skorv

Skorv i hårbotten

Skorv eller mjölkskorv är namn på samma åkomma. Skorv / Mjölkskorv bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar och kan skapa irritation i barnets hårbotten. Skorv går normalt bort av sig själv men kan behandlas med barnolja om barnet har besvär av det.

Mjölkskorv / skorv i barnets hårbotten

Skorv i hårbotten är mycket vanligt hos spädbarn. Skorv är helt ofarligt och går bort av sig själv även om det kan ta tid.

Kännetecken för mjölkskorv / skorv är feta, lite brun-gråvitaktigt fjäll eller skorpor som kan likna mjäll. Det bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Skorv behöver inte behandlas om barnet inte besväras av den, men ibland kan det klia i hårbotten. För att få bort skorven kan man smörja in det angripna området med barnolja och låta oljan sitta kvar några timmar eller över natten. Sedan bör man, försiktigt med en finkam, skrapa bort skorven för att sedan avsluta med att tvätta håret. Hjälper inte detta så finns det salva att köpa på apoteket.

Läs även: Vad är mollusker?

Normalt med skorv hos nyfödda

Om barnet har skorv, gula flagor i hårbotten, så behöver du inte oroa dig. Man vet inte varför nyfödda barn får detta men det är vanligt förekommande. Skorv försvinner ofta av sig själv redan inom några månader. För att påskynda processen kan du testa att smörja in med lite babyolja på de torra partierna. Cirka 2-3 gånger i veckan är lagom. Sprider det sig och blir värre så kan det vara bra att rådfråga doktorn.

De som läst avsnittet om skorv läste även mer om skötsel av barnet och om när man kan ha sex efter graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.