skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Mjölkskorv / skorv i barnets hårbotten

Skorv i hårbotten är mycket vanligt hos spädbarn. Skorv är helt ofarligt och går bort av sig själv även om det kan ta tid.

Kännetecken för mjölkskorv / skorv är feta, lite brun-gråvitaktigt fjäll eller skorpor som kan likna mjäll. Det bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Skorv behöver inte behandlas om barnet inte besväras av den, men ibland kan det klia i hårbotten. För att få bort skorven kan man smörja in det angripna området med barnolja och låta oljan sitta kvar några timmar eller över natten. Sedan bör man, försiktigt med en finkam, skrapa bort skorven för att sedan avsluta med att tvätta håret. Hjälper inte detta så finns det salva att köpa på apoteket.

Läs även: Vad är mollusker?

Normalt med skorv hos nyfödda

Om barnet har skorv, gula flagor i hårbotten, så behöver du inte oroa dig. Man vet inte varför nyfödda barn får detta men det är vanligt förekommande. Skorv försvinner ofta av sig själv redan inom några månader. För att påskynda processen kan du testa att smörja in med lite babyolja på de torra partierna. Cirka 2-3 gånger i veckan är lagom. Sprider det sig och blir värre så kan det vara bra att rådfråga doktorn.

De som läst avsnittet om skorv läste även mer om skötsel av barnet och om när man kan ha sex efter graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

normalt gravid gravid normalt overvikt

Är det normalt att gå ner i vikt

Är det normalt för en överviktig kvinna att gå ner i vikt under graviditeten? Är det normalt att gå ner i vikt under graviditeten? Om man väger för mycket redan innan man blir gravid så är det helt normalt att viktuppgången blir något mindre när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid utebliven mens

Utebliven eller sen mens

Har din mens uteblivit eller blivit sen så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.