Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Nyfödda barns tillväxt för huvudomfånget

Huvudomfång är ett av de mått som följs regelbundet på BVC. Detta mått speglar hjärnans tillväxt som växer väldigt mycket under det första levnadsåret.

Under det första levnadsåret ökar huvudomfånget hos barn med i genomsnitt 12 centimeter, från ett värde av ungefär 35 centimeter vid barnets födelse. Under år två minskar ökningen drastiskt till knappt 3 centimeter. Redan det tredje och fjärde året är ökningstakten för huvudets tillväxt marginell med respektive 1 och 0,7 centimeter. Vid födelsen är huvudomfånget cirka 60% av huvudets vuxenstorlek och redan vid ett års åldern har andelen ökat till 84 %.

Varför har barn olika huvudomfång

I vissa familjer förekommer som ett normalt fenomen extra stora huvuden och i andra familjer är det tvärtom så att huvudomfånget är mindre än normalt. En vuxen man respektive kvinna har i genomsnitt ett huvudomfång på 56 respektive 55 centimeter. Har man en längre kroppslängd så har man som regel ett större huvudomfång. Om ett barn har en avvikande position på huvudomfångskurvan så bör denne jämföras med föräldrarnas huvudomfång innan man gör en bedömning.

Avvikande huvudomfång

Om huvudomfånget tydligt ökar snabbare än normalt ska upprepade mätningar med täta mellanrum göras, då man kan misstänka att det föreligger en störning i cirkulationen av hjärnvätska. Om man ser en utveckling av en tydlig asymmetri av huvudformen så bör detta bedömas av en barnläkare för att utesluta en för tidig suturslutning mellan skallens ben. En minskad tillväxt av huvudomfånget med klar sänkning i positionen på kurvan bör också uppmärksammas eftersom detta någon gång kan vara förenat med störning av den kognitiva utvecklingen.

Här hittar du BVCs tillväxtkurvor för huvudomfånget.

Längdkurva flickor | Viktkurva flickor | Längdkurva pojkar | Viktkurva pojkar | Fakta längd/vikt

De som läst avsnittet om barns huvudomfång läste även mer om BVCs tillväxtkurva samt om att få tvillingar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.