Vad kan man inte träna när man är gravid?
Det finns många sporter som ställer stora krav på din kropp och du bör därför undvika dessa sporter och träningssätt när du är gravid. När du är gravid har du högre halter av hormonet relaxin i kroppen, vilket kan leda till att du lättare råkar ut för smärtor i leder och ligament.
Det kan vara väl värt att boka tid med en personlig tränare för att vara på den säkra sidan när du är gravid. En personlig tränare kan också ge tips och råd om vilka övningar du kan och inte kan genomföra när du är gravid.
När det kommer till träning när man är gravid så kan man lätt bli lite negativ. Många tycker det är tråkigt att behöva sluta med sin träning och tappar motivationen helt. Försök att tänka på att graviditeten är en kort period av ditt liv och att det kan vara onödigt att chansa. Känns något farligt eller osäkert är det därför bättre att låta bli när du är gravid.
Läs mer om träning under graviditet och om träning efter förlossning.
Risker vid träning när du är gravid
Om du är gravid så bör du generellt undvika idrotter som innebär stor risk för fall, exempelvis utförsåkning, skridskoåkning, ishockey, redskapsgymnastik eller ridning (fall kan orsaka fosterskada men den slutliga bedömningen av vilka risker du vågar ta måste du som gravid göra själv). Var extra försiktig om du upplevt försämrad balans under graviditeten.
Tips: Böcker om gravidträning samt träningsredskap för hemmaträning
Aktiviteter / träning som SATS avråder dig från när du är gravid.
- Bandy
- Bergsklättring, även inomhusklättring
- Dykning
- Fallskärmshoppning
- Fotboll
- Gymnastik
- Höghöjdsträning
- Inlines
- Innebandy
- Ishockey
- Kampsport
- Mountainbike
- Ridning (kan fortsätta om du är mkt van)
- Rugby
- Slalom (kan fortsätta om du är van och åker lugnt och sansat)
- Snowboard
- Vattenskidor
Det finns många positiva saker med att träna, men ibland kan det vara bättre att inte träna. Är du gravid och känner att nedanstående punkter gäller för dig, så ska du vara extra försiktig med all träning. Innan du tränar så bör du skaffa dig ett medgivande av din läkare eller barnmorska.
- Om du har haft tre eller flera spontana aborter.
- Om du har haft för tidig vattenavgång.
- Om det finns en risk för en för tidig förlossning.
- Om du väntar tvillingar eller fler barn (samtala i så fall med läkare).
- Om du har problem med försvagad livmoderhals.
- Om du har haft blödningar under andra eller tredje trimestern.
- Andra medicinska tillstånd som diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar bör bedömas noggrant av en läkare innan du kan få några rekommendationer om träning.
Tips: Se vår utbildningsfilm om träning under graviditeten
Övningar du ska undvika
Vi frågade en utbildad personlig tränare med fördjupningsutbildning inom gravid- och mammaträning om vilka övningar man bör undvika när man är gravid.
”När du är gravid så ska du generellt undvika alla övningar som skapar ett stort buktryck. Detta kan exempelvis vara olika former av sit-ups, plankan, fällkniven tunga axelpressar och handstående. Man ska som gravid även undvika och vara försiktig med allt som påfrestar bäckenbotten och leder. Detta är exempelvis olika slags hopp, snabba utfall framåt eller åt sidan, vridningar samt att exempelvis cykla ståendes. Det allra viktigaste är dock att lyssna på sin kropp och undvika det som gör ont eller känns konstigt. Träna det du kan – i slutändan mår alla bättre av att träna.”
Leg. personlig tränare, Jonny Rosengren.
Läs även: Fysioterapeut under graviditeten – förändringar som begränsar när du är gravid
När man inte ska träna under graviditeten?
Det finns tillfällen under graviditeten då man inte ska träna. Är du gravid är det viktigt att lyssna på kroppen och hellre avbryta träningen än att fortsätta om du känner dig osäker.
Om du känner igen någon av nedanstående tillstånd så ska du få en professionellmedicinsk bedömning och rådgivning avseende huruvida det är lämpligt med fysisk träning under graviditet, typ av träning, belastning samt träningens omfattning:
- Hjärtsjukdom
- Icke utredd hjärtarytmi hos mamman
- Restriktiv lungsjukdom
- Kronisk bronkit
- Dåligt kontrollerad hypertoni, thyroideasjukdom, diabetes mellitus eller epilepsi
- Anemi
- Blödningar i 4–9 månaden
- Preeklampsi eller graviditetsinducerad hypertoni
- Prematura värkar
- Intrauterin tillväxthämning
- Cervixpåverkan/cerclage
- Prematur vattenavgång
- Tvillinggraviditet
- Rökning > 20 cigaretter/dag
- Ortopedisk sjukdom som begränsar rörelseförmågan
- Morbid fetma (BMI > 40)
- Undernäring eller ätstörning.
Träning under graviditeten under ovan förutsättningar ska undvikas utan att du först har rådfrågat en läkare.
Upplever du någon av nedan varningssignaler då du utövar fysisk aktivitet bör du genast avsluta den pågående aktiviteten om du är gravid och kontakta kvinnosjukvården för en medicinsk bedömning:
- Uttalad andfåddhet
- Andfåddhet före träning
- Uttalad trötthetskänsla och plötsligt muskelsvag
- Huvudvärk
- Bröstsmärtor/tryck över bröstet
- Yrsel
- Uttalad buk- eller bäckensmärta
- Smärtsamma sammandragningar eller prematura värkar
- Vattenavgång
- Vaginal blödning
De som läst avsnittet om när man inte ska träna när man är gravid och om vad man inte ska träna när man är gravid har även läst mer om att träna när man är gravid, gravidyoga samt om knipövningar.