Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 22
Från och med vecka 22 definieras fostret juridiskt som barn om det skulle födas, även om den medicinska termen fortfarande är foster ända fram till födelsen. Din kropp genomgår nu en stor förändring och du känner sannolikt dagligen av vadkramper, svullna ben och sura uppstötningar.
När du är gravid i vecka 22 så väger barnet i slutet av veckan runt 430 gram. Längden mellan huvud och stjärt är runt 19 centimeter och mätt från huvud till fot är barnet hela 27,8 centimeter. Barnet har nu bara 1 procents kroppsfett, men börjar nu lägga på sig mer fett för att dels ha en energireserv och dels för att kunna hålla värmen utanför magen.
Faktaruta vecka 22
- Vilken trimester är du i? Andra trimestern
- Hur många månader har du varit gravid i vecka 22? 5 månader och 2 veckor
- Hur många veckor är det kvar? 18 veckor
- Hur stort är fostret? Runt 19 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 430 gram
- Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett papaya
Såhär räknar vi ut barnets ålder
Gravid vecka 22 – fostrets utveckling
När du är gravid i vecka 22 så har barnet fått en dygnsrytm. Det sover och är vaket vid speciella tillfällen. Du känner sannolikt att barnet börjar böka och röra sig lagom tills du lägger dig för att vila och slappna av. Detta är fullt normalt. När du rör på dig, så vaggar du barnet till sömns, och när du är stilla så vaknar barnet.
Ögonlocken täcker hela ögat och bebisen har nu fått ögonbryn. När du är gravid i vecka 22 så är naglarna så långa att de täcker fingertopparna. Svettkörtlar har också utvecklats hos barnet och huden är nu inte lika genomskinlig.
Hjärnan växer i vecka 22 mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan, germinal matrix. Uppgiften som denna del av hjärnan har är att tillverka hjärnceller. Barnets hjärna fortsätter att växa efter förlossningen och växer fram till fem års ålder. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Visste du att lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft?
Antikroppar från den blivande moderns blod förs över till fostret. På så sätt kommer barnet redan att ha ett eget skydd mot vissa sjukdomar när det föds till världen utanför magen.
Gravid vecka 22 – din kropp
Du har sannolikt ont i hela kroppen och du kan mycket väl ha haft det riktigt tufft tidigare i graviditeten. För de flesta är dock perioden runt graviditetsvecka 22 ganska skön.
Det syns att du är gravid och alla i din omgivning vet om det. Du kan fortfarande röra dig relativt obehindrat och klarar fortfarande av grundläggande saker som att resa dig från sängen och att knyta skorna på egen hand (detta är inget du ska ta för givet senare i graviditeten). Ditt illamående är sannolikt försvunnet och du har kanske till och med en riktigt god aptit.
Det är inte ovanligt att dina bröst läcker råmjölk, ditt barns första kost. Livmoderns mått är i vecka 22 mellan 20 och 23 centimeter. Vet du hur den känns, så kan du försöka känna den ett par centimeter ovanför naveln. Hår, naglar och hud fortsätter att glänsa och växa tack vare graviditetshormonerna. Njut så länge det varar.
Om du blir sjuk!
De flesta människor blir då och då sjuka eller krassliga. Detta inträffar även när man är gravid. Om du blir förkyld eller åker på influensan så ska du i första hand kontakta din vårdcentral. Innan du tar medicin så ska du rådfråga en läkare och/eller din barnmorska för att få ett godkännande att använda just den medicinen.
För att bli frisk fortare så ska du vila mycket och fortsätta med att äta nyttig och näringsrik mat. Mår du väldigt illa så kanske du inte kan äta. Att du inte äter ordentligt under några dagar är inte skadligt för barnet, men tänk på att dricka rikligt. Läs mer: Alvedon under graviditeten / Ipren under graviditeten.
Gravid i vecka 22 – besvär under graviditeten
Många symptom fortsätter under större delar av graviditeten och en bra stund efter förlossningen. När du är gravid i vecka 22 så kan din hudfärg förändras och områden med mycket pigment, såsom vårtgårdar, födelsemärken och fräknar, kan mörkna. Undvik stark sol för att inte de mörka pigmentförändringarna ska bli permanenta. Normalt bleks de efter förlossningen bort, men det kan ta ett par år.
Ditt hår växer säkerligen bättre än någonsin på grund av graviditetshormonerna som ökar blod- och näringstillförseln. Du tappar även mindre hår än normalt när du är gravid (mer om ditt hår under graviditeten). Tyvärr så kommer du att börja tappa hår igen efter förlossningen. Hormonerna påverkar även ditt tandkött vilket kan få det att svullna och blöda. Var extra noga med din munhygien under den här perioden.
Dela med dig av dina besvär nu när du är gravid i vecka 22!
Nu är du gravid i vecka 22:
De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 22 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om fostrets längd och vikt vid olika ålder.