Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Nyfödda barns tillväxt för huvudomfånget

Huvudomfång är ett av de mått som följs regelbundet på BVC. Detta mått speglar hjärnans tillväxt som växer väldigt mycket under det första levnadsåret.

Under det första levnadsåret ökar huvudomfånget hos barn med i genomsnitt 12 centimeter, från ett värde av ungefär 35 centimeter vid barnets födelse. Under år två minskar ökningen drastiskt till knappt 3 centimeter. Redan det tredje och fjärde året är ökningstakten för huvudets tillväxt marginell med respektive 1 och 0,7 centimeter. Vid födelsen är huvudomfånget cirka 60% av huvudets vuxenstorlek och redan vid ett års åldern har andelen ökat till 84 %.

Varför har barn olika huvudomfång

I vissa familjer förekommer som ett normalt fenomen extra stora huvuden och i andra familjer är det tvärtom så att huvudomfånget är mindre än normalt. En vuxen man respektive kvinna har i genomsnitt ett huvudomfång på 56 respektive 55 centimeter. Har man en längre kroppslängd så har man som regel ett större huvudomfång. Om ett barn har en avvikande position på huvudomfångskurvan så bör denne jämföras med föräldrarnas huvudomfång innan man gör en bedömning.

Avvikande huvudomfång

Om huvudomfånget tydligt ökar snabbare än normalt ska upprepade mätningar med täta mellanrum göras, då man kan misstänka att det föreligger en störning i cirkulationen av hjärnvätska. Om man ser en utveckling av en tydlig asymmetri av huvudformen så bör detta bedömas av en barnläkare för att utesluta en för tidig suturslutning mellan skallens ben. En minskad tillväxt av huvudomfånget med klar sänkning i positionen på kurvan bör också uppmärksammas eftersom detta någon gång kan vara förenat med störning av den kognitiva utvecklingen.

Här hittar du BVCs tillväxtkurvor för huvudomfånget.

Längdkurva flickor | Viktkurva flickor | Längdkurva pojkar | Viktkurva pojkar | Fakta längd/vikt

De som läst avsnittet om barns huvudomfång läste även mer om BVCs tillväxtkurva samt om att få tvillingar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.