Recept för att göra egen barnmat
Det finns många recept och bra tips på mat till små barn. Har du något bra tips eller recept så skicka gärna detta till oss.
Bananmos – Från 4 månader
Banan är milt vilket gör det till en favorit hos de flesta barn redan i tidig ålder.
Tillagning: Mosa en banan genom en sil och tillsätt gärna lite bröstmjölk eller ersättning för att barnet i början ska känna igen smaken. Se till att mosa bananen nära måltiden då bananmos har en tendens att mörkna väldigt fort.
Potatispuré – Från 4-6 månader
Barnet har vanligtvis vid 4-6 månaders ålder mognat tillräckligt för att vara reda att prova annan föda än bröstmjölk eller ersättning. Lätt att börja med är potatispuré,
Tillagning: Koka upp den skalade och tvättade potatisen i vatten tills den blir mjuk. Skär potatisen i mindre bitar, pressa den och tillsätt lite bröstmjölk, ersättning eller kokt vatten så att det blir till en lagom konsistens. Tillsätt gärna lite vegetabilisk olja.
Likadant kan du göra med exempelvis morot, palsternacka eller annan rotfrukt.
Gröt – Från 4-6 månader
Ur näringssynpunkt är det bäst att köpa pulvergröt som du hittar bland barnmaten i affären. Fördelen med denna gröt är att den innehåller, pga berikning, betydligt högre halter av de vitaminer och mineraler som barnet behöver.
Havregrynsgröt och Mannagrynsgröt kan du ge till ditt barn utan problem vid den här åldern.
Tillagning: Enligt förpackningen.
Läs även: Recept på barnmat för barn fr 6 månader
Andra som läst om barnmat och recept har även läst om kost till nyfödda barnsamt om kolik.