kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Kvinnans kropp, ett fantastisk system!

Kvinnans kropp är fantastisk! Den har system som både kan underlätta och förhindra en förlossning. Du kan dock själv påverka vilket av systemen som är aktiverat under din förlossning!

Lär dig att förstå nervsystemets funktion, så kommer din förlossning att bli så mycket lättare. Ett annat sätt att få kontroll över sin kropp vid förlossningen är den nya tidens profylax.

Det sympatiska nervsystemet

nervsystemet och förlossningDetta kallas i vardagen ofta för kroppens alarmsystem, vilket finns till vår hjälp som skydd mot faror. När vi står inför en fara, känner oss oroliga eller otrygga, aktiveras vår kamp/flykt reaktion och kroppen börjar producera adrenalin. Adrenalinet ökar vår puls, gör oss fullt medvetna om vår omgivning och energin går ut i våra händer och fötter för att vi ska kunna försvara oss och överleva.

Ett fantastiskt system när vi står inför en fara, vi blir vågligare, snabbare och får en ökad medvetenhet. Men när vi ska föda barn försätter detta system oss i en strid mot vår egen kropp. Livmoderns muskler vet inte hur den ska reagera på signalerna. Adrenalinet som produceras påverkar dessutom oxytocinet, som är det hormon som vår kropp behöver för att ge oss effektiva sammandragningar under förlossningen. Om produktionen av oxytocin minskas resulterar det i ineffektiva värkar eller om det vill sig riktigt illa slår adrenalinet helt ut produktionen av oxytocin och värkarna avstannar helt.

De förändringar som sker i vår kropp under förlossningen kan upplevas som farliga och leda till rädsla om vi inte har kunskap om förlossningsprocessen och kan följa med kroppen i det arbete den utför. Vi signalerar då till kroppen att vi är i fara, och eftersom den inte kan skilja på inre eller yttre hot tror den att du står inför en fara, en fara som du behöver försvara dig mot. Systemet försöker då hindra framskridandet av förlossningen för att skydda dig och barnet.

Vårt inbyggda alarmsystem förstår inte att förlossningen i sig inte är en fara som vi måste försvara oss mot, utan reagerar bara på den känsla du känner. Det är därför viktigt att om du känner dig rädd, orolig eller otrygg under förlossningen, ta då reda på varför du känner som du gör, vad kan du göra åt känslan och försök att eliminera den så fort du kan, så att du istället har det parasympatiska nervsystemet aktiverat som hjälper dig att föda lugnt och tryggt.

Det parasympatiska nervsystemet

Detta är det system vi använder mest, och båda systemen kan inte vara aktiverade samtidigt. Det parasympatiska nervsystemet är som tidigare nämnts det system som får oss att känna lugn, trygghet och välbehag. När det parasympatiska nervsystemet är aktiverat produceras oxytocin som är det hormon som ger lugn men även är det hormon som ger upphov till sammandragningar under en förlossning. När systemet är aktiverat produceras även endorfiner som kan liknas med kroppseget morfin, vilket är smärtlindrande. Detta betyder att om du eliminerar oro och rädsla under förlossningen och i stället följer med i kroppens arbete, hjälper kroppen dig med produktion av oxytocin, som ger dig effektiva värkar som leder till att processen går lättare och fortare, samt med produktion av endorfiner, som ger dig smärtlindring.

Visst är kvinnans kropp fantastisk, den skyddar oss och barnet mot faror och hjälper oss att föda snabbare, lättare och med mindre smärta. Det enda vi måste göra är att lära oss att samverka med den och lita på att den kan göra det arbete som den är avsedd till.

Kvinnans kropp är gjord för att föda barn, det enda vi måste göra är att lita på den och låta den göra sitt jobb utan att vi står i vägen!

Läs även: Livmoderns placering och funktion eller om Självmedkänsla under graviditeten.

Källa kvinnans nervsystem: Text skriven av Barnmorska Therese Sok.

De som läst avsnittet om kvinnans nervsystem läste även mer om profylax, om livmoderns mått vecka för vecka samt om moderkakan.

Fler artiklar för dig med familj

Vad står bb för?

BB / förlossningsavdelning

BB kallades för den plats där förlossningen ägde rum. Förkortningen BB har används sedan 1700-talet och används forfarande. Förkortningen BB står för den benämning som tidigare användes dvs  barnbördshus.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.