Så utvecklas en bebis på 6 månader
Nu är din bebis ett halvår gammal och därmed halvvägs till ettårsdagen. Mycket har hänt under dessa 6 månader och vid denna ålder kommer nu smakportionerna i gång, barnet lär sig att sitta utan stöd och det pratas mest hela tiden.
Synen hos barnet blir allt bättre och barnets ögonfärg har snart fått den färg som de kommer att ha i resten av livet (läs mer). Känseln i munnen är fortfarande bättre utvecklad än den i fingrarna vilket gör munnen till den primära forskningsstationen – allt ska in i munnen.
Många barn ammar eller dricker ersättning som huvudsaklig föda, vilket du rekommenderas att fortsätta med under ytterligare 6 månader (åtminstone på deltid). 6 månader är stort för många föräldrar så glöm inte att stanna upp och fira. Kanske ni gjort er förtjänta av lite 6-månaders-tårta?
6 månaders bebis, längd och vikt
Barnet har fram tills nu vuxit snabbt både på längden och sett till vikt. Den procentuella ökningen efter 6 månaders ålder blir något långsammare, även om de fortsätter att växa snabbt sett till sin storlek.
Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 6 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn.
Pojke 6 månader | |
Längd | 68 cm |
Vikt | 8 kg |
Flicka 6 månader | |
Längd | 66,5 cm |
Vikt | 7,5 kg |
Motoriska utveckling vid 6 månader
Du märker nu säkert hur stark ditt barn har blivit på denna relativt korta tid. Vid knappt sex månaders ålder kan barnet ofta vända sig själv från mage till rygg. Håller du barnet i stående position, eller om de sitter i en babygunga, så kan han eller hon nu studsa och ta fart med hjälp av benen. Det kan även sitta själv utan stöd och tittar efter tappade eller flyttade leksaker.
Barnet har fortfarande dålig fingermotorik men börjar få koll på tummotoriken. Det kan nu själv flytta föremål från den ena handen till den andra.
Barnet har nu också lärt sig att kontrollera handens rörelser i sådan utsträckning att det kan gripa och släppa saker. Att kasta allt i golvet gång på gång för att låta föräldrarna ta upp sakerna är ofta en rolig lek för barn i den här åldern. Leksaker bankas nu även gärna upp och ner mot en bords- eller golvyta. Ju mer det låter ju roligare är det. Barnet börjar nu även att förflytta sig genom att hasa sig fram.
Runt sjätte månaden kommer även mjölktänderna, barnets första tänder, även om det kan varierar från barn till barn. Ytterligheterna är att det finns barn som föds med tänder och de finns de som inte får en enda tand förrän efter ett års ålder.
Läs även: Kan man lära barnet att krypa?
Vad kan ditt barn nu?
Ett barn på 6 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt:
- Använda läpparna för att dra av maten från en sked.
- Vända sig från mage till rygg eller tvärtom
- Forma konsonantljud såsom mmmm och vokalljud såsom eeeee och oooo
- Griper medvetet och kan flytta mellan händerna
- Visa missnöje när en lek eller annan stimulans avslutas
- Känna igen sitt namn
- Uttrycka känslor, dvs tydligt visa att de är arga, ledsna eller glada
- Sitta upprätt med eller utan stöd
- Röra tungan från ena sidan till den andra.
Längre ner kan du läsa om matschema och sömnschema för en 6 månader gammal bebis.
Samspel & Känslor
Vid 6 månaders ålder kan barnet även i högre grad skilja på sig själv och andra och barnet kan nu även samspela med föräldrarna på ett helt annat sätt än tidigare (Läs även mer om anknytningen). Han eller hon sträcker antagligen nu ut händerna för att bli upplyft och talar tydligare om vad han eller hon vill. Ett leende från barnet är inte längre bara socialt betingat utan nu är det ett uttryck för välbehag och glädje. Även barnets minne blir nu allt bättre och det kan normalt minnas saker upp till två veckor bakåt i tiden.
Barnet kan nu mycket väl reagera kraftigt på ljud, genom att bli rädd eller glad beroende på sinnesstämning.
Funderar du på fler barn? Läs mer om att få syskon eller om psedotvillingar.
Otrygghet och främlingsrädsla
Denna period är ofta en väldigt intensiv utvecklingsperiod i barnets liv. Ofta kommer barn runt den här åldern in i en period av otrygghet och blyghet (detta kan dock komma redan runt femte månaden). De har lärt sig med vem de kan känna sig trygga kan mycket väl börja gråta när släktingar och vänner som inte träffar dem så ofta vill hålla honom eller henne.
Andra reaktioner som är vanliga är att barnet vänder sig bort eller gömmer ansiktet när obekanta är i närheten. Trots att barnet kan vara väldigt blygt så är han eller hon ofta väldigt nyfiken, så ta det bara lugnt och i barnets takt så brukar det till slut gå bra även för främlingar att hålla barnet.
Det är under denna period inte ovanligt att barnet blir enormt förälskad i sina föräldrar och kan inte släppa dem ur sikte utan att bli ledsen. Det kan mycket väl räcka med att mamma eller pappa går på toaletten eller bara försvinner ifrån synfältet för att barnet ska börja gråta. Det är nu inte ovanligt att barnet börjar sova sämre och får svårare att komma till ro på kvällen.
Läs även: Barns mentala utvecklingssprång
Barnets språkutveckling vid 6 månaders ålder
Barnet försöker nu alltmer att prata genom att få fram ljud såsom ta, dada, bo, mmm, eeee, mfl. Detta stavelsjoller är ett sätt för barnet att lära sig prata. I början är detta endast imitationer eller en jollersekvens som ibland kan låta som ett riktigt ord. Bekräfta gärna barnets ljud och uppmuntra det. Redan vid sex månader förstår barnet många ord så som kroppsdelar och mamma och pappa. Barnets förståelse ökar drastiskt under det första året. Läs gärna med om barns tal. LÄNK
Rekommenderade produkter
När barnet är runt 6 månader är det normalt dags att byta bilstol. Fram tills nu har ni använt ett babyskydd. När barnet kan sitta själv ska ni gå över till en bilbarnstol. Tänk på att den ska vara bakåtvänd och att barnet ska sitta så under så lång tid som möjligt.
Läs gärna mer om bilbarnstol och se även vilken bilbarnstol som enligt oss är bäst i test just nu.
Sömnschema vid 6 månader
Ett barn som är runt 6 månader sover fortfarande runt 15 timmar per dygn. Detta fördelas på 2 till 3 sovstunder under dagtid utöver nattsömnen som nu består av 9 till 11 timmars sömn. Sömnmönstret kan variera mycket från barn till barn men om du har tur så följer ditt barn nu ett sömnschema med någorlunda regelbundna tider.
Vi har här satt ihop två stycken exempel på sömnschema beroende på om ditt barn sover två eller tre gånger under dagen. Vi utgår ifrån att barnet vaknar klockan sju på morgonen och går och lägger sig för natten runt klockan sju på kvällen.
Sovschema för 6 månaders bebis med 3 sovstunder
- 7:00 : Vaknar
- 8:45 : Sovstund
- 10:45 : Vaknar
- 12:30 : Sovstund
- 2:00 : Vaknar
- 4:00 : Sovstund
- 4:30 : Vaknar
- 6:30 : Inledande av sovrutin
- 7:00 : Nattsömn inleds
Sovschema för 6 månaders bebis med 2 sovstunder
- 7:00 : Vaknar
- 9:30 : Sovstund
- 11:30 : Vaknar
- 2:00 : Sovstund
- 4:00 : Vaknar
- 6:30 : Inledande av sovrutin
- 7:00 : Nattsömn inleds
Matschema vid 6 månader
Runt 6 månader, eller strax därefter, rekommenderas det att att du börjar med smakportioner. Börja med puréer och annan lättsmält mat och introducera endast en smak åt gången. Tillsätt gärna en tesked rapsolja i purén eller gröten för att minska risken för förstoppning.
Om du valt att redan innan 6 månaders ålder införa smakportioner så kan du mycket väl ha märkt av att ditt barn inte alltid uppskattar de nya smakerna. Studier har visat att små barn måste testa en ny smak flera gånger om innan de fattar tycke för den. Exakt hur många gånger är svårt att säga men forskning föreslår att det kan krävas så många som 8-15 tillfällen.
Ett matschema kan vid 6 månaders ålder se ut så här:
- MORGON : Bröstmjölk/tillskottsnäring
- FÖRMIDDAG : Bröstmjölk/tillskottsnäring
- LUNCH : Börja med smakprov/smakportion av mosad mat, t ex potatis, palsternacka, morot, majs, ris, fisk, kyckling, kött, linser. Börja med 1 tsk och öka sedan successivt till ca 1/2 dl. Bröstmjölk/tillskottsnäring.
- EFTERMIDDAG : Bröstmjölk/tillskottsnäring Smakportion av gröt, kan serveras med lite fruktpuré alt. smörgåsrån eller smulad och uppblöt skorpa/brödbit.
- MIDDAG : Bröstmjölk/tillskottsnäring.
- KVÄLL : Bröstmjölk/tillskottsnäring.
Läs även: BLW-metoden samt om recept på barnmat
Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning.
När du läser om en bebis utveckling vid 6 månaders ålder är det snart dags att anmäla barnet till förskolan. Här kan du läsa mer om detta.
Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.