Storkbett är ett rosa, laxfärgat märke som visar sig på pannan, på ögonlocken och i nacken hos nästan hälften av alla nyfödda barn. Det är helt ofarligt och försvinner av sig själv.
I denna artikel kan du läsa allt om vad storkbett är, varför nyfödda får det, om hur det ser ut och när det försvinner.
Vad är storkbett?
Ett storkbett är en typ av födelsemärke som många barn har redan som nyfött. Ofta kommer de i pannan, i nacken, på näsan eller på ögonlocken. De kan i mer sällsynta fall även finnas på ryggen, benen och armarna. I de flesta fall så försvinner de efter ett tag.
Storkbett kallas även nevus simplex och heter på latin Naevus occipitalis och på engelska Stork Bite, men även Salmon Patch och Angel´s Kiss är vanliga benämningar.
Vad beror storkbett på?
Ett storkbett ligger i huden, dvs det är inte upphöjt. Det består av en ansamling av små ytliga blodkärl som utvidgats så att de framträder som fläckar. De syns främst där huden är tunn. Många barn föds med storkbett, men man vet inte varför. Det är helt ofarligt och då man inte vet exakt varför det inträffar så finns det inte man kan göra för att förebygga det. Man tror inte att det är ärftligt.
När får en nyfödd bebis storkbett?
I de flesta fall har barnet märket eller märkena redan när det föds. I undantagsfall kan de dock även uppstå under de första månaderna. De syns vanligtvis tydligare när barnet blir upprört eller skriker. Storkbett drabbar oftare barn med ljus hy, än de barn som har mörkare hy (åtminstone syns de mer).
Hur ser ett storkbett ut?
Ett storkbett syns som laxrosa fläckar. Märkena är ofta platta, med oregelbundna former. I undantagsfall kan vissa av dem bli till en knöl. Storleken variera från millimetrar till flera centimetrar. Det syns ofta mer när ditt barn gråter eller är upprört.
När försvinner storkbett?
Normalt så försvinner ett storkbett under din bebis första levnadsår, efterhand som huden tjocknar. Vid 18 månaders ålder har nästan alla försvunnit helt. Det finns dock undantag och ibland kan storkbetten, framför allt om de är i nacken, finnas kvar under flera år. I ytterst sällsynta fall så försvinner de inte alls. Ett storkbett kräver dock ingen behandling utan du bör låta det vara. Ger det kosmetiska besvär i framtiden kan det behandlas med laser.
Varför heter det storkbett?
Som namnet antyder kommer namnet från historien där storken är den som levererar det nyfödda barnet. Storkbettet sägs enligt denna tro komma från storkens bett då den nyfödda levereras till den nya familjen.
Om du är orolig
Ett födelsemärke såsom ett storkbett är inget du själv kan påverka. Uppstår ett märke spontant så bör du låta någon inom vården titta på det för att försäkra dig om att det är ett storkbett. Är du osäker eller orolig så rådfråga alltid vården, exempelvis vid besöken på BVC-mottagningen. Vet du att det är ett stockbett så krävs ingen medicinsk tillsyn.
Källa: Rikshandboken-bhv.se. U.S National Library of Medicine. Stork bite., Stanford Medicine. Newborn Nursery at LPCH. Salmon Patch. Medlineplus.gov. Bildkälla: Wikimedia Commons attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license