Tvillingar vecka 6

Tvillingar : Gravid vecka 6

När du väntar tvillingar i vecka 6 så är du säkert fortfarande inte medveten om att du är gravid med just tvillingar än. Sannolikt har du nyligen fått reda på att du är gravid.

När du väntar tvillingar i vecka 6 så är du säkert fortfarande inte medveten om att du är gravid med just tvillingar än. Sannolikt har du nyligen fått reda på att du är gravid. 

Att vänta tvillingar är för vissa en dröm som går i uppfyllelse medan det för andra är en chock som man har svårt att komma över. Man ville kanske endast ha ett barn och tvillingar har nu vänt upp och ned på ens världsbild. Om du har svårt att vänja dig vid tanken på tvillingar så låt det ta tid så att det hinner sjunka in. 

Tvillingarnas utveckling vecka 6

I början av graviditeten så skiljer sig utvecklingen inte mycket åt mellan tvillingar och enlingar. Vill du ha fördjupad och kompletterande information så rekommenderar vi dig att läsa mer i vår graviditetskalender för de som väntar endast ett barn (läs: gravid vecka 6). 

I vecka 6 så är fostren, som nu kallas embryon, väldigt små. De är som en liten klump som har små utskjut som är på väg att bli armar, ben och öron. Redan nu utvecklas hjärna, lungor och andra organ. Arbetet med att bilda barnens ansikten, tandanlag och skin pågår för fullt. 

Om man genomför ett vaginalt ultraljud kan man ofta nu höra hjärtljud. Man kan eventuellt nu också se att det finns två fostersäckar i livmodern. Barnen är nu väldigt små, runt en halv centimeter långa. Det kommer dröja ett bra tag ytterligare innan man kan se på din mage att du är gravid.

Tvillingar och komplikationer

Vecka 6 är fortfarande tidigt i graviditeten men det är redan nu bra att vara medveten om att tvillingar kan innebära en ökad risk för komplikationer. Några av de saker som du kan drabbas av är: järnbrist, havandeskapsförgiftning, graviddiabetes, blödningar och tidiga sammandragningar.

Om du väntar tvillingar eller fler barn än så, så kan du räkna med att du under graviditeten kommer att gå på extra kontroller hos barnmorskan och sannolikt hos specialistmödravården. Du kommer också med största sannolikhet att föda tvillingarna tidigare än förväntat och sannolikheten för kejsarsnitt är hela 50%. 

Läs även: Förlossning med tvillingar

Väntar du tvillingar så kan du behöva mer näring än normalt. Ta gärna ett vitamintillskott för gravida och säkerställ att du får i dig tillräckligt med järn, folsyra, kalcium och protein.

Symptom i graviditetsvecka 6 med tvillingar

När du är gravid i vecka 6 med tvillingar är detta några av de symptom som du kan uppleva: 

Trötthet – många som är gravida med tvillingar upplever att de tidigt i graviditeten blir väldigt trötta. Läs mer om: Trötthet under graviditeten

Illamående – Höjda nivåer av hormonet hCG gör att även illamående är vanligt bland de som väntar tvillingar. Alla upplever dock inte detta symptom, men av de som gör, så kan det vara värre än för de som väntar enlingar och betyda att mycket tid spenderas hängandes över toalettstolen. Läs mer om: Illamående under graviditeten.

Du blir ofta kissnödig – när man är gravid så ökar andelen blod i kroppen vilket blir ännu mer påtagligt när man väntar tvillingar. När den ökade blodmängden processas i kroppen så frigörs mer vätska som slutar i kissblåsan. Det är viktigt att du inte tolkar detta som ett tecken på att du behöver dricka mindre. Tvärtom så är det otroligt viktigt att du under graviditeten dricker rikligt med vatten. Läs mer: Kissnödighet under graviditeten

Sammanfattningsvis

Även om du i vecka 6 sannolikt inte är säker på att du väntar tvillingar så är det bra att förbereda dig. Läs gärna på om vad du bör äta under graviditeten samt om vad som är normalt under en graviditet.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 5 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 7

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Missfall ledsen kvinna

Ofostrig graviditet

Ibland så inträffar något som kallas för en ofostrig graviditet. Detta påminner mycket om förvarandet vid fördröjt missfall. I denna artikel går vi igenom allt som rör detta ämne.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.