Skilsmässa med barn

Skilsmässa med barn

Separationer i en familj är alltid en stor förändring och ofta en stor sorg. När det finns barn med i bilden blir det än mer komplicerat och det är lätt hänt att det uppstår skuldkänslor och tankar kring att svika barnen. Föreställningar om att riva upp deras barndom och tvinga in dem i ett liv som de själva inte valt gnager hos de flesta föräldrar som står inför en skilsmässa. Författare Malin Blide Leg. Psykolog hos Svea KBT.

Innehåll i denna artikel

Separationer i en familj är alltid en stor förändring och ofta en stor sorg. När det finns barn med i bilden blir det än mer komplicerat och det är lätt hänt att det uppstår skuldkänslor och tankar kring att svika barnen. Föreställningar om att riva upp deras barndom och tvinga in dem i ett liv som de själva inte valt gnager hos de flesta föräldrar som står inför en skilsmässa. 

Många känner en oro för att barnen ska få men för livet och att de aldrig kommer att kunna läka från sorgen över att ha skilda föräldrar. Men detta är oftast inte fallet. Trots att en skilsmässa kan vara sorglig och uppslitande är det inte själva separationen som i längden har störst negativ påverkan på barnen. Det som påverkar mest är hur väl föräldrarna klarar av att samarbete och hålla god ton sinsemellan. Även hur väl barnen får fortsätta att vara barn och inte behöva ta ansvar för information och logistik mellan de olika hemmen spelar in. Om föräldrarna klarar av att skiljas under ordnade former utan några större konflikter kommer risken för att barnen långsiktig påverkas negativt vara mycket lägre.

Hur berättar man att man ska skiljas?

Beroende på hur gamla barnen är kan man förvänta sig olika reaktioner och olika frågor. Det är viktigt att komma ihåg att barnen kommer att “ligga efter” föräldrarna i processen. Innan ni vuxna berättar för barnen om skilsmässan har ni hunnit bearbeta och landa i ert beslut, men för barnen blir det ofta helt ny information och de behöver tid att ta in det som sägs. 

Nedan följer några punkter att tänka på inför samtalet: 

1: Berätta först när ni har bestämt er. Att inviga barn i ofärdiga funderingar skapar stress och oro. Vänta dock inte för länge efter att ni bestämt er, barn känner av att det är något som inte stämmer. 

2: Välj ett tillfälle att berätta när ni har gott om tid och ingenting annat inplanerat. Det behöver finnas utrymme för barnen att reagera precis så som de reagerar. Om det tar tid för dem att bearbeta informationen så måste ni låta det ta den tiden det tar.

3: Blanda inte in barnen i eventuella konflikter er emellan. Det är inte ovanligt att det är en i relationen som är drivande i att vilja separera. Det kan få den andra parten att känna ett stort behov av att berätta för barnen att den egentligen inte ställer sig bakom skilsmässan. Undvik att prata med barnen om egna sårade känslor och upplevelser av svek och övergivenhet då det skapar en svårhanterlig lojalitetskonflikt för barnet. Att berätta att man är ledsen och att det känns sorgligt för er vuxna också är viktigt, men avstå ifrån att klandra varandra inför barnen. 

4: Var tydlig med att det inte är barnens fel. Berätta att detta är ett beslut som ni vuxna fattat och att det inte har något med barnen att göra. Prata om att ni alltid kommer vara deras föräldrar och att ni alltid kommer vara en familj på det sättet, även om ni föräldrar inte bor ihop längre. 

5: Svara så gott det går på praktiska frågor och förbered er på sådant som ni tror är viktigt för barnet att veta. Vem kommer flytta, vart ska den bo, hur kommer barnet bo? Vissa saker kanske ni själva inte vet än, berätta det men trygga barnet i att ni vuxna kommer lösa allt på ett bra sätt. 

6: Invänta barnets frågor. Det är lätt att överösa barnet med information och glömma bort att de faktiskt kan behöva lite tid att landa i beskedet innan de vet vad det vill veta mer om. Berätta för barnet att ni båda finns där för att svara på frågor och lyssna på vilka tankar och känslor som än uppstår. 

Läs även: Påverkan på barn 0-3 år

Vanliga reaktioner hos barn vid skilsmässa 

Barns reaktioner varierar beroende på ålder och mognadsnivå, hur väntat beskedet är, hur barnet är i sin personlighet och sitt temperament. Ju äldre barnet är desto bättre utvecklad är dess förmåga att förstå och föreställa sig vad det innebär. 

Nedan följer några exempel på reaktioner: 

1: Sorg. Barnet kan bli mycket ledset och förtvivlat och det gör självklart mycket ont i hjärtat på en förälder. Berätta att ni också är ledsna men att ni tror att det kommer bli bra på sikt. Försäkra barnet om att ni har en plan och att barnet får vara precis så ledset som det är precis så länge som det känner sig ledset. Berätta också att man ofta är ledsen i omgångar och att det är helt ok att vara ledsen en stund, sedan glad och sedan ledsen igen. 

2: Ilska. Barnet kan bli argt och anklagande, antingen mot båda eller mot en av föräldrarna. Det kan säga att det aldrig tänker flytta, att det inte vill träffa en av er, att ni förstör hens liv. Försök att behålla lugnet i situationen och tala om för barnet att ni förstår att hen blir arg. Berätta att det är helt naturligt att bli arg när livet förändras och att det är ok. Berätta att ni kommer göra allt för att det ska bli så enkelt som det går för barnet och att ni kommer lyssna på vad dom önskar sig så mycket som det går. 

3: Likgiltighet. En del barn reagerar med en axelryckning och kanske på sin höjd frågar om det kommer få dubbla garderober nu. Här är det viktigt att respektera barnets reaktion. Pressa inte barnet att där och då prata om sina känslor eller ställa fler frågor om hen inte verkar vilja, men var noga med att berätta att hen alltid får komma och prata. Var också extra noga med att visa intresse för barnets tankar och känslor den kommande tiden. Var också uppmärksam på mer diskreta tecken på hur barnet mår, ex sömn, aptit, ändrade beteenden eller att barnet drar sig undan. 

Läs även:

Hur mår barn efter en skilsmässa? 

Det viktigaste för de flesta barn är att saker och ting förblir så vanliga som det bara går. Försök därför hålla fast i de rutiner ni har så gott ni kan. Var förberedda på att barn växlar i mående under processen, vissa dagar är de arga och lättirriterade, andra dagar ledsna och uppgivna och däremellan kan de vara helt som vanligt och verka relativt opåverkade. 

I de fall där det går är det bra om föräldrarna kan visa att de samarbetar och att de faktiskt klarar av att vara tillsammans även om de inte är tillsammans längre. Att äta middag ihop någon gång, att gå tillsammans och titta på fotbollsmatchen eller komma ihop på teateruppvisningen är ett bra sätt att visa barnet att det fortfarande kan räkna med er två som föräldrateam.

När de största praktiska sakerna löst sig med nya boenden, flytt och att komma i ordning brukar det “nya normala” infinna sig och de flesta barn vänjer sig vid sitt nya liv. Det som är mest avgörande är att det nya livet inte präglas av konflikter eller extra bekymmer för barnet. 

Tips för att hjälpa barnet att må så bra som möjligt efter skilsmässan: 

1: Prata aldrig illa om den andra föräldern. Uppmuntra till umgänge och visa att du är glad att barnet mår bra när det inte är hos dig. 

2: Hitta goda rutiner för det praktiska. Se till att ni båda har koll på aktiviteter, skoluppgifter och andra viktiga saker i barnets liv. Se till att underlätta flyttarna mellan hemmen och lägg inte ansvaret på barnet att föra information mellan er. Se till att ha ett fungerande samarbete med skolan. 

Mer information: 

Läs gärna på mer om vad som är hjälpsamt vid en skilsmässa. Barnpsykologen Malin Bergström har bland annat skrivit boken “Att skiljas med barn – föräldrar i två hem” samt tillsammans med familjejurister och medlingsexperter utformat appen “Varannan Vecka” där skilda föräldrar kan få råd och stöd i hur de ska hantera sin nya tillvaro samt använda olika planeringsverktyg för att få vardagen att flyta på så smidigt som möjligt. Där kan man också läsa mer tips kring när kommunikationen mellan föräldrarna är svår eller när en förälder inte kommer finnas kvar i barnets liv.

Författare Malin Blide Leg. Psykolog arbetar som barnpsykolog hos Svea KBT 

Fler artiklar för dig med familj

separera bonusbarn
Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
flytta med barn
Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
sex efter förlossning
Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Täcka över barnvagnen med filt
Täcka över barnvagnen med filt

Att täcka över barnvagnen en varm sommardag med filt, sjal eller liknande kan vara livsfarligt för ett litet barn. Risken för plötslig spädbarnsdöd och värmeslag ökar med värmen. Temperaturen inne i barnvagnen stiger snabbt till nivåer som är farligt för barnet. 

Läs artikeln »
Graviditetspenning
Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
lana pengar barn
Låna pengar

Låna pengar till barn eller när du är gravid. Det är dyrt att bli förälder och ibland behöver man mer pengar än vad man kunnat förutspå. Vad ska du tänka på när du ska låna pengar?

Läs artikeln »
barn sol strand
Barn, sol, värme och solskydd

Sol, värme och solskydd för små barn, spädbarn och nyfödda. Solskydd barn. Fakta och tips för föräldrar om hur sol påverkar barnet och hur du skyddar spädbarnet bäst mot solen. Använd alltid solskydd på små barn och smörj in barnet ofta.

Läs artikeln »
separera underhall
Underhållsbidrag

Fakta och regler om att betala underhåll för barn samt förklaring av underhållsbidraget. Hur mycket underhåll ska man betala för ett barn? Vilken underhållsskyldighet har du? Vad ingår i underhållet? Beräkna underhållet?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.