utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Hur förändras och utvecklas synen och ögonen hos en nyfödd bebis?

Synen hos nyfödda barn är väldigt suddig, vilket beror på att de är översynta när de föds. De föredrar i början att titta på ansikten framför andra former och föremål och de föredrar också runda former med ljusa och mörka kanter. När barn växer så utvecklas synen snabbt och redan i slutet av tredje månaden kan de känna igen en familjemedlem redan på någon meters avstånd.

Ett nyfött barn har begränsad syn som snabbt utvecklas till det bättre. Exakt vad ett nyfött barn ser vet man inte, men uppskattningsvis motsvarar synen 2-3% av en vuxens synskärpa. Avgörande för utvecklandet av barnets syn är att barnet får använda sina ögon. När barn är runt en till två månader så klarar de normalt av att fokusera båda ögonen och kan följa ett rörligt föremål från höger till vänster. Ett enkelt sätt att träna synen i denna ålder är att från ett avstånd på cirka 30 centimeter försöka få ögonkontakt med bebisen. Rör sedan långsamt ansiktet från sida till sida och se om barnet kan följa med dina rörelser.

Först från två månaders ålder till barnet är runt fyra månaders ålder utvecklas förmågan att se så att barnet börjar se färgskillnader tydligare och hon börjar nu se skillnad på liknande nyanser såsom rött och orange. Detta gör att barn i denna ålder ofta visar ett större intresse för klara färger och mer detaljerade och komplicerade former än tidigare.

Synen hos nyfödda

Från födseln fram till runt fyra års ålder har barnet utvecklat en syn som nästan är lika bra som en vuxens. Först vid tio års ålder är synen fullt utvecklad.

Vet du vad som avgör ett barns ögonfärg?

Varför är inte barnets syn perfekt från födseln?

Till skillnad från ett barns hörsel, vilken är fullt utvecklad i slutet av den första månaden utanför mamman, så utvecklas synen gradvis framför allt under de första åtta månaderna. Efter det sker det löpande mindre justeringar av synen.

Synen, eller rättare sagt ögonen, är där fysiskt sett inget fel på utan det är främst barnets hjärna som inte är redo att processa all den visuella informationen som kommer in. När hjärnan utvecklas, så kommer även barnets förmåga att se och uppfatta saker att öka.

Att ett barn ser dåligt beror dock inte endast på syncentrat i hjärnan. Nyfödda barns synceller är omogna och sitter glesare än hos vuxna. De saknar den foveagrop som ger hög synskärpa. Synskärpan ökar både p.g.a av att syncellerna mognar samt migrerar till fovea och att hjärnan lär sig processa information.

Milstolpar i barns synutveckling- hur bra syn har ett barn?

Ålder Synbeteende
Nyfödd Hos nyfödda barn är blicken vanligen ganska instabil. De kan dock ofta fixera en ljuskälla, lampa eller likande. De ser ungefär 2-4 decimeter, vilket är tillräckligt för att se ansiktet på den som håller dem.
4 veckor Synen har utvecklats något och barn kan med blicken följa ett rörligt föremål (ex lampa) på nära håll.
4-7 veckor Barn kan ge ögonkontakt och svara med ett leende.
2-3 månader Barns syn har nu utvecklats så pass mycket att de med blicken kan följa ett rörligt föremål på avstånd, ca 2-3 meter. Nu tycker barn ofta att det är roligt med mobiler, mm. De leker också med de egna fingrarna framför ögonen.
3-4 månader Synen hos barnet är nu tillräckligt utvecklad för att barnet ska kunna styra handen mot ett föremål som de vill ha tag i.
6-10 månader Barn kan nu uppmärksamt titta och undersöka föremål på nära håll. Barnets syn vid den här åldern motsvarar den övre raden på en syntavla på normalt avstånd. Synen blir runt den åttonde månaden så bra att barnet kan känna igen en person eller ett föremål på andra sidan av ett rum.
Runt 4 år Vid fyraårs-kontrollen brukar barnet ha en synskärpa som är nära en vuxens.

När ska du vara orolig över barnets syn?

På BVC så kommer sköterskan och/eller doktorn att regelbundet kontrollera barnets ögon under rutinbesöken. Om du uppmärksammar något som verkar konstigt så ska du dock nämna det för dem. Exempel på tecken på att synen och utvecklingen av denna inte är som den ska är:

  • Om din bebis med blicken inte kan följa ett föremål eller ansikte med båda ögonen när barnet är 3-4 månader.
  • Om barnet har problem med att flytta det ena eller båda ögonen i någon riktning.
  • Om ögonen hoppar runt och inte kan vara stilla.
  • Om ditt barns ögonen korsas större delen av tiden eller om det ena eller båda av barnets ögon tenderar att vända sig ut och in.
  • Om barnets pupill blir vit.
  • Om barnets ögon verkar väldigt känsliga mot ljus och ögonen ständigt rinner.

OBS! Om du tror att ditt barn har dålig syn eller har svårt att fixera blicken så prata med din BVC-sköterska eller en ögonläkare. När barnet är runt 3-4 år så brukar läkarna på BVC kontrollera synen med hjälp av en syntavla med bilder och bokstäver.

De som läst avsnittet om barns utveckling av synen och ögonen läste även mer om barns längd och vikt samt om barns ögonfärg.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Nässpray gravid förkyld

Nässpray gravid förkyld

När du är gravid kan du använda nässpray under en begränsad tid. Nässpray som är avsvällande kan normalt användas vid förkylning men maximalt under 10 dagar. Vissa sorter såsom Otrivin ska dock endast användas efter läkares ordination.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn

Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.