bebis utveckling 4 månader

Utveckling bebis 4 månader (4-5)

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne.

Så utvecklas en bebis på 4 månader

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Sömn, läggdags och mat är kanske mer regelbundet nu än tidigare. Ett nytt utvecklingssprång kommer dock i den här perioden, vilket kan sätta käppar i hjulet för barnets sömn (läs mer). 

Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne. Din bebis måste känna sig älskad och omhändertagen. Låt ditt fokus som förälder nu vara ditt barn och låt allt annat vänta. 

4 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 4 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. Under denna månaden kommer ditt barn att gå upp mellan 0,5 till 1 kilo i vikt, så om barnet inte redan dubblat sin födelsevikt så är det snart dags. 

Pojke 4 månader
Längd64 cm
Vikt6,8 kg
Flicka 4 månader
Längd62,5 cm
Vikt6,4 kg

Läs även: Barns längd- och viktkurvor första året

Motorisk utveckling vid 4 månaders ålder

Barnets motorik börjar efter tredje månaden att utvecklas i större omfattning och man börjar märka tydliga förändringar i barnets förmåga. Gripförmågan har nu blivit mer medveten och välriktad. Greppet är fokuserat till de tre yttersta fingrarna på handen, då tumme och pekfinger inte ännu samarbetar.

Munnen är det viktigaste redskapet hos barnet för att bekanta sig med omgivningen, men än har barnet oftast för dålig motorik för att klara av att stoppa något i munnen. För att vara på den säkra sidan så bör du dock säkerställa att barnet inte har några småsaker i sin närhet nu som barnet kan kvävas av om han eller hon stoppar dem i munnen. Många barn dreglar mycket i denna ålder. 

Ofta kan barnet nu hålla upp huvudet utan stöd när det blir buret. Barnet kan nu ofta själv rulla från sida till rygg och tvärtom. Även om barnet ännu inte kryper så bör du redan nu fundera på hur du ska barnsäkra hemmet

Runt fjärde månaden så kan även barnet göra skillnad mellan föräldrarna och andra människor. Synen, både skärpan och färgseendet, är nu fullt utvecklad och är på samma nivå som hos en vuxen. Ögonen kan nu också röras från sida till sida utan att barnet behöver vrida på huvudet. Läs mer om ditt barns ögonfärg.

Rösten börjar också användas mer aktivt för att få kontakt och barnet söker nu även aktivt efter olika ljudkällors orsak. 

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 4 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt:

  • Ligga på mage och lyfta på huvudet (kanske till och med på armbågarna)
  • Delvis hålla huvudet utan stöd
  • Följa rörelser mer flytande med blicken
  • Rulla från sida till rygg och tvärtom
  • Gripa medvetet i en leksak eller skallra och medvetet skaka den samtidigt
  • Sitta med stöd
  • Trycka benen nedåt när de blir hållna i en stående position

Läs även: Sover ditt barn oroligt, då kan det vara nattskräck

Kommunikation och känslor

En bebis på 4 månader kan redan använda känslor och kommunikation för att förmedla sin vilja. Även om språket är i sin enklaste form (gråt) så kan du säkert nu höra skillnader på när din bebis gråter för att få mat, för att få sova eller för att få sin blöja bytt. Barnet kan också tydligt visa känslor när han eller hon vill eller inte vill något. Exempelvis kan barnet nu börja gråta om du slutar leka med något som barnet tyckte om. 

En bebis runt 4 månader kan även härma dina ansiktsuttryck om du exempelvis ler eller fryner på pannan. Barnet kan även le spontant, oftast vid åsynen av någon person. 

Läs även mer om barndop och namngivning

Sömnschema 4 månader

När barnet är drygt 4 månader så kan du mycket väl märka av att ditt barn nu inte behöver riktigt lika mycket sömn som tidigare. För de flesta 4 månaders bebisar innebär detta att de sover mindre på dagen och mer på natten. Det blir nu allt lättare att förutspå barnets sovtider och det är fullt möjligt att följa ett sömn- och sovschema. 

Ett barn som är 4 månader sover vanligtvis mellan 12-17 timmar per dygn, med 3-4 sovstunder på dagen. Uppfattningen mellan dag och natt är nu stor och barnet nattsömn kan nu vara 6-8 timmars sammanhängande sömn åt gången. En sovstund på dagtid kan ofta vara mellan 30 minuter till 2 timmar, men tiden varierar mycket från barn till barn. Ofta sover barn nu vid 3-4 olika tillfällen under dagen och sömnrutinen blir allt tydligare.

Här nedan har du exempel på två olika sömnschema beroende på antalet sovstunder. Alla barn är unika så du behöver sannolikt göra mindre anpassningar efter ditt barn.

Ett sömnschema för ett bebis på 4 månader som har fyra sovstunder och har vakenstunder som är mellan 75 minuter och två timmar kan se ut som följande. 

  • 7:00 : Vaknar
  • 8:15 : Första sovstund
  • 9:45 : Vaknar
  • 11:15 : Andra sovstund
  • 12:45 : Vaknar
  • 14:15 : Tredje sovstund
  • 15:15 : Vaknar
  • 16:30 : Fjärde sovstund
  • 17:00 : Vaknar
  • 18:30 : Inledande av sovrutin
  • 19:00 : Nattsömn inleds

Ett sömnschema för ett bebis på 4 månader som har tre sovstunder och har vakenstunder som är mellan 75 minuter och två timmar kan se ut som följande. 

  • 7:00 : Vaknar
  • 8:45 : Första sovstund
  • 10:45 : Vaknar
  • 12:30 : Andra sovstund
  • 14:30 : Vaknar
  • 16:30 : Tredje sovstund
  • 17:00 : Vaknar
  • 18:30 : Inledande av sovrutin 
  • 19:00 p.m.: Nattsömn inleds

Läs mer: Barns sovschema eller om nattskräck

Nattningsrutin för 4 månaders bebis

Många tycker fortfarande om att ha kvar sin nattningsrutin som innebär att man badar, läser eller gör något annat tillsammans med barnet under många år framöver. För andra föräldrar vill man tidigt lära barnet att somna på egen hand. Vilket du väljer är helt och hållet upp till dig och det finns inget som är rätt eller fel. 

Vill du att ditt barn på 4 månader ska somna själv så finns det ett par tekniker som många använder; låt barnet gråta, vilket innebär att barnet får gråta sig till sömns utan att föräldern lägger sig i, men överblickar så att allt är okej; tänj på tiden, vilket innebär att du lämnar rummet och kommer tillbaka med allt längre intervall; stolmetoden, som innebär att föräldern sitter på en stol i barnets rum och flyttar denna stol allt längre bort med tiden. Här kan du läsa mer om sovrutiner.

Hur nattar du ditt barn?
3026 röster

Matschema 

Vid denna ålder så kan du märka av att behovet av att äta på natten minskar alltmer (läs mer om att sluta amma på natten). Det är inget fel att fortsätta att ge mat även nattetid ett par månader ytterligare, men någon gång runt 4-6 månader försvinner barnets behov att äta på natten. Du märker ofta detta på att barnet inte längre vaknar på natten och så länge barnet går upp tillräckligt mycket i vikt så är det okej att sluta. 

Barn som är 4 månader behöver fortfarande äta ungefär var 4e till 5e timme, vilket innebär 5-7 måltider per dygn. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska fortfarande vara barnets huvudsakliga kost. Glöm inte att du fortfarande bör ge ditt barn D-droppar.

Tidigare har det varit viktigt att rapa barnet, men detta är inte lika viktigt nu när barnet sitter mer upprätt och har en stabilare nacke. Även om de ofta klarar det utan att rapa nu så är alla barn olika. Om du tycker att ditt barn verkar besvärat eller gasigt så fortsätt att rapa barnet efter måltiderna. 

En del föräldrar vill redan tidigt börja med att ge sitt barn fast föda. Den bästa kost ditt barn kan få är dock fortfarande bröstmjölk eller ersättning så stressa inte bara för sakens skull. Det är även viktigt att du inte börjar med fast föda förrän det att det barn på egen hand kan hålla sitt huvud upprätt. Om du ger smakportioner och märker att barnet trycker ut skeden och maten är det ett tecken på att barnet inte är redo. Vänta då med smakportioner och ge det ett nytt försök vid senare tillfälle. 

Läs även: Vad händer i barnets utveckling vid 5 månaders ålder

Ett matschema kan vid 4 månaders ålder se ut så här:

  • MORGON : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • FÖRMIDDAG : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • LUNCH : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • EFTERMIDDAG : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • MIDDAG : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • KVÄLL : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning

Källa: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning, Motorisk utveckling 3-5 månader, CDC. 2021. Important Milestones: Your Baby By Four Months, 1177, Babys growth and development 4 month.

Har du koll på när det är dags att vaccinera barnet?

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

bonusfamilj

Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Fontanell bebis

Fontanell

De flesta föräldrar är i början lite rädda för att skada barnet och dess fontanell. En nyfödd bebis har ett ömtåligt huvud, men det är inte så känsligt så att du måste gå omkring och vara rädd. Fontanellen växer ihop innan det att barnet har fyllt två år. 

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
bebis utveckling 6 månader

Utveckling bebis 6 månader (6-7)

Du märker nu säkert hur stark ditt barn har blivit på denna relativt korta tid. Vid knappt sex månaders ålder kan barnet ofta vända sig själv från mage till rygg. Håller du barnet i stående position, eller om de sitter i en babygunga, så kan han eller hon nu studsa och ta fart med hjälp av benen.

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.