Gravid vecka 13

Gravid vecka 13

Gravid vecka 13! Här kan du läsa om vad som händer med din kropp och med fostrets utveckling i graviditetsvecka 13. Vi förklarar också varför din partner nu mycket väl kan må dåligt.

Allt om mage, kropp, fostret kost, utveckling i vecka 13

I vecka 13 är barnet fullt utvecklat, om än mycket litet. Alla organ är anlagda och har börjat fungera. Första tredjedelen av graviditeten är över och under den kommande perioden skall barnet växa och alla organ skall mogna fullt ut. Barnet förbereds nu allt mer för ett liv utanför livmodern.

Nu när du är färdig med den första trimestern, är din bebis ungefär i storleken av persika. Kroppen hos barnet i vecka 13 börjar nu bli allt stadigare. Delar av brosket börjar ersättas av ben och barnet rör sig mer och mer för varje dag som går. Barnet kan nu till och med suga på sin egen tumme. När du kommer in i den andra tredjedelen, trimestern, av graviditeten upplever många att de går in i en lugnare period.

Om du varit illamående under början av graviditeten så har det nu ofta helt upphört. Vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer kvinnans livmoder att växa i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall när du är gravid i vecka 13 har minskat med 65%.

Faktaruta vecka 13

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 13? 3 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 27 veckor
  • Hur stort är fostret? 65-78 millimeter från huvud till stjärt och väger runt 25 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett persika

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 13 – fostrets utveckling

Barnet är nu 11 veckor gammalt och är ungefär 65-78 millimeter långt från huvud till stjärt. Detta motsvarar storleken av en persika och nästan hälften av denna längd är barnets huvud. När barnet är redo att komma ut kommer huvudets storlek att motsvara en fjärdedel av barnets totala längd. När du är gravid i vecka 13 väger barnet runt 25 gram.

Nu börjar barn växa allt mer i ojämn takt, vissa snabbare än andra, vissa långsammare, men de följer dock alla samma utvecklingsmässiga väg. Tillväxttakten är snabb nu när barnets kropp försöker komma ikapp huvudet i term av storlek.

Kroppen blir allt stadigare och delar av brosket börjar ersättas av ben. Skulle ni göra en ultraljudsundersökning skulle ni nu i vecka 13 se hur händerna söker sig till munnen och hur armar och ben böjs och sträcks. Fingeravtryck på barnets fingertoppar har nu börjat synas.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Barnets tarmar genomgår några stora förändringar och lägger sig nu till rätta inne i barnets mage. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är i vecka 13 färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet.

Nu utvecklas även barnets stämband och trots att du inte kan höra något ljud än, så tränar barnet redan nu på att bli hörd. Det finns forskning som tyder på att barnet nu även börjar uppfatta ljud. Öronen är dock färdigutvecklade först i vecka 24, men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.

Barnets hjärta har när du är gravid i vecka 13 slagit i många veckor. Under den tid som barnet ligger i sin mammas mage har det en särskilt anpassad blodcirkulation. Det är hjärtat som pumpar runt blodet, men det passerar i stort sett inte lungorna. Blodet tar nu en genväg genom hjärtat, eftersom barnet ännu inte behöver använda lungorna. För att detta ska vara möjligt så finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag trycks hålet samman.

Visste du att du utifrån barnets hjärtslag kan gissa vilket kön barnet har. Se våra 15 tecken som kan avslöja barnets kön eller gör bikarbonattestet.

Gravid vecka 13 – din kropp

När det kommer till sex under graviditeten kan du känna dig mer sugen än någonsin, medan din partner känner något helt annat. Det kan dock lika bra vara så att din man känner sig enormt hänförd av dina mogna bröst och mage, men att hans ivriga händer (och blick) är det sista du vill ha på din kropp just nu. Hur det än ligger till, så är det fullt normalt att sexlivet är lite annorlunda just nu. Detta kommer dock att ändras och det kan mycket väl ändras flera gånger om innan det är dags att föda (läs mer om sex under graviditeten).

När du är gravid i vecka 13 har du säkert märkt massor av saker som verkar hända i de nedre regionerna. Du kan exempelvis börja märka av leukorhea, som är en tunn, milt doftande och mjölkaktig flytning. Denna flytning skyddar förlossningskanalen från infektion och håller bakterierna i slidan i en hälsosam balans.

Det bör nu börja spänna allt mer runt magen när du försöker komma i dina gamla byxor. Det kan vara din gravidmage som börjar synas. Kanske är det så att du väntar tvillingar? (läs mer om tvillingar). Sannolikheten för Tvillingar är störst om du har en historia av tvåäggstvillingar i släkten eller om du är över 35.

Det finns dock fler, mer sannolika förklaringar, till varför din mage börjar öka i omfång. Detta kan exempelvis bero på gasighet eller uppblåsthet, det kan bero på att din vecka är felräknad, dvs att du är längre gången än du tror eller så kan det bero på att du tar det där med att ”äta för två” lite väl bokstavligt. För att få en så rättvis bedömning som möjligt av vad orsaken till omfångsökningen beror på, så bör du tala med din läkare eller barnmorska.

Är du kvinna och över 35 år så kan det vara så att du nu ska utföra ett KUB-test, vilket normalt genomförs i vecka 11-14. Det kan därför mycket väl vara så att det är dags för ultraljud nu i vecka 13.

Gravid i vecka 13 – Tips på kosthållning

Fortsätt att äta nyttigt under hela graviditeten. Ofta brukar man råda gravida att äta ungefär 300 kalorier extra varje dag. Viktigt är dock att dessa kalorier kommer från hälsosamma källor. Undvik med andra ord skräpmat och drick istället ett glas mjölk eller ät ett par extra skivor fullkornsbröd.

Viktiga näringsämne när du är gravid är protein, järn och kalcium. Protein får du med fördel i dig genom ägg och mejeriprodukter samt genom att äta bönor, nötter och sojaprodukter. Även fisk är en bra proteinkälla och då får du även i dig de nyttiga omega-3 fettet.

Järn hittar du framför allt i animaliska produkter. Järn finns även i en hel del grönsaker, men järnet i animaliska produkter är lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Äter du inte kött rekommenderar vi dig att äta mycket spenat och linser. Du kan även säkerställa ett bättre upptag av järnet genom att äta frukt och grönsaker som är rika på C-vitamin, då detta vitamin förbättrar kroppens förmåga att ta upp järnet i maten.

Kalcium hittar du i mjölkprodukter. Detta behövs för skapandet av ben och tänder, där utvecklingen är inne i ett viktigt skede när du är gravid i vecka 13. Får du inte i dig tillräckligt av kalcium så kommer din bebis vara så fräck att han eller hon tar det som behövs från din kropp!

Läs mer: Kosten under graviditeten

Hur mår din partner i vecka 13?

Det är lätta att undra om en graviditet verkligen kan göra så att även din partnern mår dåligt och upplever graviditetssymptom. Men det är faktiskt möjligt. Detta är någon form av sympatiska graviditetssymptom, även känt som Couvadesyndromet. Detta kan uppstå i slutet av första trimestern och i början av andra trimestern.

Enligt en studie från 2013 (publicerad i journal Medical Science Monitor) så är graden av upplevda symptom hos partnern kopplade till empati. Ju starkare anknytning och empati partnern har till kvinnan och barnet i magen ju mer sannolikt är det att partnern påverkas och mår dåligt.

Några symptom på att partnern drabbats av Couvadesyndromet är att han eller hon upplever ångest, humörsvängningar och smärta i kroppen. Detta är i så fall inte för att personen vill ha uppmärksamhet, utan för att personen känner med den gravida kvinnan och det kommande barnet.

Gravid i vecka 13 – symptom under graviditeten

Minskad trötthet: Nu när din kropp har haft en trimester att anpassa sig till graviditet, känner du dig vanligtvis lite mindre trött än tidigare. Använd gärna din nyvunna energi till att träna – snart blir din kropp tyngre och du behöver en stark kropp. Läs mer om trötthet under graviditeten.

Ömma bröst och förändringar
: värk du känner beror till stor del på östrogen, progesteron och den ökade fettmängden och blodflödet till brösten. Plocka fram en bh med bra stöd för att lindra dina besvär. Läs mer om ömma bröst under graviditeten.

Cravings och aversioner: Om du fortfarande har en förkärlek för konstiga livsmedel, så var inte för hård mot dig själv. Gör ditt bästa för att hitta hälsosam mat som tilltalar dig och ge dig själv tillåtelse att ägna sig åt små portioner av skräpmat när längtan blir för stor.

Halsbränna eller matsmältningsbesvär: Under graviditeten kan magmunnen släppa igenom syra så att matsmältningssyror stiger upp i matstrupen och orsakar en brännande känsla i bröstet. Denna smärta kan du minska genom att hålla sig borta från produkter som triggar detta, som exempelvis koffeinhaltiga drycker, choklad, mynta, citrus och kryddig eller fet mat. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Förstoppning: dina tarmmuskler slappnar ibland av lite väl mycket under graviditeten (pga hormoner), vilket innebär att dina tarmar kommer att vara mindre effektiva på att flytta avfall ut ur ditt system. Addera gärna mer fiberrika livsmedel till din kost för att hjälpa magen och tarmarna (frukt, grönsaker och fullkornsprodukter är bra hjälp på vägen). Läs mer om förstoppning under graviditeten.

Matthet eller yrsel: plågas du fortfarande av yrsel i vecka 13? Ta det i så fall lugnt när du reser dig från sittande eller liggande ställning eftersom en för snabb rörelse kan utlösa yrsel. I händelse av att du börjar känna dig svimfärdig så ska du omedelbart lägga dig ned eller sätta dig med huvudet mellan knäna. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Synliga ådror på kroppen: Även om du har svårt att se dessa synliga ådror som något positivt så är det faktiskt en bra sak! Ökad blodtillförsel transporterar välbehövliga näringsämnen till ditt barn inne i magen. Ännu mer goda nyheter är att ådrorna bleknar när du fött ditt barn. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Vilka symptom / besvär stämmer in på dig?

Vilka besvär upplever du i vecka 13?
271 röster · 1297 svar

Nu är du gravid i vecka 13:

» Vecka 12    » Vecka 14

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 13 läste även om resa när man är gravid och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten

Huvudvärk under graviditeten. Lider du av huvudvärk eller migrän under graviditeten? Många faktorer kan ligga bakom huvudvärken och vissa av dem kan du enkelt lösa. Gå inte runt med huvudvärk om du inte måste.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.