vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn - När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

När vaccineras ditt barn?

De första vaccinationerna får barnet redan runt 3 månaders ålder men det är då långt ifrån fullgott. Vid 5 månaders ålder får barnet nästa vaccinationsdos och vid ett års ålder fylls åter vaccinationsskyddet på och blir bättre. Om du ska resa utomlands med barnet så bör du alltid rådgöra med din BVC sköterska innan resan om vilka vaccinationer som kan vara nödvändiga.

I det svenska vaccinationsprogrammet som påbörjas när barnet är 3 månader ingår exempelvis polio, stelkramp, difteri, mässling, m.f.l. De flesta vaccinationer som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet ges som kombinationsvacciner. Detta innebär att vaccin mot flera sjukdomar ges i samma spruta. Detta gör man dels för att barnet inte ska behöva ta lika många sprutor och dels för att det medför färre besök och enklare hantering. Ska man åka utomlands så kan det mycket väl hända att barnet får ta någon spruta tidigare än vad vaccinationsschemat säger. Kolla med BVC eller läkare innan du ska åka så att du är på den säkra sidan.

Barnvaccinationer – smittskyddsinstitutet

vaccination barn

Det svenska barnvaccinationsprogrammet som tillämpas inom landsting och kommuner utgörs av nationella rekommendationer eller föreskrifter från Folkhälsomyndigheten. I praktiken ges vaccinationerna av BVC eller av skolhälsovården. Dagens vaccinationer för barn följer ett program som instiftades 2007. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du få svar i detalj kring programmet, medan du på denna sida en sammanfattning av vad som gäller i Sverige.

Allmänt kring vaccinationer

Vaccin ges nästan alltid med spruta genom så kallad injektion. När vaccin ges till spädbarn så ger man ofta sprutorna i låren medan barn över ett år och vuxna ofta får ett stick på utsidan av överarmen. Tänk på att klä barnet i kläder som är lätta att ta av när det är dags för vaccinationerna.

I Sverige har vi en tendens att fokusera på riskerna med vaccinering och att glömma bort hur farliga sjukdomarna faktiskt är. Att vaccinera ditt barn är antagligen en av de viktigaste sakerna som du kan göra för ditt barns hälsa. De vaccineringar som ingår i det svenska programmet bygger på de sjukdomar som finns här. Skulle du välja att inte vaccinera ditt barn så är det antagligen relativt skyddat så länge du stannar i Sverige, då de flesta personerna i barnets omgivning är vaccinerade och därmed inte kan bära sjukdomen. Detta är dock inget man ska räkna med om man åker utomlands. Så fort man reser så exponeras barnet för andra befolkningars sjukdomar, vilket kan vara en mycket stor risk om man inte har ett grundläggande vaccinationsskydd.

Skydd mot följande sjukdomar

I Sverige vaccineras alla barn inom barnhälsovården och skolan mot nio sjukdomar:

1. Polio
2. Difteri
3. Stelkramp
4. Kikhosta
5. Infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b
6. Mässling
7. Påssjuka
8. Röda hund.
9. Allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker (bla hjärnhinneinflammation)

Sedan den 1:a januari 2010 ingår för flickor även en vaccination mot humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Denna vaccinering är nu gratis för alla barn födda 1999 eller senare. Barn i riskgrupper kan även erbjudas vaccin emot tuberkulos eller hepatit B. Schemat för när barn tar de olika vaccinationerna ändras ibland men det nuvarande uppdaterades så sent som 1 september 2019.

Vaccinationsschema för barn

Utöver nedan så ingår även första vaccinationen mot Rotavirus vid 6 veckors ålder. Nedan program gäller från 1 september 2019.

Ålder3 mån5 mån12 mån18 mån 
Vaccin motRekommenderas till alla barn
RotavirusIIIII   
Difteri,
Stelkramp,
Kikhosta
IIIIII  
PolioIIIIII 
Hib (Haemophilus influenzae typ b)IIIIII 
PneumokockerIIIIII 
Mässling,
Påssjuka,
Röda hund
   I
HPV (Humant papillomvirus)Endast flickor äldre än 10 år.

Källa: Folkhälsomyndigheten, uppdaterat 20200129

De som läst avsnittet om vaccination av barn läste även om barn som har svårt att sova och om hur det är att resa med barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
Åka karusell gravid

Åka karusell gravid

I denna artikel försöker vi reda ut de olika rekommendationer som finns kring att åka karusell när man är gravid. Vi har även kontrollerat vad de större nöjesparkerna rekommenderar.

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
NIPT test

NIPT test

NIPT är ett test där man analyserar fostrets DNA i den gravida kvinnans blod. NIPT-testet visar sannolikheten för kromosomavvikelser med mycket hög tillförlitlighet. Man tar testet genom ett blodprov i armvecket och det ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är frivilligt och kan genomföras från graviditetsvecka 10.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.