trippeltest

Trippeltest

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet. Trippeltestet är en kombination av blodprov och ett snabbt ultraljud. Vad får man då för svar efter ett trippeltest?

Trippeltestet anger sannolikheten för kromosomavvikelser

Ett trippeltest erbjuds som ett alternativ till KUB-testet och används främst när det är försent att göra en KUB. Trippeltest görs i de fall graviditeten har gått längre än graviditetsvecka 13+6.

Trippeltestet är mer pålitligt än om man utgår enbart från den gravida kvinnans ålder. Det är dock inte riktigt lika pålitligt som KUB.

Läs även: Fakta om KUB

Vad är ett trippeltest?

Trippeltest

Trippeltest är ett blodprov som tas i armen på den gravida kvinnan. Genom att mäta förekomsten av olika ämnen i den gravida kvinnans blod kan man tillsammans med kvinnans ålder beräkna hur stor sannolikheten är att hon bär på ett foster med Downs syndrom eller Edwards syndrom. Ett trippeltest mäter tre serummarkörer (AFP, hCG och okonjungerat östriol oE3) i kvinnans blod. Ofta kombinerar man trippeltestet med ett ultraljud (mer om ultraljud).

När görs ett trippeltest?

Ett blodprov kan göras i vecka 14-22, vanligtvis görs det i vecka 15. Undersökningen är över på fem till tio minuter och provsvar ges inom några dagar. Om testet påvisar en förhöjd risk för någon sjukdom erbjuds fostervattenprov.

Testet är mer pålitligt än om man utgår enbart från den gravida kvinnans ålder. Det är dock inte riktigt lika pålitligt som KUB. Testet kan inte användas om graviditeten uppkommit efter hormonstimulering eller om det är en tvillinggraviditet.

Resultat och svar från trippeltest

Vad får man då för svar efter ett trippeltest? Det svar eller resultat man får är en sannolikhetssiffra för sannolikheten för Downs syndrom eller Edwards syndrom. Detta kan exempelvis vara 1 av 100. Detta betyder att det är en chans av hundra att barnet kommer att vara sjukt, medan de andra 99 kan förväntas vara friska.

Resultatet från provet kommer nästan alltid inom en vecka och lämnas till dig per telefon. Om sannolikheten för kromosomavvikelse är lägre än 1 av 400 betyder det att sannolikheten är så liten att det inte är medicinskt motiverat med ytterligare undersökning och fostervattenprov erbjuds då inte. Detta svar lämnas av barnmorska. Om sannolikheten är högre så finns det en liten misstanke om att det kan förekomma en kromosomavvikelse. Du erbjuds då att gå vidare med ett fostervattenprov. Valet är helt och hållet ditt och trippeltestet ger dig inte något konkret svar, utan det är endast ett underlag för ställningstagande om huruvida du vill gå vidare eller inte.

Källa Trippeltest: 1177, Fosterdiagnostik – västra götalandsregionen, svar från barnmorskor.

Mer om: Fostervattenprov

De som läst avsnittet om trippelest läste även mer om KUB-test, NIPT-test samt om fostervattensprov.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barn flicka langd

Längdkurva flickor 0-12 månader

Längdkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en tjej när hon föds och hur växer hon fram till hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa tjejer vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
förkyld sjuk amma

Förkyld ammar

När du är förkyld, magsjuk, har influensa eller har feber så ska du fortsätta att amma som vanligt. Amning är bra för barnet och bröstmjölken hjälper även till att ge ett extra skydd. Är barnet förkyld eller sjuk så bör barnet också fortsätta med amningen precis som vanligt. 

Läs artikeln »
fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.