Så utvecklas en 10 månaders bebis
Barnet väger runt 10 månader i genomsnitt strax över nio kilo och är 73 centimeter. Barnet pratar och låter nu alltmer intensivt och tror ofta även att ni förstår vad han eller hon menar. Barnet kan nu även peka och pekar ofta intensivt på allt samtidigt som han eller hon pratar och kommunicerar med er föräldrar. Barnets vilja är tydlig och ofta stämmer den inte överens med era önskemål.
Synen blir allt bättre och barnet ser nu färger klart och tydligt. Även smaksinnet utvecklas och många barn har nu tydliga preferens när det kommer till smak och textur.
10 månaders bebis, längd och vikt
Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 10 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn.
Pojke 10 månader | |
Längd | 74 cm |
Vikt | 9,8 kg |
Flicka 10 månader | |
Längd | 72,3 cm |
Vikt | 9,2 kg |
Barnets motoriska utveckling vid 10 månaders ålder
Har barnet inte redan lärt sig hur det ska ta sig fram så brukar krypandet någon gång runt 10 månader ta rejäl fart även om vissa barn hittat sitt alldeles egna sätt att ta sig fram. Vissa kryper på knä andra tar sig fram genom att hasa sig på rumpan. I vissa sällsynta fall så hoppar barnet över allt som kan liknas vid att krypa och börjar gå direkt. Läs mer om när barn kryper eller om när barn lär sig gå.
De barn som börjar gå riktigt tidigt kan mycket väl ta sina första steg runt den här åldern. Mer vanligt är det att barnet endast kan stå på egen hand, ta något enstaka steg med stöd och att barnet kan sätta sig ner genom att böja på benen från stående position.
Runt tio månaders ålder (plus/minus någon månad) så kan barnet gripa med tummen mot pekfingret (pincettgreppet) och ta upp små föremål. Detta är en förmåga som hela tiden utvecklas och den blir alltmer precis med tiden.
Barnet kan även förstå enklare ord och meningar som exempelvis Var är lampan? Detta är även perioden då lekar som tittut, baka kaka och andra härma-lekar blir populärare och roligare än någonsin förr.
Barnet börjar nu även att slå alla saker mot varandra och härmar gärna dig om du börjar. Allting ska undersökas och barnet behöver ständig tillsyn. Att undersöka är dock en viktig del av barnets utveckling så låt barnet pilla och klämma så mycket som möjligt. Det är dessa nya och spännande erfarenheter som gör att barnet går vidare i sin utveckling. Säkerställ att det inte finns småsaker i barnets omgivning som han eller hon kan sätta i halsen. Läs mer om att barnsäkra hemmet.
Vad kan ditt barn nu?
Ett barn på 10 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt:
- Tugga på matbitar
- Knuffa på föremål
- Ställa sig upp med stöd
- Lägga föremål i en behållare och sedan plocka ur dem igen
- Skaka på huvudet och på så sätt säga ”nej”
- Vinka ett adjö
- Slå saker mot varandra bara för att få höra hur det låter
- Gå utefter möbler
- Använda pincettgreppet
- Dricka ur mugg som ditt barn håller själv med båda händerna.
Sömnschema 10 månader
Nu och de kommande månaderna så förändras inte sömnen så mycket utan samma mönster håller i sig ett tag till. Sömnbehovet nu är runt 14 timmar varav cirka 10-12 timmar är på natten. På dagen har de flesta barn två sovstunder, en på förmiddagen och en på eftermiddagen.
Här är ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 10 månader.
- 7:00 : Vaknar
- 9:30 : Sovstund
- 11:00 : Vaknar
- 14:30 : Sovstund
- 16:00 : Vaknar
- 19:00 : Inledande av sovrutin
- 19:30 : Nattsömn inleds
Matschema 10 månader
Ditt barn kan vid 10 månader äta mat av grövre konsistens och du har nu säkert introducerat små bitar av mjuk plockvänlig mat. Barnet kan nu ta del av samma mat som övriga medlemmar i familjen äter – var dock noga med att dela i små bitar och plocka bort mat som kan fasta i halsen.
Även om barnet kladdar en del vid matbordet så är det nu bra att låta barnet äta på egen hand. Genom att göra det så stimuleras deras färdighet och de utvecklar sin koordinationsförmåga. Om du inte redan testat att låta dem äta med sked så kan det nu vara aktuellt att låta dem prova detta. Ge dem en sked med ett anpassat och lättgreppat handtag samt med mjuka kanter så att barnet inte skadar sig.
Ett matschema kan vid 10 månaders ålder se ut så här:
- MORGON : Bröstmjölk / välling/gröt + frukt- /bärpuré.
- FÖRMIDDAG : Mosad eller finriven frukt eller bär och/eller gröt.
- LUNCH : Finfördelad kokt mat enligt tallriksmodellen: t ex. 1 mosad potatis/1 dl kokt pasta/3/4 dl kokt ris + 1/2-1 dl kokta/finrivna grönsaker + ½ -1 dl kött/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: 1/2 – 1 dl frukt/bär. Dryck: vatten.
- EFTERMIDDAG : Frukt / bär och/eller gröt.
- MIDDAG : Smakportion av familjen mat. Dryck: vatten.
- KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring/gröt/ välling.
Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning.
Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.