skallteorin ultraljud

Skallteorin – ett sätt att avgöra barnets kön

Enligt skallteorin så är det huvudformen som avslöjar vilket kön bebisen har. I denna artikel kan du lära dig mer om skallteorin, vad den innebär och hur du tolkar ultraljudsbilden för att tyda om det är en pojke eller flicka. 

Det finns många olika sätt och se och förutspå en bebis kön redan under tiden i magen. En sådan teori är skallteorin som går ut på att man kollar huvudformen på en ultraljudsbild för att se om det är en pojke eller flicka. 

Enligt skallteorin så är det huvudformen som avslöjar vilket kön bebisen har. I denna artikel kan du lära dig mer om skallteorin, vad den innebär och hur du tolkar ultraljudsbilden för att tyda om det är en pojke eller flicka. 

Vad är skallteorin? 

Vid skallteorin använder man, precis som vid NUB-teorin, sig av ultraljudsbilden som du får vid KUB i vecka 12. Fostret ska ligga i profil där man tydligt ser barnets huvudform. 

Hur tolkar jag resultatet? 

Enligt skallteorin så är det: 

En flicka om huvudet är rundat, dvs har ett rundare pannben.

En pojke om huvudet är platt, dvs har ett plattare pannben.

Läs även: Vilket vecka kan man se barnets kön?

Kan man lita på skallteorin? 

Där finns ingen vetenskap i detta test utan det är mer eller mindre en gissningslek. Se det därför inte skalltestet som en sanning utan som en kul grej som kanske stämmer, kanske inte. 

Vill du läsa om andra teorier för att ta reda på barnets kön?

Här kan du ta vårt test för att se om det är en pojke eller en flicka

Andra teorier är: Rödkålstestet, måntestet eller ringtestet.

Fler artiklar för dig som är gravid

Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Minskade Fosterrörelser

Fosterrörelser – minskade fosterrörelser

När du är gravid så känner du under större delen av graviditeten av fosterrörelser. Ofta är de som mest märkbara runt vecka 30 och du bör aldrig uppleva minskade fosterrörelser. Känner du inte inte av några rörelser så hittar du här även tips för att känna fosterrörelser.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.