VUL vaginalt ultraljud

Vaginalt ultraljud (VUL)

VUL är ett ultraljud som genomförs vaginalt. Ofta använder man denna metod tidigt i graviditeten.

Ultraljud som genomförs tidigt i graviditeten utförs ofta vaginalt (mellan vecka 6-10). Vaginalt ultraljud förkortas VUL.

I början av graviditeten så kan fostret vara för litet för att synas bra genom magen. Man använder sig då istället av ett vaginalt ultraljud, dvs en undersökningen genom slidan. Orsaken till varför man väljer att göra detta kan vara många. Oftast gör det initialt för att bekräfta graviditet.

Andra anledningar till genomförandet kan vara att du som är gravid fått en blödning från slidan, har ont eller om du har haft någon annan komplikation. Ett vaginalt ultraljud genomförs ofta när man är gravid innan vecka 10. Efter vecka 10 och framåt gör man oftast ett vanligt ultraljud, utanför magen.

Vaginalt ultraljud hur går det till?

Ett vaginalt ultraljud är en relativt enkel process och det gör inte ont, men kan kännas obekvämt eller ovant. Undersökning börjar med att du har av dig från midjan och nedåt. Du får sedan lägga dig i en gynstol med benen i ett speciellt benstöd.

Läkaren eller barnmorskan använder sedan in liten ultraljudsgivare (en smal pinne) som förs in i slidan. Innan den förs in så träs en kondom på och den smörjs med en gelé så att den lättare går att föra in.

Givaren förflyttas i slidan tills man har funnit fostret, vilket normalt kan hittas även om det endast är några millimeter stort. Ultraljudsgivaren sitter på en tunn böjlig slang som leder till en datorskärm där ultraljudsbilden visas.

Innan undersökningen bör du har kissat, så att urinblåsan är tom. En fylld urinblåsa kan göra så att fostret skjuts undan och bilden blir otydlig.

Hur tidigt kan man genomföra VUL?

Detta varierar, men oftast kan man se fostret först runt vecka 6. Hur tidigt det går att se kan dock variera beroende på ultraljudsmaskinens ålder och på läkarens erfarenhet.

De som läste om VUL, vaginalt ultraljud, läste även mer om hur ett ultraljud går till samt om olika fosterdiagnostik under graviditeten.

Källa: 1177, Ultraljudsundersökning vid graviditet, gynekologisk undersökning.

Fler artiklar för dig som är gravid

tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
gravid symptom kissnödig under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten

Kissnödighet under graviditeten. När man är gravid är det vanligt att man måste gå på täta toalettbesök. Kissnödigheten kan bli besvärande och det är inte ovänligt att det läcker. Den ökade känslan av kissnödighet under graviditeten beror på att foster och livmoder trycker på urinblåsan.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
gravid symptomsvullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten

Svullnad under graviditeten. Lider du av svullna fötter, ben eller händer? Det är vanligt att man lider av svullnad under graviditeten. Svullnaden är dock lätt att lindra, bara man vet hur. Läs mer om svullna fötter, ben och händer under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.