Kan man äta moderkakan?
Idag är det i vissa kulturer populärt att äta moderkakan. I denna artikel kan du läsa mer om denna märkliga handling.
Förr åt människor moderkakan, men idag när vi blivit mer civiliserade är det inte lika vanligt att göra det. Väldigt få, av de som äter moderkakan, väljer att äta den rå. Istället gör man en inkapsling av moderkakan, vilket är en gammal tradition från Kina. Utomlands finns det företag som hjälper till att förbereda moderkakan inför måltiden, men i Sverige är detta än så länge inte så vanligt.
Hur man tillagar eller äter moderkakan varierar. Här nedan har du ett par varianter:
Inkapsling av moderkakan
Många väljer att äta moderkakan efter att den blivit inkapslad. Detta betyder att man torkar den eller skär den i små kuber och fryser in den. Sedan äter man den färsk. Om man torkar den mal man ner moderkakan och lägger den i små kapslar. Förvarar man den mörkt och svalt så får den en otroligt lång hållbarhet.
Tanken är man ska äta kapslarna regelbundet och sen trappa ner. Man kan exempelvis äta dem under tre veckor efter förlossningen och man tar då dem tre gånger om dagen, först tre kapslar, sedan två och till sist en under den sista veckan.
Det går även att ta dem senare, exempelvis när mjölkproduktionen börjar avta eller när man får tillbaka sin första mens efter förlossningen. Det finns även de som tar dem när man kommer in i klimakteriet om man sparat dem så länge. Detta blir då lite av sina egna hormonpiller.
Hur tillagas moderkakan?
Ett vanligt sätt är att ånga den enligt kinesisk tradition. Man lägger då moderkakan på ett galler i en kastrull med kokande vatten och låter den ångas. Detta gör att den drar ihop sig och krymper. Man skivar den sedan tunt och lägger den i en torkugn där den får torka i ungefär åtta timmar. När skivorna har torkats är det bara att mala ner dem och lägga dem i små kapslar. Vill man inte äta moderkakan som den är så kan man mixa ner ett par kuber i exempelvis en smoothies.
Fördelar med att äta moderkakan
Det finns forskare som hävdar att det kan vara nyttigt för mamman att äta moderkakan. En av dessa forskare är Mark Kristal som är professor i psykologi och neurovetenskap vid universitetet i Buffalo. Han har forskat på moderkakan i 40 år och har genom åren sett vilka stora fördelar förtärandet av moderkakan ger honor i djurvärlden. Att äta moderkakan stärker bland annat sambandet mellan mamman och ungen. Organet stimulerar substanser i hjärnan att utlösa ett omhändertagande beteende hos mamman. Moderkakan sägs även ha en smärtstillande effekt hos den nyförlösta mamman.
Andra vanliga fördelar som nämns om att äta moderkakan är:
- Motverkan av förlossningsdepression
- Ökad bröstmjölksproduktion
- Ökade järnvärden
- Balansering av hormonerna
- Ökad och jämnare energi
- Mindre efterblödningar efter förlossningen
- Återhämta dig fortare efter förlossningen
De som läst avsnittet om äta moderkakan läste även mer om moderkakan generellt, om livmodern under graviditeten samt om de tre olika faserna i förlossningen.
Skulle du kunna tänka dig att äta moderkakan?
Källa äta moderkakan: moderkakan.com, wikipedia, Ecology of Food and Nutrition.
Mer om att äta moderkakan.