Syskon

Att få syskon

Att få syskon påverkar alla barn. För vissa är det positvt att få syskon och bli storebror eller storasyster, men för andra är syskon en negativ upplevelse. Att få syskon innebär en förändring för alla familjer.

Innehåll i denna artikel

När ditt barn får syskon

Att få syskon kan vara en stor förändring för ett barn. Känslorna är ofta motstridiga. Till en del är det spännande och kul när det blir ytterligare en familjemedlem, men till en annan del känner kanske barnet att den nya medlemmen inkräktar på sin tid och uppmärksamhet från föräldrarna.

Även när det gäller föräldrar så finns det en förutfattad bild om att det är jobbigt för barn att få småsyskon. I verkligheten är det ytterst sällan något traumatiskt, utan snarare en situation fylld av glädje över att få ett syskon. Detta bekräftas också i undersökningar som visar att ett småsyskon ofta står högt på önskelistan.

Förbered barnet på ett syskon

Hur man än ser på det så är det en förändring att få ett syskon. Även om man pratar med magen och läser sagor om att få syskon så är det för ett barn svårt att förstå vidden av den förändring som ett nytt barn innebär. Det är därför vanligt att den första tiden blir lite stökig.

Om barnet är yngre än 1 ½ år så kan det vara svårt att förbereda barnet på syskonets ankomst. Detta kan göra att barnet kan reagera med både förvåning och vrede när det plötsligt dyker upp en person till i hemmet. Fördelen är att mindre barn snabbt glömmer att de varit det enda barnet.

För barn som är under fyra år är det generellt en stor omställning när det kommer in en ny medlem i familjen. Förutsätt inte att barnet tycker det är positivt med ett syskon. Vad skulle du själv känna om din partner en dag kom hem med en fru eller man till? Låt det äldre barnet känna sig tryggt och harmoniskt i relationen till er som föräldrar och den nya familjemedlemmen.

Läs även: Planerar du att få ett barn till kort efter första barnet? Kanske blir det pseudotvillingar.

Att berätta om ett kommande syskon

När ett barn ska få ett syskon så ska ni såklart berätta det för det första barnet. Vänta dock en bit in i graviditeten. Främst för att små barn har en begränsad tidsuppfattning och nio månader är en lång väntan för ett barn. Om möjligt så kan det vara bra att berätta runt den sjätte graviditetsmånaden. Då finns det fortfarande gott om tid för barnet att bekanta sig med tanken på ett syskon och att engagera det i graviditeten. Se dock till att det blir ni föräldrar som berättar för barnet om att det ska få ett syskon.

Råd inför att syskonet kommer

Här följer lite goda råd som kan vara bra att tänka på innan den nya familjemedlemmen tar plats i hemmet:

  • Vänj gärna barnet vid nya rutiner och eventuella omflyttningar hemma i god tid innan det nya barnet föds, t ex byte av rum/säng. Annars kan det äldre syskonet känna sig undanskuffat och i vägen när de får ett syskon. Risken är också att det negativa sammankopplas med den nya familjemedlemmen.
  • Låt barnet känna hur barnet i magen rör sig. Kanske kan barnet även få följa med till MVC och lyssna på barnets hjärtljud.
  • Försök att involvera barnet redan under slutet av graviditeten, utifrån barnets ålder. Var ska lilla syskonet sova, vad ska det heta, etc.
  • Läs gärna böcker kring syskonskap för det äldre barnet, och om möjligt, se till så att det äldre barnet får träffa andra spädbarn, titta på bilder av sig själv som nyfödd, etc.
  • Fundera gärna på hur ni som föräldrar tror att det äldre barnet tänker kring att få ett syskon. Är barnet gammalt nog så ställ frågan.
  • När barnet väl är fött kan det vara bra att ni påpekar för vänner och släktingar att de även ska ge det äldre barnet uppmärksamhet när de kommer för att se bebisen.
  • Precis efter förlossningen kan det vara svårt för mamman att utföra rutiner, såsom läggning, badning eller att köra till förskolan. Om förändringen innebär ett större ansvar för partnern så se till att detta introduceras redan innan barnet är fött.
  • Undvik även att ge barnet en bild av att det kommer att få en lekkamrat. Det dröjer alldeles för länge innan de kan leka. Var tydliga med att nyfödda barn bara ligger och tittar eller sover.
  • Berätta även för det äldre syskonet att små barn behöver mycket tid och hjälp. Förklara att det var likadant när det föddes. Visa gärna bilder om ni har ett fotoalbum.

När syskonet är nyfött

att få syskon

För barnet som fått ett syskon är nyfikenheten stor. Om möjligt är det bra om barnet kan få komma och hälsa på sitt nya syskon på förlossningen. Var medveten om att mötet med syskonet kanske inte är det som barnet hade hoppats på. Det är svårt för ett barn att förstå hur litet och försvarslöst ett nyfött barn är.

Barn vill veta vad som händer och vill ofta vara delaktiga. För att det ska bli en bra start när ni kommer hem kan det vara bra att låta det nyblivna storasyskonet vara med i allt som rör den nya och på så sätt få en viktig roll i sitt lillasyskons liv. Glöm inte heller att ge det äldre barnet egentid, så att det känner sig utvalt och speciellt.

Läs mer om: Syskonsvartsjuka

Även om det kan vara extra tufft med två barn i hemmet, när den ena föräldern börjar arbeta, kan det vara bra att låta det äldre barnet stanna hemma från förskolan. Detta kan vara viktigt främst under den första tiden. Låt även det äldre barnet få vara ”litet” ibland, genom att exempelvis hjälpa barnet med något som det egentligen redan kan.

Under den första tiden är det viktigt att det äldre syskonet känner sig älskad och delaktig i familjen. Pappan eller partnern har här en viktig roll som i hög grad kan mildra barnets negativa reaktioner på en ny familjemedlem. Låt pappan eller partnern spendera tid med barnet när småsyskonet blir matad. Se även till att åtminstone en av föräldrarna varje dag ger det äldre barnet ensamtid, utan att den nyfödda är där.

När syskonet blir äldre

När syskon blir äldre så uppstår ofta nya problem som ofta handlar om rättvisa. Viktigt är att vara medveten om att rättvisa inte alltid innebär att alla ska behandlas lika. Barn som är olika gamla, har också olika behov. Tänk därför inte hela tiden på rättvisa, utan istället gäller det att förstå varför någon känner sig orättvis behandlad.

En situation som ofta orsakar ”rättvisefrågor” är födelsedagar. Att ge alla barn presenter på alla barns födelsedagar är ibland en enkel lösning för att skapa rättvisa. Samtidigt låter man ju då aldrig någon få vara lite extra speciell, och det brukar därför bara leda till nya krav.

Barn gillar delaktighet och känslan av att få hjälpa andra. Istället för att hela tiden kompensera för upplevda orättvisor, så ge mycket beröm och uppskattning för barnens generositet och omtänksamhet. På sikt gör det vardagen enklare och gladare.

Motreaktion när man får syskon

När ett barn får syskon så är det vanligt att det större barnet ”ramlar tillbaka”, rent åldersmässigt. Det äldre barnet kan plötsligt börja kissa på sig, äta sämre eller börja prata bebisspråk igen. Allt detta kan vara en signal på att det större syskonet känner sig åsidosatt. Händer det någon enstaka gång, så låt barnet vara litet. Ta hand om det och låt det få känna sig sårbart.

Fortsätter problemen så kan det gå över i ren syskonsvartsjuka. Barnet kanske försöker slå eller klösa den nyfödda bebisen. Utskällningar vid detta scenario kan leda till att barnet känner sig ännu mindre älskat eller oönskat. Tänk på att barnet inte gör detta utav hat, utan av frustration och otrygghet. Läs mer om syskonsvartsjuka.

Att älska barn olika mycket

Föräldrar vill älska sina barn lika mycket, men att vara så orättvis att man älskar sina barn olika mycket är många föräldrars skräck. I verkligheten krävs det ju att man kan mäta kärlek för att kunna ta reda på om så är fallen, och det går ju inte.

Ofta handlar känslan av att inte älska alla barn lika mycket om skuldkänslor hos föräldrarna. Kanske hamnar man lättare i konflikt med ett barn än det andra, vilken kan orsaka dåligt samvete. Man kan också ha olika sätt att umgås med olika barn. Vissa barn gillar att prata och ha intellektuella diskussioner medan ett annat föredrar närhet och kramar. Båda dessa sätt att umgås kan vara olika uttryck för kärlek. Ge barnen kärlek på barnets unika sätt, så blir alla glada i längden.

Källa Att få syskon: Leva med barn – Gothia 2013 sid 190 – 192, narhalsan.se – BVC råd, bris.se, babyvärlden.se, viföräldrar.se, barntotal.se.

Andra som läste om att få syskon läste även mer om syskonsvartsjuka samt om att flytta med barn.

Fler artiklar för dig med familj

adoption
Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
syskonsvartsjuka
Syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka och syskonbråk. Syskon är ofta svartsjuka på varandra och det är inte ovanligt att syskon bråkar. Orsaken till syskonsvartsjuka kan vara många, men ofta beror svartsjukan på att barnet känner sig oälskat och bortglömt. Här får du tips och råd vid syskonsvartsjuka och vid syskonbråk.

Läs artikeln »
förskola
Förskola

Regler och fakta om barn på Förskola. Förskoleplats, Förskoleavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och förskola, när kan barn börja på förskola, inskolning förskola, kostnad för förskola, barnomsorg. Ansökan om förskoleplats.

Läs artikeln »
Förskoleavgift
Förskoleavgift, dagisavgift och Maxtaxa

Dagisavgift / Förskoleavgift och maxtaxa – hur mycket betalar man för förskolan? Regler och fakta om maxtaxan eller kostnaderna för barn på dagis / förskola. Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som man kan få betala för sin dagisplats / förskoleplats.

Läs artikeln »
passbarn
Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
Mors dag
Mors dag

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj månad. Vi tipsar om fina presenter till mors dag och kul saker man kan göra. Mor dags frias i Sverige efter en amerikansk högtid. Det är ingen helgdag, men mors dag är trots detta helig för många familjer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.