trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Trippeltestet anger sannolikheten för kromosomavvikelser

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet och används främst när det är försent att göra en KUB. Trippeltest görs i de fall graviditeten har gått längre än graviditetsvecka 13+6.

Trippeltestet är mer pålitligt än om man utgår enbart från den gravida kvinnans ålder. Det är dock inte riktigt lika pålitligt som KUB.

Läs även: Fakta om KUB

Vad är ett trippeltest?

Trippeltest

Trippeltest är ett blodprov som tas i armen på den gravida kvinnan. Genom att mäta förekomsten av olika ämnen i den gravida kvinnans blod kan man tillsammans med kvinnans ålder beräkna hur stor sannolikheten är att hon bär på ett foster med Downs syndrom eller Edwards syndrom. Ett trippeltest mäter tre serummarkörer (AFP, hCG och okonjungerat östriol oE3) i kvinnans blod. Ofta kombinerar man trippeltestet med ett ultraljud (mer om ultraljud).

När görs ett trippeltest?

Ett blodprov kan göras i vecka 14-22, vanligtvis görs det i vecka 15. Undersökningen är över på fem till tio minuter och provsvar ges inom några dagar. Om testet påvisar en förhöjd risk för någon sjukdom erbjuds fostervattenprov.

Testet är mer pålitligt än om man utgår enbart från den gravida kvinnans ålder. Det är dock inte riktigt lika pålitligt som KUB. Testet kan inte användas om graviditeten uppkommit efter hormonstimulering eller om det är en tvillinggraviditet.

Resultat och svar från trippeltest

Vad får man då för svar efter ett trippeltest? Det svar eller resultat man får är en sannolikhetssiffra för sannolikheten för Downs syndrom eller Edwards syndrom. Detta kan exempelvis vara 1 av 100. Detta betyder att det är en chans av hundra att barnet kommer att vara sjukt, medan de andra 99 kan förväntas vara friska.

Resultatet från provet kommer nästan alltid inom en vecka och lämnas till dig per telefon. Om sannolikheten för kromosomavvikelse är lägre än 1 av 400 betyder det att sannolikheten är så liten att det inte är medicinskt motiverat med ytterligare undersökning och fostervattenprov erbjuds då inte. Detta svar lämnas av barnmorska. Om sannolikheten är högre så finns det en liten misstanke om att det kan förekomma en kromosomavvikelse. Du erbjuds då att gå vidare med ett fostervattenprov. Valet är helt och hållet ditt och trippeltestet ger dig inte något konkret svar, utan det är endast ett underlag för ställningstagande om huruvida du vill gå vidare eller inte.

Källa Trippeltest: 1177, Fosterdiagnostik – västra götalandsregionen, svar från barnmorskor.

Mer om: Fostervattenprov

De som läst avsnittet om trippelest läste även mer om KUB-test, NIPT-test samt om fostervattensprov.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.