bebis utveckling 9 månader

Utveckling bebis 9 månader (9-10)

När barnet är 9 månader så har det sannolikt den typiska bebis-looken med stort huvud, korta och knubbiga ben och armar och en liten putande mage. Snart försvinner detta då barnet nu börjar röra sig mer och mer.

Så utvecklas en 9 månaders bebis  

Barnet har nu lärt sig hur det ska kommunicera och få kontakt med föräldrarna. Han eller hon använder skrik, gråt, rörelser, ljud, mm för att få dig att reagera. Tidigare var du tvungen att tolka barnets yttre tecken för att förstå barnets behov men nu kan barnet på ett helt annat sätt själv berätta för dig vad han eller hon vill eller inte vill. Barnet kan nu peka på saker som de är intresserade av eller för att svara på frågan; var är lampan?

Runt den nionde månaden skaffar många barn sig en snutte. Detta kan vara en liten nalle eller en liten filt eller något liknande som ger tröst åt barnets i olika situationer. Den här typen av objekt kallas för ”övergångsobjekt”, och finns hos många barn kvar ända upp i skolåldern. Musik börjar i denna ålder bli alltmer intressant och något barn nu gillar är att dansa. Även kurragömma är nu en populär lek.

9 månaders bebis, längd och vikt

När barnet är 9 månader så har det sannolikt den typiska bebis-looken med stort huvud, korta och knubbiga ben och armar och en liten putande mage. Att barn samlar på sig lite fett i denna ålder är bra och gör dem redo för eventuella sjukdomstider då de äter mindre. Kroppsuppsättningen kommer också snabbt att ändra på sig när de framledes börjar röra sig allt mer.

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 9 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. Vill du veta mer om barns längd- och viktkurvor så hittar du det här.

Pojke 9 månader
Längd72,5 cm
Vikt9,5 kg
Flicka 9 månader
Längd71 cm
Vikt8,8 kg

Motorisk utveckling vid 9 månaders ålder

Ditt barn har nu sannolikt hittat något sätt att ta sig fram på om det så är genom att krypa eller dra sig fram. Barnet har också lärt sig vinka hej och hej då med kontrollerade rörelser. Händer och fingrar har nu utvecklats så att de har betydligt bättre precision än tidigare. 

De använder gärna sin nyvunna kunskap och många barn gillar att öppna och stänga saker samt att placera saker inuti lådor och gömslen. Barnet har nu en förmåga att komma ihåg var vissa saker är, så du kan inte längre lura barnet att något är borta bara för att det är utom synhåll. 

Nästan alla barn kan sedan en tid tillbaka sitta upprätt utan stöd. De kan ofta även stå med stöd och kanske till och med dra sig upp för egen hand med hjälp av en möbel eller en förälders hand. En del barn klarar redan nu även av att gå längst med möbler eller om de håller i föräldrarnas händer. 

Kanske har du nu spanat in de söta barnskorna i barnaffären? Bäst för barnet är dock att få träna upp sin balans och sin styrka i fötternas muskler och leder genom att vara barfota eller i strumplästen. Skor bör du vänta med tills barnet tillbringar betydligt mer tid på fötterna eller då mycket tid tillbringas utomhus.

Läs även: När lär sig barn att gå?

Efterhand som ditt barn blir mer och mer aktiv så kan det bli svårt att få saker gjorda i hemmet. Kanske blir tvätt, disk och eventuellt hemmajobb lidande. Om ditt barn trivs i bärsele eller bärsjal så kan detta vara ett sätt att faktiskt få tid till alla ”måsten”. Barn runt 9 månader älskar fortfarande närhet och att veta var du är, vilket gör detta till en win-win för er båda. 

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 9 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

  • Hanterar pincettgrepp och kan plocka upp mindre bitar mat. 
  • Sitta utan stöd
  • Leka tittut eller titta efter ett föremål som du gömt
  • Resa sig själv med stöd
  • Gå utefter möbler
  • Försöka imitera ord du säger
  • Peka på föremål de vill ha
  • Kan eller försöker äta med sked eller gaffel

Semesterdags? Såhär skaffar du pass till barnet

Barnets personlighet

Redan när barnet är 9 månader så kan man skönja en liten personlighet och kanske visar barnet tydligt tecken på envishet, lycka eller beslutsamhet. Vissa studier visar att en stor del av barnets personlighet är ärvt från föräldrarna och att detta inte går att påverka. Andra menar dock att det sociala arvet är den viktigaste faktorn, dvs de personer som finns i miljön nära barnet. 

Hur tror du att ditt barns personlighet blir? Läs vad barnets stjärntecken säger om hans eller hennes personlighet.

Barnets språkutveckling vid 9 månader

Ett barn kan vid nio månaders ålder redan förstå flera ord. Exempelvis så förstår de nu redan innebörden av ordet ”nej”. De kan också säga enkla ord som ”Ma” och ”Pa” – kanske kan du höra ett mamma eller pappa. De kan ofta också förstå enkla meningar såsom ”var är bollen?” eller ”var är kon?”, för att sedan hämta föremålet eller peka på det. Fortsätt att stimulera barnet genom att prata, läsa och sjunga regelbundet. Här kan du hitta bra böcker till barn.

Sömnschema 9 månader

Många milstolpar i barnets utveckling är nu på väg att uppnås vilket kan påverka barnets sömn. En del barn sover därför sämre nu än tidigare och vaknar lättare på natten. Detta är övergående och inget konstigt. 

Hur mycket behöver då en bebis på 9 månader sova? En bebis på 9 månader sover runt 14 timmar per dygn. Sömnbehovet kan variera mellan 12-16 timmar, så var inte orolig om ditt barn sover något mer eller mindre än 14 timmar. 

Nattsömnen består nu av 10-12 timmars sömn och om barnet inte är mitt i ett utvecklingssprång (LÄNK) så kan sömnen mycket väl vara sammanhängande. Runt 70% av alla barn sover nu hela natten. Sovschemat är nu ofta förutsägbart och ditt barn sover sannolikt på samma tider mer eller mindre varje dag. 

Här hittar du ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 9 månader, med två sovstunder på dagen. 

  • 7:00 : Vaknar
  • 9:30 : Sovstund
  • 11:30 : Vaknar
  • 14:00 : Sovstund
  • 15:30 : Vaknar
  • 19:00 : Inledande av sovrutin
  • 19:30 : Nattsömn inleds

Läs även: Hosta hos barn

Matschema 9 månader

Ditt barn kan runt 9 månader äta mat av grövre konsistens och det går ofta bra att introducera små bitar av mjuk plockvänlig mat. Vid denna ålder går det också bra att introducera ytterligare en måltid bestående av fast föda.

Ett matschema kan vid 9 månaders ålder se ut så här:

  • MORGON : Bröstmjölk / välling/gröt + frukt- /bärpuré. 
  • FÖRMIDDAG : Mosad eller finriven frukt eller bär och/eller gröt. 
  • LUNCH : Finfördelad kokt mat enligt tallriksmodellen: t ex. 1 mosad potatis/1 dl kokt pasta/3/4 dl kokt ris + 1/2-1 dl kokta/finrivna grönsaker + ½ -1 dl kött/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: 1/2 – 1 dl frukt/bär. Dryck: vatten. 
  • EFTERMIDDAG : Frukt / bär och/eller gröt. 
  • MIDDAG : Smakportion av familjen mat. Dryck: vatten. 
  • KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring/gröt/ välling.

Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning. 

Tar ditt barns energi aldrig slut? Kanske har du ett plusbarn! Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
bebis utveckling 5 månader

Utveckling bebis 5 månader (5-6)

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. Några saker som din bebis kan vid 5 månader listas i artikeln tillsammans med exempel på matschema och sömnschema för ett 5 månaders bebis.

Läs artikeln »
bonusfamilj

Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.