VUL vaginalt ultraljud

Vaginalt ultraljud (VUL)

VUL är ett ultraljud som genomförs vaginalt. Ofta använder man denna metod tidigt i graviditeten.

Ultraljud som genomförs tidigt i graviditeten utförs ofta vaginalt (mellan vecka 6-10). Vaginalt ultraljud förkortas VUL.

I början av graviditeten så kan fostret vara för litet för att synas bra genom magen. Man använder sig då istället av ett vaginalt ultraljud, dvs en undersökningen genom slidan. Orsaken till varför man väljer att göra detta kan vara många. Oftast gör det initialt för att bekräfta graviditet.

Andra anledningar till genomförandet kan vara att du som är gravid fått en blödning från slidan, har ont eller om du har haft någon annan komplikation. Ett vaginalt ultraljud genomförs ofta när man är gravid innan vecka 10. Efter vecka 10 och framåt gör man oftast ett vanligt ultraljud, utanför magen.

Vaginalt ultraljud hur går det till?

Ett vaginalt ultraljud är en relativt enkel process och det gör inte ont, men kan kännas obekvämt eller ovant. Undersökning börjar med att du har av dig från midjan och nedåt. Du får sedan lägga dig i en gynstol med benen i ett speciellt benstöd.

Läkaren eller barnmorskan använder sedan in liten ultraljudsgivare (en smal pinne) som förs in i slidan. Innan den förs in så träs en kondom på och den smörjs med en gelé så att den lättare går att föra in.

Givaren förflyttas i slidan tills man har funnit fostret, vilket normalt kan hittas även om det endast är några millimeter stort. Ultraljudsgivaren sitter på en tunn böjlig slang som leder till en datorskärm där ultraljudsbilden visas.

Innan undersökningen bör du har kissat, så att urinblåsan är tom. En fylld urinblåsa kan göra så att fostret skjuts undan och bilden blir otydlig.

Hur tidigt kan man genomföra VUL?

Detta varierar, men oftast kan man se fostret först runt vecka 6. Hur tidigt det går att se kan dock variera beroende på ultraljudsmaskinens ålder och på läkarens erfarenhet.

De som läste om VUL, vaginalt ultraljud, läste även mer om hur ett ultraljud går till samt om olika fosterdiagnostik under graviditeten.

Källa: 1177, Ultraljudsundersökning vid graviditet, gynekologisk undersökning.

Fler artiklar för dig som är gravid

Mätning gravid fostrets längd

Fostrets tillväxt – längd och vikt

Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. Vilken vecka är du i? I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
Fostret storlek frukt

Fostrets storlek frukt

Ofta används frukter för att beskriva fostrets storlek. Vilken frukt är ditt barn där inne i magen. Se vår tabell över vilka frukter som används som liknelse under de olika veckorna när du är gravid.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.