Gravid vecka 5

Gravid vecka 5

Gravid vecka 5! Vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 5? Allt om symptom, blödningar, missfall, trötthet, osv när du är gravid i vecka 5.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 5

Det har nu gått ett par veckor sedan du blev gravid och du kan mycket väl börja känna av graviditeten. Även omgivningen kan börja märka på ditt humör att något i din kropp håller på att förändras. Barnet är i vecka 5 drygt en millimeter långt.

De här veckorna, från och med vecka fem till och med vecka tio, är mycket viktiga eftersom det är nu som alla organen bildas. Det är därför extra viktigt att du äter rätt under graviditeten. Om det är så att du är gravid så ser fostret som växer inom dig ut som på bilden till höger när du är gravid i vecka 5.

Faktaruta vecka 5

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 5? 1 månad och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 35 veckor
  • Hur stort är fostret? Drygt 1 millimeter från huvud till stjärt
  • Vilket frö motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett sesamfrö (ibland säger man jordgubbsfrö).

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 5 – fostrets utveckling

Gravid vecka 5
Gravid vecka 5

Barnet som nu kallas embryo är runt 1-4 millimeter stort. Det går redan nu att urskilja vad som är huvud och stjärt (fostret syns dock inte vid ultraljud än, men man kan se fostersäcken). Kroppen börjar redan nu i vecka 5 att formas och man kan se små utbuktningar på sidorna som senare ska bli armar och ben.

Många av de inre funktionerna såsom hjärnan och nervsystemet börjar bildas och man kan ana det som ska bli ögon och öron på huvudet. De inre könsorganen anläggs även nu. De här veckorna, från och med vecka fem till och med vecka tio, är mycket viktiga eftersom det är nu som alla organen bildas.

Vet du när ditt barn kommer att födas? Här kan du Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum.

Gravid vecka 5 – din kropp

Mensen har sannolikt uteblivit och du misstänker säkert att du kan vara gravid. Är du osäker kan du nu använda ett av de graviditetstest som säljs på i butik eller på nätet, exempelvis på Testlagret.se. Du kan normalt göra dessa test redan någon dag efter att mensen uteblivit, men såhär tidigt ger testet ibland inte utslag trots att du är gravid. Visar det att du är gravid så stämmer det dock alltid, hur tidigt du än gör det.

Du kan redan nu känna av några av de symptom som kan tyda på en graviditet, illamående, trötthet, ont i magen, metallsmak i munnen och spända och ömma bröst. Du kan även behöva kissa oftare och ditt humör kan svänga på en sekund. Här kan du läsa mer om tidiga graviditetstecken.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

 Ta hand om dig själv i vecka 5

De flesta kvinnor som vill eller misstänker att de blivit gravida får i graviditetsvecka 5, bekräftat att de är gravida. Om du länge önskat att bli gravid så kan detta vara en otroligt glädjefull tid. Är graviditeten inte önskad eller planerad så kan du mötas av plötsliga känslosvall och ångest. Oavsett hur du känner så är det viktigt att ta det lugnt och att inte stressa upp sig i onödan. Det är fortfarande gott om tid tills både det att det syns att du är gravid och tills det är dags att föda.

Om du inte redan tar tillskott av folsyra så bör du genast börja med detta. Folsyra är ofta en brist hos gravida och näringsämnet är otroligt viktigt vid bildande av barnets nervsystem. Läs mer om folsyra under graviditeten.

Kosten när du är gravid i vecka 5

Redan nu är det dags att du börjar tänka på vad du äter. Under graviditeten finns det mycket råd och riktlinjer över vad man får och inte får äta. Babyhjälp har djupgående artiklar om de flesta livsmedel som gravida undrar över så tveka inte att söka på sajten efter information om det du undrar över.

Här hittar du en samling av artiklar över vanliga frågor om vad man kan äta under graviditeten.

Graviditetssymptom i vecka 5

Vanliga besvär och symptom i graviditetsvecka 5 är enligt våra läsare trötthet, ömma bröst och svullen mage. Dela gärna med dig av vilka besvär just du upplever?

Mer om: Graviditetskrämpor / symptom

Vilka besvär upplever du i vecka 5?
1551 röster · 6382 svar

Nu är du gravid i vecka 5:

» Vecka 4    » Vecka 6

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 5 läste även om varför man går upp i vikt under graviditeten samt om barnnamn?

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.

Veckokalender
prenumerera idag

Få fakta skickat till din mailbox varje vecka med information om vad som händer just nu i din graviditet. Det är helt gratis.