den. Matjessill i glasburk eller konservburk kommer oftast från norra ishavet och västkusten där fisken innehåller mycket låga halter av gifter. I burk är den dessutom konserverad.
Finns det listeria i sill / strömming
När man är gravid så pratas det mycket om listeria och det är inte konstigt att frågan om listeria finns även i sill dyker upp. Inläggningar med ättika, salt och socker används dock som konserveringsmetod för att bakterier såsom listeria inte ska växa. Det finns därför ingen risk för listeria om man äter inlagd sill.
Läs mer: Var finns listeria
Undvik gifter i sill
Om du vill bli gravid någon gång i livet eller om du är gravid så ska du undvika att få i dig höga halter av dioxiner och PCB. Detta är nämligen gifter som lagras i kroppen under hela livet. När man är gravid eller när man ammar så förs dessa ämnen över till barnet.
Höga nivåer av dioxiner och PCB, som kan finnas i b.la. sill och strömming, ska du äta maximalt 2-3 gånger per år. Även om du ätit det som barn så kan det vara skadligt för fostret den dagen du blir gravid. Några av de negativa effekter som dessa gifter kan ha är försämrad spermiekvalité i vuxen ålder, det kan påverka nivåerna av sköldkörtelhormoner samt eventuell påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret och orsaka cancer.
Vad är skillnaden mellan sill och strömming?
Sill och strömming är samma fiskart. Sill kallas den för av de som bor söder om Kalmar, medans den kallas för strömming norr om Kalmar.
Sammanfattning
Sill och strömming är samma sak och det går bra att äta sill och matjessill på burk när du är gravid. Färsk sill eller strömming ska du däremot endast äte 2-3 gånger per år om du är gravid. På grund av risken så är verkar det i vår mening vara väldigt onödigt att chansa och äta färsk sill när man är gravid. Håll dig till inlagd sill / strömming / matjessill för att vara på den säkra sidan.