förskola

Förskola

Regler och fakta om barn på Förskola. Förskoleplats, Förskoleavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och förskola, när kan barn börja på förskola, inskolning förskola, kostnad för förskola, barnomsorg. Ansökan om förskoleplats.

Innehåll i denna artikel

Regler och fakta om förskolan

Förskola är en pedagogisk gruppverksamhet för barnet från 1 år och fram till skolstarten. Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande och ge ett stöd för familjer i deras ansvar för barnets uppfostran, utveckling och växande. Förskolan ska även vara organiserat så att den gör det möjligt för föräldrar att arbeta eller studera. Dagis är ett gammalt namn för det som idag heter förskola.

Kommuner är skyldiga att ordna förskola eller familjedaghem till barn från 1 års ålder. Förskoleplats ska ordnas utan dröjsmål och vara så nära barnets hem som möjligt. Förskola / dagis styrs av skollagen (2:a kapitlet) och läroplanen (Lpfö 98). Läs även om förskoleavgiften eller om inskolningen på förskola.

Förskoleplats

Kommuner är skyldiga att erbjuda förskola till alla barn från 1 år:

  • när föräldrarna arbetar eller studerar
  • när föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga. Barnen ska erbjudas plats under minst 3 timmar/dag eller 15 timmar/vecka.

Förskoleplats ska erbjudas utan orimlig väntetid, vilket innebär att det normalt skall erbjudas en förskoleplats inom 3-4 månader efter det att föräldrarna anmält sitt intresse. Förskoleplatsen skall erbjudas så nära barnets hem som möjligt. Tyvärr så kan du inte helt själv välja vilken förskola ditt barn ska gå på, utan endast lämna ett önskemål om plats. När förskoleplatserna fördelas tages dock förutom förskolans läge i förhållande till er bostad och arbetsplats även faktorer såsom om syskon redan går på en viss förskola eller om ni föredrar någon specifik pedagogik eller omsorg.

Platsgaranti på förskolan

I Sverige är man garanterad en plats på förskola, sk platsgaranti. Detta innebär att barnet från 1 års ålder har rätt att vara heltid på förskola. Förskolegarantin innebär dock bara att man är garanterad en förskoleplats, inte att man får den förskola som man önskar.

I de flesta kommuner kan du rangordna dina val av kommunal förskola. Om du inte anger något önskemål om specifik förskola så anmäls barnet normalt automatiskt till en förskola i närområdet. Önskar du ett visst placeringsdatum kan det tidigast anges till det datum barnet fyller ett år. Om du tackar nej till en erbjuden förskoleplats så förlorar du din köplats och därmed kan kommunen inte garantera att du får en förskoleplats till ditt barn inom den önskade tiden. Tänk på att platsgarantin gäller inom din kommun eller stadsdel. Om du bor i en större stad kan det emellertid hända att du får en plats på en förskola i en angränsande stadsdel.

Följande är viktigt att vara medveten om:

  • Garantin om förskoleplats gäller endast vistelse under arbetstid, vilket normalt är mellan klockan 07.00 till 18.00.
  • Om du inte betalar förskoleräkningen kan din förskoleplats dras in.
  • Gör ansökan om förskoleplats i god tid, helst minst ett halvår innan det är dags för ditt barn att börja på förskolan.
  • Ansökan om förskoleplats gör du själv på din kommuns webbplats, där du också hittar anmälningsblanketten.

Byte av förskola

Om du inte är nöjd med din förskola, om du flyttar eller av någon annan anledning vill byta förskola så måste du skicka in en ny anmälan. Denna behandlas precis som en nyanmälan och samma regler gäller.

Uppsägning av förskoleplats

När ditt barn skall sluta på en förskola måste denna plats skriftligen sägas upp minst två månader innan det datum då barnet ska sluta. Som uppsägningsdatum räknas den dag som förskolan mottagit den skriftliga uppsägningen. Avgiften betalas under uppsägningstiden oavsett om platsen utnyttjas eller inte. Variationer kan dock förekomma i olika kommuner, så stäm därför alltid av med förskoleplatsen om vilka regler som gäller.

De som läst avsnittet om förskolan läste även om reglerna kring maxtaxa och dagisavgift samt om reglerna kring vård av sjukt barn.

Fler artiklar för dig med familj

separera barn vaxelvis boende
Växelvis boende

Barn i växelvis boende är väldigt vanligt i Sverige. Växelvis boende innebär att barnen är regelbundet hos båda föräldrarna, vanligen varannan vecka. Hur påverkas barn av växelvis boende? Här presenteras forskning om barn i växelvis boende.

Läs artikeln »
inskolning dagis förskola
Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
bonusfamilj
Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
syskonsvartsjuka
Syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka och syskonbråk. Syskon är ofta svartsjuka på varandra och det är inte ovanligt att syskon bråkar. Orsaken till syskonsvartsjuka kan vara många, men ofta beror svartsjukan på att barnet känner sig oälskat och bortglömt. Här får du tips och råd vid syskonsvartsjuka och vid syskonbråk.

Läs artikeln »
adoption
Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Barnbidrag 2022
Barnbidrag 2024 / 2023

Nivån för barnbidraget 2024 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Läs artikeln »
Mors dag
Mors dag

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj månad. Vi tipsar om fina presenter till mors dag och kul saker man kan göra. Mor dags frias i Sverige efter en amerikansk högtid. Det är ingen helgdag, men mors dag är trots detta helig för många familjer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.