skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Mjölkskorv / skorv i barnets hårbotten

Skorv i hårbotten är mycket vanligt hos spädbarn. Skorv är helt ofarligt och går bort av sig själv även om det kan ta tid.

Kännetecken för mjölkskorv / skorv är feta, lite brun-gråvitaktigt fjäll eller skorpor som kan likna mjäll. Det bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Skorv behöver inte behandlas om barnet inte besväras av den, men ibland kan det klia i hårbotten. För att få bort skorven kan man smörja in det angripna området med barnolja och låta oljan sitta kvar några timmar eller över natten. Sedan bör man, försiktigt med en finkam, skrapa bort skorven för att sedan avsluta med att tvätta håret. Hjälper inte detta så finns det salva att köpa på apoteket.

Läs även: Vad är mollusker?

Normalt med skorv hos nyfödda

Om barnet har skorv, gula flagor i hårbotten, så behöver du inte oroa dig. Man vet inte varför nyfödda barn får detta men det är vanligt förekommande. Skorv försvinner ofta av sig själv redan inom några månader. För att påskynda processen kan du testa att smörja in med lite babyolja på de torra partierna. Cirka 2-3 gånger i veckan är lagom. Sprider det sig och blir värre så kan det vara bra att rådfråga doktorn.

De som läst avsnittet om skorv läste även mer om skötsel av barnet och om när man kan ha sex efter graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Ipren gravid

Ipren gravid

Ipren innehåller det verksamma ämnet ibuprofen och klassas som ett NSAID-preparat. När du är gravid så ska du inte använda dig av Ipren eller andra produkter som innehåller ibuprofen.

Läs artikeln »
RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.