Gravid vecka 16

Gravid vecka 16

Gravid vecka 16! Vad händer med fostret och din kropp när du är gravid i vecka 16? Många upplever nu både huvudvärk och halsbränna. Du blir säkert lätt andfådd och barnet sparkar för fullt inne i magen.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 16

När du är gravid i vecka 16 så kan du mycket väl börja känna sparkar nu, men för vissa kan det dröja flera veckor till.

Barnet är nu 108-116 millimeter långt mellan huvud och stjärt och väger runt 100 gram. För många pappor och partners så känns det fortfarande overkligt att ett barn växer för fullt inne i den blivande mammans mage.

Faktaruta vecka 16

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 16? 4 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 24 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 108-116 millimeter från huvud till stjärt och väger runt 100 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett avocado

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 16 – fostrets utveckling

Ni bör nu ha fått en tid för ultraljud så att ni kan få se det lilla undret. Ultraljud genomförs vanligen i graviditetsvecka 17-20. Hade man gjort ultraljudet idag så hade det varit fullt möjligt att avgöra barnets kön (läs mer om när man kan se barnets kön).

Barnet sparkar och rör sig nu för fullt och många blivande mammor känner nu för första gången att barnet rör på sig. Fostervattnet fungerar dock som en ljud- och rörelsedämpare så om du är förstagångsföderska kan det dröja ytterligare några veckor innan du känner av rörelserna.

Ofta känns barnets sparkar och rörelser mer som ett ”fladder” än som en faktisk spark. Det är lätt att blanda ihop denna känsla med gaser och tarmrörelser innan du lärt dig att det faktiskt är ditt barn som rör sig och sparkar. Om du inte känner barnets rörelser nu, så gör du det sannolikt när barnet är runt vecka 18 till vecka 20.

Barnets hjärta slår nu fort och skulle du kunna mäta pulsen hade du känt att det slog mellan 150-180 slag per minut. Varje dag pumpar hjärtat 24 liter blod i den lilla kroppen.

Runt vecka 16 så flyttar navelsträngens fäste ner på barnets mage för att hamna på rätt plats. Skelettet hårdnar i och med att benen förkalkas och denna process kallas för ossifikation. Barnet kan svälja och suga på tummen. På huden finns ett fint fjunliknande hår s.k. lanugohår. Lanugohåret är nästan helt försvunnet när barnet föds, men ibland kan det finnas lite lanugohår kvar främst på rygg och skuldror när barnet kommer ut.

Gravid vecka 16 – din kropp

gravid vecka 16
Gravidmage vecka 16

Nu börjar magen växa till sig mer och mer och ibland följer även lår och rumpa med i denna utveckling. Många undrar vad som händer med bristningar? Dessa försvinner troligtvis aldrig, men de kommer sannolikt att blekna i och med att huden drar ihop sig.

Din gravidmage börjar sannolikt att synas nu i vecka 16 och det blir allt svårare att dölja din graviditet. Du märker det säkert först av att dina byxor blir allt svårare att knäppa. Vill du förlänga livslängden på dina nuvarande kläder så är ett tips att trä genom ett gummiband som extra ögla i knapphålet och sedan knäppa gummibandet runt knappen.

När du är gravid i vecka 16 blir du ofta lättare andfådd än vad du blev tidigare i graviditeten. Detta beror på att ditt hjärta nu pumpar runt en större mängd blod. En del gravida får mycket halsbränna under den här delen av graviditeten. Det du kan göra för att lindra är att undvika större måltider, undvik dryck sent på kvällen och ät inte starkt kryddad och fet mat. Begränsa även ditt intag av kaffe och te till ett par koppar om dagen.

Råmjölk kan bildas redan nu i vecka 16, vilket är en klar vätska som kan komma ut om du klämmer på bröstet (mer om läckande bröst). Vissa kvinnor kan även uppleva att livmodern blir spänd och drar ihop sig, vilket kallas sammandragningar. Detta beror på att kvinnans kropp redan nu tränar inför förlossningen. Om sammandragningarna gör ont så ska du tala med din barnmorska eller läkare, då detta kan vara ett första tecken på urinvägsinfektion.

Bäckenlederna börjar nu även mjukas upp, vilket är en normal process för att utvidga bäckenet. När detta händer blir det mer rörligt och ostadigt vilket kan orsaka smärta s.k. foglossning. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Prata med din läkare eller sköterska om du upplever besvär med detta.

Vill du vara magmodell?

Vi vill gärna visa upp din gravidmage här. Vi efterlyser därför gravida magar i vecka 16 som vill synas på denna sida. Maila din gravidmage från vecka 16 till oss på gravidmage@babyhjalp.se. Ingen ersättning utgår. Glöm inte att skriva vilken vecka du är gravid i. Här kan du se bilder på läsarnas mage vecka 16.

Välja namn till barnet

Även om det i vecka 16 fortfarande är 5 månader kvar till det förväntade förlossningsdatumet så kan det vara bra att börja fundera på barnets namn i god tid. Runt den här perioden är det allt fler som säkert får reda på att ni ska bli föräldrar och den givna frågan är ju då om ni har funderat på vad barnet ska heta.

Vissa vill hålla namnet hemligt medan andra vill berätta det direkt. Är det många i bekantskapskretsen som väntar barn så kanske du vill ”paxa” namnet i god tid. Har ni svårt att bestämma er så hittar ni här: Tips för att välja namn och Olika namntekniker.

Graviditetssymptom i vecka 16

Enligt våra läsare är trötthet och svullen mage fortfarande det vanligaste symptomet i v16. Även huvudvärk och flytningar sticker ut och halsbränna nämns också av många gravida i den här perioden.

Andra roliga, och mindre roliga, symptom runt vecka 16 är olika matcravings (läs mer om cravings). Illamåendet har nu för många försvunnit och då börjar kroppen bli sugen på allt mer konstiga saker. Vissa blir sugna på vanliga saker såsom glass och godis, medans andra dras till mer udda saker såsom picklade grönsaker och leverpastej.

Vilka besvär upplever du i vecka 16?
465 röster · 2130 svar

Nu är du gravid i vecka 16:

» Vecka 15    » Vecka 17

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 16 läste även omhavandeskapsförgiftning under graviditeten och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
bristningar vid förlossning

Förlossningsskador och bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn eller att de ska drabbas av förlossningsskador. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika grader av bristningar.

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
binda vid teckningsblödning

Teckningsblödning

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.