Kokt skinka, rökt skinka och lufttorkad skinka är varianter av skinka som många under över under graviditeten. Oron är stor för olika former av parasitangrepp. I denna artikel reder vi ut vilken typ av skinka som det går bra att äta när du är gravid.
När man är gravid går det bra att äta kokt eller rökt skinka om köttet varit förpackat i högst en vecka. Undvik att äta produkter från bufféer eller produkter som legat öppna under en längre tid i ett kylskåp. Skinka som hettats upp till minst 70 grader Celsius går alltid bra att äta.
Här nedanför kan du läsa mer utförlig information om olika typer av skinkprodukter.
Charkprodukter
I charkprodukter kan det finnas listeria som kan vara farligt för fostret. Dessa bakterier förökar sig under hållbarhetstiden och listeriatillväxten begränsas temporärt vid kyla/frysning men bakterien dör inte. Skivat köttpålägg såsom kokt eller rökt skinka (och kalkon) skall därför endast äta om den är nyförpackad, dvs att det gått maximalt en vecka från förpackningsdagen.
Charkprodukter kan även innehålla parasiten toxoplasma. Denna parasit kan passera över till fostret via moderkakan och orsaka fosterskador såsom blindhet. Toxoplasma dör dock vid infrysning i över tre dygn samt vid upphettning över 65 grader Celsius.
Ett tips är att lägga charkprodukter såsom lufttorkad skinka och salami i ugnen och hetta upp dem under lång tid. De blir då krispiga och säkra att äta, samtidigt som de blir ett trevligt tillskott på charkbrickan.
Läs även: Kan man äta Salami under graviditeten?
Olika typer av skinka
Här går vi igenom vad som gäller för olika typer av produkter. Gemensamt för alla är att risken ökar med förvaringstid och temperatur.
Kokt skinka när du är gravid
Det går bra att äta kokt skinka under hela graviditeten. Köper du skivad skinka i så bör du äta den medans den är nyförpackad, dvs du bör äta den under den första veckan från förpackningsdatumen. Är det en hel bit så går skinkan bra att äta fram till bäst-före-datumen.
Om du vill äta skinkan senare så går det bra att frysa in produkten. När man fryser skinka så avbryter man åldringen så att den håller längre. När du tar ut den ur frysen så fortsätter du att räkna antal dagar från där du var, dvs om du frös skinkan efter dag 4 så håller den 3 dagar efter det att den togs fram ur frysen.
Tips! Stor ostguide
Rökt skinka när du är gravid
Rökt skinka går också bra att äta inom en vecka från det att den är förpackad. Detta gäller både vakuumförpackad skinka och den skinka du köper i delikatessdisken. Om du köper skivat pålägg över disk räknas dagen för inköp som förpackningsdag.
Kan man äta pizzaskinka?
Många av våra svenska favoritpizzor har pålägg med skinka. Vesuvio och Hawaii är exempelvis två storsäljande pizzor med skinka. När du är gravid går all skinka som hettats upp till rykande het att äta. Pizza värms på hög värme, vilket gör att den således går bra att äta under hela graviditeten.
Även lufttorkad skinka och parmaskinka går bra att äta på pizza utan att den fryses om den tillagas i pizzaugnen. Tänk på att en del pizzerior väljer att lägga på denna typ av lufttorkade produkter efter tillagning – och då bör du inte äta dem om du inte med säkerhet vet att de hanterats korrekt och att de varit frysta i minst tre dygn.
Lufttorkad skinka när man är gravid
Lufttorkad skinka / parmaskinka är enligt livsmedelsverket för torr och salt för att listeria ska kunna föröka sig. Lufttorkade produkter kan dock innehålla parasiten toxoplasma så innan du äter skinkan så bör den vara fryst i minst tre dygn. Risken med lufttorkat kött är dock lägre än vid intag av andra charkprodukter. Lufttorkat kött, inkl parmaskinka, iberico, Serrano, går även alla bra att äta om de värmts upp till rykande hett.
Läs även: Kan jag äta oliver som gravid?
Julskinka när man är gravid
Skinka på julbordet är en svensk tradition som många inte kan vara utan. Köper du en hel färdigkokt julskinka när du är gravid så går den bra att äta utan att du hettar upp den.
En julskinka kokas normalt i sin förpackning som under kokningen krymper och omsluter skinkan. En julskinka som är kokt riskerar därför inte att förorenas vid någon hantering och förpackningen fungerar som ett slags konserv.
När du öppnat förpackningen så kan skinkas ätas kall i åtminstone en vecka om den förvarats i kylskåp. Julskinka går bra att äta även efter en vecka men den bör då vara upphettad i en maträtt. Har du mycket julskinka över som du vill spara så är ett bra tips att frysa in den i ett tidigt skede så går den bra att äta senare.
Kan jag äta skinka från delikatessdisken?
När man är gravid så går det bra att äta skinka från delikatessdisken så länge man följer råden ovan. I Sverige har vi hårda livsmedelslagar och så länge reglerna följs är det tryggt och säkert enligt livsmedelsverket. Räkna förpackningsdag från inköpsdagen.
I många länder rekommenderar man att man inte ska köpa charkprodukter och skinka över disk när man är gravid. Detta då man inte vet hur hanteringen går till innan och efter öppettiderna. Värmer du produkten till en innertemperatur över 70 grader så är du dock alltid säker.
Källa: Livsmedelsverket, NHS, American Pregnancy Association.
De som lästa om skinka för dig som är gravid läste även mer om rött kött samt om mozzarella när man är gravid.