Nyfödda barns tillväxt för huvudomfånget
Huvudomfång är ett av de mått som följs regelbundet på BVC. Detta mått speglar hjärnans tillväxt som växer väldigt mycket under det första levnadsåret.
Under det första levnadsåret ökar huvudomfånget hos barn med i genomsnitt 12 centimeter, från ett värde av ungefär 35 centimeter vid barnets födelse. Under år två minskar ökningen drastiskt till knappt 3 centimeter. Redan det tredje och fjärde året är ökningstakten för huvudets tillväxt marginell med respektive 1 och 0,7 centimeter. Vid födelsen är huvudomfånget cirka 60% av huvudets vuxenstorlek och redan vid ett års åldern har andelen ökat till 84 %.
Varför har barn olika huvudomfång
I vissa familjer förekommer som ett normalt fenomen extra stora huvuden och i andra familjer är det tvärtom så att huvudomfånget är mindre än normalt. En vuxen man respektive kvinna har i genomsnitt ett huvudomfång på 56 respektive 55 centimeter. Har man en längre kroppslängd så har man som regel ett större huvudomfång. Om ett barn har en avvikande position på huvudomfångskurvan så bör denne jämföras med föräldrarnas huvudomfång innan man gör en bedömning.
Avvikande huvudomfång
Om huvudomfånget tydligt ökar snabbare än normalt ska upprepade mätningar med täta mellanrum göras, då man kan misstänka att det föreligger en störning i cirkulationen av hjärnvätska. Om man ser en utveckling av en tydlig asymmetri av huvudformen så bör detta bedömas av en barnläkare för att utesluta en för tidig suturslutning mellan skallens ben. En minskad tillväxt av huvudomfånget med klar sänkning i positionen på kurvan bör också uppmärksammas eftersom detta någon gång kan vara förenat med störning av den kognitiva utvecklingen.
Här hittar du BVCs tillväxtkurvor för huvudomfånget.
Längdkurva flickor | Viktkurva flickor | Längdkurva pojkar | Viktkurva pojkar | Fakta längd/vikt
De som läst avsnittet om barns huvudomfång läste även mer om BVCs tillväxtkurva samt om att få tvillingar.