bebis utveckling 5 månader

Utveckling bebis 5 månader (5-6)

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. Några saker som din bebis kan vid 5 månader listas i artikeln tillsammans med exempel på matschema och sömnschema för ett 5 månaders bebis.

Så utvecklas ett barn på 5 månader

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. De pratar, de är tysta, de är upprörda, de dreglar och deras ansiktsuttryck blir allt tydligare. Barn är nu otroligt nyfikna på livet runt omkring dem och de känner och klämmer nu på saker i sin närhet och anstränger sig för att se. Att vända sig från rygg till mage och tillbaka igen är ett sätt att upptäcka nya saker och att se saker från ett nytt perspektiv. 

Fysiskt är barnet nu starkare, synen är bättre, nacken börjar bli stabil och ditt barn kan även ha fått sina första tänder. Alla dessa förändringar påverkar barnets sömnmönster och det är nu inte ovanligt att barn sover mindre än tidigare (läs om barnets sömnschema vid 5 månader längre ner). Vill du fånga din bebis när han eller hon är som piggast och mest aktiv så är det sannolikt på morgonen. Försök därför att hitta tid under morgontimmarna för att leka med favoritsaken eller bara för att prata med varandra innan det är dags för dagens rutiner. 

Det är nu snart dags för utvecklingssprång 5 – läs mer här.

5 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 5 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 5 månader
Längd66 cm
Vikt7,5 kg
Flicka 5 månader
Längd64,5 cm
Vikt7 kg

Den motoriska utvecklingen hos en 5 månaders bebis

När barnet närmar sig femte månaden kan det ofta medvetet ta saker med händerna. Barnet klarar nu ofta av att undersöka saker med munnen och barnet ska antagligen ”tugga” och suga på allt. Tänk på vilka saker som ligger i barnets närhet då ditt barn sannolikt kommer att försöka utforska allt som han eller hon får tag i. 

Synen fortsätter i månad 5 att bli allt skarpare. De ser nu bra på olika avstånd och ögonen korsas inte längre när du försöker att fokusera. Förmågan att se färger är nu så pass bra att de kan se skillnad på två nyanser av samma färg. 

Genomsnittsbarnet vid fem månaders ålder väger lite drygt sju kilo och är runt 65 centimeter långt. Barnet har antagligen redan lärt sig hur det ska vända sig från sida till rygg respektive från sida till mage. Nästa stora utvecklingssteg är att lära sig att rulla helt runt från rygg till mage, vilket brukar vara lite lättare än motsatsen från mage till rygg. En del barn klarar nu även av att lyfta upp kroppen så pass mycket i magläge att de kan stödja sig på armbågarna. I slutet av den femte månaden så kan barnet eventuellt även knuffa sig själv upp till sittande läge. Han eller hon kan också ta emot sig själv med benen om man sänker barnet försiktigt mot ett underlag.

Om ditt barn är fött prematurt eller har särskilda behov, så kan barnet utvecklas i ett annat tempo. Som med allting annat så utvecklas dessutom alla barn i sin egen takt, vilket gör att tidpunkten då saker och ting inträffar kan variera från barn till barn. Här kan du läsa mer om utvecklingen hos ett prematurt barn.

Många barn i denna åldern börjar också att förstå orsak och verkan. Exempelvis kan de nu klura ut att vissa saker såsom att släppa mat på golvet eller att sparka med benen leder till en reaktion. För en bebis kan detta bli en stor sak och de kan mycket väl njuta av att göra samma sak om och om igen.

Lekar som vid fem månaders ålder brukar bli intressant och roligt för barnet är titt-ut lekar. Någon gång runt den här åldern börjar bebisar förstå att föremål eller en person inte permanent försvinner bara för att de inte längre syns. Detta är något som mycket väl kan leda till gråt när du exempelvis lämnar rummet. Något som också många barn tycker är roligt vid denna ålder är att se sin egen spegelbild. Detta kan locka fram många leende hos barnet och många skratt hos er föräldrar.

Läs även: När lär sig barn krypa

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 5 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

  • Sitta med eller utan stöd
  • Vänder huvudet efter ljud
  • Fånga sina egna fötter och kanske till och med placera dem i munnen
  • Flytta föremål mellan händerna
  • Krypa eller dra sig framåt eller bakåt
  • Använda tungan för att få i sig mindre smakportioner från en sked.
  • Griper medvetet
  • Vända sig från rygg till mage eller tvärtom

Läs även: Vad kan din bebis vid  6 månaders ålder?

Barnets språkutveckling vid 5 månaders ålder

Från 5 månaders ålder och under de kommande 5 månaderna så förstår din bebis alltmer innebörden av att tala. Även om du inte förstår så kan din bebis föra långa konversationer på sitt eget jollrande och gurglande språk. Ofta lär sig din bebis att kommunicera med gester innan det att barnet kan tala. Mycket av grunden till talet läggs nu, vilket gör att det nu är extra viktigt att prata och läsa för barnet. Även sång kan vara väldigt utvecklande för en 5 månaders bebis. 

Läs mer om barnets språkutveckling

Prylar till en 5 månaders bebis

När barnet växer så behöver han eller hon ständigt nya saker. Har ni bil så är det runt den här tiden dags att köpa en ny bilbarnstol (se våra rekommendationer här) och lämna babyskyddet. Det kan också vara dags för barnet att gå från liggdel till sittdel i barnvagnen. 

Mer om: Sittvagn

Du bör nu även se över barnsäkerheten i hemmet. Det dröjer inte länge (kanske redan) tills ditt barn rullar, kryper eller släpar sig fram i hemmets alla rum. Har du en mobil som hänger över sängen så bör du fundera på att ta bort denna, då barnet så fort det kan resa sig upp på sina händer eller knän lätt kan fastna i den. Har spjälsängen flera lägen så bör du nu även sänka den till lägsta höjden så att barnet inte trillar över kanten om han eller hon lyckas resa sig upp. 

Sömnschema 5 månader

Sömnen är fortfarande mer än hälften av barnets tid och din bebis sover mellan 12-16 timmar per dygn. Sömnen fördelas ofta mellan nattsömn och 3-4 sovstunder under dagen, men detta kan variera från barn till barn. När barn sover så går sömnen i olika cykler, vilka kan vara bra att känna till. Här kan du läsa mer om barns sömn.

Barnets nattsömn består nu ofta av runt 10 till 11 timmars sammanlagd sömn. Många barn vaknar fortfarande på natten och behöver äta. Sovstunderna på dagen är runt tre stycken och varje sovstund är mellan 30 minuter och två timmar. 

Här nedan har du ett exempel på ett sovschema / sömnschema för en 5 månader gammal bebis. Vi har utgått från att ditt barn är vaket runt två timmar per tillfälle och har tre sovstunder per dag. 

  • 7:00 : Vaknar
  • 8:45 : Sovstund
  • 10:45 : Vaknar
  • 12:30 : Sovstund
  • 14:30 : Vaknar
  • 16:30 : Sovstund
  • 17:00 : Vaknar
  • 18:30 : Inledande av sovrutin
  • 19:00 : Nattsömn inleds

Många föräldrar upplever nu att det är svårt att få sitt barn att somna. Ett tips är då att införa en sovrutin så att barnet tydligt vet när det är dags att sova. Här kan du få tips på sovrutiner.

Matschema 5 månader

Amning eller ersättning är fortfarande den största delen av barnets kost vid 5 månaders ålder. När barnet utvecklat greppförmågan, utvecklat en huvud- och nackkontroll samt när barnet blivit av med den tung-mekanism som automatiskt trycker ut fast föda ur munnen – då kan det vara dags att börja med smakportioner. Detta inträffar normalt när barnet är mellan 4-6 månader. Bara att det är möjligt att ge fast föda nu så är det dock inget måste. Läs mer om Smakportioner.

Många barn slutar runt den här tiden att äta på natten.

Ett matschema kan vid 5 månaders ålder se ut så här:

  • MORGON : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • FÖRMIDDAG : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • LUNCH : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • EFTERMIDDAG : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • MIDDAG : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning 
  • KVÄLL : Bröstmjölk eller modersmjölksersättning

Källa: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning, Motorisk utveckling 5 månader, 1177, Growh and deveopment, Milstones 4-6 month, Children’s Hospital of Orange County. Developmental Milestones: Fine Motor Skills and Visual Motor Skills.  

Är ditt föräldraliv allt annat än lugnt? Ditt barn kanske är ett s.k. Plusbarn

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.