gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Mardrömmar eller erotiska drömmar när du är gravid

Gravida och även nyblivna mammor drömmer mer än andra. Drömmarna handlar ofta om oro för barnet eller att barnet befinner sig i fara. Det är även vanligt med erotiska drömmar när man är gravid.

Livliga och konstiga drömmar under graviditeten är inte konstigt. Många kvinnor säger att de drömmer om att barnet försvinner i sängen eller om pratande djur. Dessa livliga drömmar spås kunna vara en reflektion över dina tankar och känslor över att vara gravid. Ofta varierar drömmarna från att handla om oro till upprymdhet över de förändringar som händer i kroppen och inte minst i livet. Längst ner på sidan hittar du information om de olika sömnstadierna som du går igenom när du sover.

Varför drömmer jag mer under graviditeten?

När du är gravid så gör alla graviditetssymptom och krämpor att du ofta blir störd, och kanske vaknar flera gånger per natt. Kramp, kissnödighet, sparkar i magen eller bara känslan av att ingen ställning är bekväm, kan störa nattsömnen. När du vaknar kommer du normalt bara ihåg den senaste drömmen. Faktumet att du som gravid vaknar ofta kan vara orsaken till att du i större utsträckning kommer ihåg och uppmärksammas på flera drömmar per natt. De som sover hela natten minns bara en eller ingen dröm alls.

Även hormonförändringarna i kroppen under graviditeten sägs vara bidragande till att man drömmer mer. En gravid kvinna behöver också sova mer, och ju mer du sover, ju mer drömmer du. Sannolikheten att man kommer ihåg en dröm är också större under graviditeten. Alla drömmer, men det är inte alla som minns sina drömmar.

Vad betyder drömmarna när du är gravid

Under graviditeten drömmer en kvinna mer än vanligt och hon kommer också ihåg fler drömmar än annars i livet, säger Patricia Garfield, PhD. Drömmarna speglar ofta till det tillstånd hon befinner sig i, trimestern hon är i och vad som händer i kroppen vid det specifika tillfället. Även hennes hopp och rädslor återspeglas i drömmarna. Vad betyder då drömmarna?

Drömmar under första trimestern – Enligt Garfield PhD så handlar drömmar under den första trimestern ofta om vatten eller om befruktning. Typiskt är att man drömmer om ett foster eller en fisk som flyter i vattnet. Det är även vanligt att man drömmer att man själv simmar i vatten och på detta sätt återspeglar fostrets situation i livmodern. Det är även vanligt att man drömmer om symboler som har med befruktning att göra, såsom trädgården, frukter eller blommor.

Många gravida kvinnor drömmer även att de kör omkring i något fordon. Detta kan vara en liknelse till vägen eller förändringen du är på väg att gå igenom i livet.

Drömmar under andra trimestern – Under denna period återspeglar drömmarna ofta de förändringar som händer i barnets och mammans kropp. Ofta drömmer man om små djur eller andra saker som kan representera en liten bebis. Du kan även drömma om saker som kan liknas med kroppsförändringar, såsom höga torn eller skyskrapor, alternativt renovering eller ombyggnationer.

Drömmar under tredje trimestern – Under den sista delen av graviditeten brukar drömmarna vara mer talande. Om du fortfarande drömmer om vatten, så kan en stor våg som slår, symbolisera att vattnet går. Drömmar kan också handla om ett litet barn som berättar sitt namn för mamman, eller så drömmer man om barnets kön. Kanske kan dina drömmar avslöja barnets kön?

Mer om: Tecken som avslöjar barnets kön

Under den tredje trimestern är det även vanligt med drömmar om resor, utflykter eller om att packa. Dessa drömmar kan mycket väl återspegla en rädsla för det okända, säger Garfield. Ofta drömmer kvinnor i slutet av graviditeten även om svåra situationer som är förknippade med en jobbig förlossning. Även om detta är hemska drömmar så finns det, enligt Garfield, forskning som visar att mardrömmar om förlossningen, i många fall innebär en kortare och enklare förlossning. Orsaken tros vara att kvinnan tränar till förlossningen under sömnen och därför är hon också mer förberedd.

Mardrömmar under graviditeten

Mardrömmar om värkarbetet och förlossningen samt om barn och mammalivet, är vanligt förekommande när kvinnans oro och rädslor speglas i drömmarna. En gravid kvinna kan exempelvis drömma att hon tappar sitt barn, eller om att barnet delar sig på mitten när hon lyfter det. Denna typ av drömmar är vanliga och det är helt normalt. Även en kvinna som känner sig trygg till vardags kan drabbas av mardrömmar på grund av underliggande oro.

Mer om: Trötthet under graviditeten

Drömmar om sex under graviditeten

Under graviditeten är det vanligt att man drömmer erotiska drömmar. En ökad blodmängd i kroppen som cirkulerar i området runt buk, ända och kön kan göra dig mer upphetsad än normalt, vilket också märks i drömmarna.

När du är gravid kan det mycket väl hända att du vaknar upp efter vilda eller sensuella drömmar om en gammal pojkvän eller annan manlig bekantskap. Det är kanske inte det trevligaste (i alla fall inte för din partner), men det är ganska vanligt.

Erotiska drömmar är mer sannolika desto större du blir. Ofta börjar de när du varit gravid i runt sex månader och fortsätter framåt. Dessa drömmar kan spegla din oro över din förändrade kropp eller din rädsla över hur förändringen kommer att påverka ditt sexliv.

Mer om: Sex under graviditeten

Vad kan jag göra åt drömmarna?

Drömmarna kommer att minska igen efter förlossningen. Till dess är det bara att stå ut. Ett sätt är förstås att sova hela natten igenom och på så sätt minnas färre drömmar. Men vi antar att du redan skulle gjort det, om det var möjligt.

Ta drömmarna för vad de är – just drömmar. Lyssna på dem och lär av dem. Prata gärna med din partner om drömmarna och om din oro eller rädsla. Kanske drömmer din partner också minnesvärda drömmar om de förändringar i livet som ligger framför er. Se drömmarna som en diskussionspunkt som ni kan prata kring och kanske komma varandra närmre genom. Kanske blir det bara ett roligt samtal!

Sömncykeln

Sömnen brukar delas in i fem olika stadier, I, II, III, IV och REM-sömn (drömsömn, paradoxal sömn). REM är en förkortning av rapid eye movements, dvs snabba ögonrörelser. En normal nattsömn brukar innefatta 4-5 sömncykler, då personen passerar från ytlig sömn (stadium I och II) till djup sömn (stadium III och IV), tillbaka till ytligare sömn och till en period av REM-sömn. Den första perioden av REM-sömn kommer efter ca 90 minuters sömn och brukar vara ca 5-10 minuter, medan de senare perioderna blir allt längre.

REM-sömnen utmärks av mental aktivitet (i form av drömmar). Puls, andning och hjärtverksamhet blir oregelbundna och vissa muskelgrupper aktiveras. Vaknar man under den sista REM-sömnen, minns man kanske någon av drömmarna, särskilt om den har varit uppskakande eller berört ett centralt tema i ens liv.

Det är oftast, men inte enbart, under REM-sömnen som man drömmer som mest. Det finns teorier som menar att den intensiva rörelsen hos ögonen är ett resultat av att man följer de visuella intrycken man får under drömmen. Intressant att notera är att mardrömmar faktiskt oftast inte sker under REM-sömnen utan snarare under NREM-sömnens stadium III och IV.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa drömmar: sömnupplysningen.se, babycenter.com, Parents.com, Patricia Garfield, PhD, author, Creative Dreaming; co-founder and president, Association for the Study of Dreams. Karen Muller, PhD, Association for the Study of Dreams; clinical psychologist, Hayward, Calif.

De som läst avsnittet om drömmar och mardrömmar under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Fler artiklar för dig som är gravid

graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
gravidmage bilder

Gravidmage – vecka för vecka

Gravidmage – bilder på gravidmagar, vecka för vecka, genom hela graviditeten. Undrar du om din mage är lagom stor? Titta in dessa bilder på andras gravidmagar så ser du hur olika stora alla är. Vi är även tacksamma om du vill skicka in en bild på din gravidmage.

Läs artikeln »

Att vänta tvillingar med Laura Marken 

Laura Marken är författare, filmproducent och fotomodell. Just nu är hon även gravid med tvillingar och här berättar hon om sin gravidresa (ni kan läsa mer om henne på www.lauramarken.se).

Fotograf Erik Jansson. Makeup av Sondra Karlsson-Osmancevic.

Läs artikeln »
berätta att du är gravid

Berätta om graviditeten

När ska man berätta om graviditeten och hur berättar man att man är gravid? Har ni precis fått reda på att ni är gravida och ska ha barn så vill ni säkert berätta om graviditeten för hela världen. Kanske bör ni vänta lite med att berätta om graviditeten och det väntade barnet med tanke på risken för tidigt missfall. Vem berättar man först för att man är gravid? När berättar man om graviditeten på jobb?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.