tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Enäggstvillingar och tvåäggstvillingar

2010 resulterade cirka 1,5% av alla födslar i Sverige i tvillingar. Av alla tvillingar som föds är cirka 25% enäggstvillingar och 75% tvåäggstvillingar. Ungefär lika många flickor som pojkar föds som tvillingar.

Oftast får man reda på att man väntar tvillingar vid ultraljudsundersökningen som normalt görs någon gång mellan vecka 12 och vecka 18. Om man inte genomfört en ultraljudsundersökning så kan det även märkas eller misstänkas genom att magen någon gång i vecka 20 till 25 börjar växa till kraftigare än normalt. En tvillinggraviditet varar i genomsnitt 37 veckor, jämfört normala 40 veckor. Förlossningen påbörjas tidigare pga kraftiga utspänning av livmodern.

Vill du ha tvillingar? Läs då även: Så ökar du chansen för att bli gravid med tvillingar.

Enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar

Utan att genomföra en DNA-analys kan det vara omöjligt att avgöra om det är fråga om enäggs- eller tvåäggstvillingar om barnen är av samma kön och om det är tre till fyra hinnor mellan dem. En DNA-analys tar dock väldigt lång tid och när svaret väl kommer så vet familjen ofta med stor säkerhet redan svaret, eftersom de hunnit lära känna sina två barn.

Alla foster omges normalt av två hinnor, en inre tunnare hinna, så kallad ägghinna och en yttre tjockare, så kallad fosterhinna. Detta gör oftast även tvillingfoster även om det finns undantag. Exempelvis så kan det om delningen av ett ägg vid enäggsbefruktning sker sent, vara så att fostren får en gemensam yttre fosterhinna. I de fallen är det bara de två tunna ägghinnorna som skiljer fostren åt, eller i mycket sällsynta fall inga hinnor alls. Då rör det sig alltid om enäggstvillingar.

Utan att göra en blodanalys, så kan man bara vara säker på om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar i två skilda fall. Tvillingpar, där det ena barnet är en pojke och det andra en flicka är alltid tvåäggstvillingar. Tvillingar som har gemensam fosterhinna med inga eller bara tunna hinnor emellan sig är alltid enäggstvillingar (25-30% av alla tvillingpar).

Tvillingar

Enäggstvillingar
När ett ägg blir befruktat av en spermie och detta ägg senare delar sig så blir det enäggstvillingar. De två barnen får en identisk arvsmassa och blir därför alltid av samma kön samt har samma blodgrupp.

Tvåäggstvillingar
När två ägg blir befruktade av två olika spermier blir det tvåäggstvillingar. Tvåäggstvillingar är inte mer identiska än vanliga syskon. Arvsmassan härstammar från olika ägg från modern som smälter samman med olika spermier från fadern.

Är det ärftligt att få tvillingar

Provrörsbefruktning (IVF) är en av anledningarna till att tvillingfödslarna ökat de senaste 15 åren, men detta har inget med ärftlighet att göra. Även med ökande ålder hos mamman ökar möjligheten att få tvillingar. Detta gäller främst kvinnor över trettio som oftare än yngre kvinnor släpper två ägg vid ägglossningen.

Benägenheten att få tvåäggstvillingar går i arv. Det är då benägenheten att kvinnan vid ägglossning släpper två ägg istället för ett som är ärftligt. Om din mamma eller syster har fått tvåäggstvillingar ökar chansen att du också ska få det. Däremot kan en man, även om han är tvåäggstvilling, inte påverka sin kvinna att släppa två ägg. Han kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kan mycket väl få anlaget för att få tvåäggstvillingar.

När det gäller kvinnor som själva är enäggstvillingar är ärftligheten inte säkerställd. Det finns dock en ärftlig tendens att enäggstvillingar, i något högre grad än andra, själv får enäggstvillingar om de får tvillingar.

Gravid med tvillingar

Blivande mammor till tvillingar behöver ofta sjukskrivning någon gång mellan vecka 25 och 30. Den vanligaste orsaken till detta är tidiga sammandragningar eller förvärkar. Att vänta tvillingar brukar vara mer ansträngande för mamman och magen blir betydligt större och tyngre än när man bara väntar ett barn. Redan när kvinnan är i 30:e graviditetsveckan är magen lika stor som hos en kvinna som är fullgången med ett barn.

Besvär såsom illamående, ryggont, halsbränna, trötthet samt svullna händer och fötter är vanligare vid tvillinggraviditet. Vanligare är även blodbrist, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och graviditetsklåda.

Alla tvåäggstvillingar har var sin moderkaka och varsin fostersäck. Gränsen mellan de två säckarna bildar då en skiljevägg. Två tredjedelar av enäggstvillingarna delar på en gemensam moderkaka. Av alla tvillingpar så har en procent ingen skiljevägg alls mellan moderkakan, vilket innebär att de delar både moderkaka och fostervatten och kan ha direkt kroppskontakt.

Att tänka på som blivande tvillingmamma:

  • dra ner på tempot
  • motionera lagom
  • vila
  • äta näringsriktig mat på regelbundna tider
  • få tillräckligt med sömn

Läs även: Namn till tvillingar

Förlossningen – tvillingar

När det är dags att föda tvillingar så är det vanligt att båda barnen ligger i huvudläge och det finns därför inga hinder för en vanlig förlossning. Om kejsarsnitt rekommenderas så avgörs detta av tvillingarnas storlek, deras fosterläge och av tidigare förlossningar. Ungefär hälften av alla tvillingar föds på naturlig väg medan hälften av barnen förlöses med kejsarsnitt.

Naturlig förlossning
Om du inte fött innan det beräknade förlossningsdatumet så sätts förlossningen normalt igång. Helst så ska du inte gå längre än till vecka 40 då moderkakan därefter inte orkar försörja fostren lika bra. I cirka 45% av fallen, ligger båda barnen med huvudet nedåt och en naturlig förlossning är då att föredra. Även om bara en av tvillingarna ligger med huvudet nedåt så går det att genomföra en naturlig förlossning. Runt vecka 34 bör du som ska föda tvillingar planera förlossningen tillsammans med barnmorska eller läkare. Tvillingar föds i regel ett par veckor tidigare än andra barn.

Kejsarsnitt
Förlossningsläkaren föreslår kejsarsnitt om han bedömer att något av fostren inte klarar av en naturlig förlossning. Man rekommenderar även kejsarsnitt när den tvilling som ligger längst ned ligger med stjärten nedåt, sk sätesbjudning. Likaså rekommenderas kejsarsnitt om tvillingarna av någon anledning behöver komma ut före vecka 34. Detta kan exempelvis handla om att barnen är särskilt små och sköra eller att mamman är sjuk.

De som läst avsnittet om tvillingar läste även om pseudotvillingar,  duo-barnvagnarbra mat under graviditeten och om vad du inte bör göra eller äta när du är gravid.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
Lyfta tungt gravid

Lyfta tungt gravid

När du är gravid kan du normalt lyfta saker precis som vanligt även om du måste vara försiktig i vissa delar av graviditeten. Det bästa rådet du kan få är att lyssna på din kropp.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.