barn sol strand

Barn, sol, värme och solskydd

Sol, värme och solskydd för små barn, spädbarn och nyfödda. Solskydd barn. Fakta och tips för föräldrar om hur sol påverkar barnet och hur du skyddar spädbarnet bäst mot solen. Använd alltid solskydd på små barn och smörj in barnet ofta.

Hur skyddar du ditt barn mot sol och värme

Sol och värme kan vara förödande för det lilla barnet då det är känsligt för värme och snabbt förlorar vätska. Barn under ett år ska aldrig vistas i direkt solljus. Mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast. Skydda barnet mot solen med solhatt och luftiga bomullskläder i tät väv och långa ärmar och ben när de vistas i solen.

Små barn svettas inte på samma sätt som en vuxen och de kan inte heller reglera kroppstemperaturen lika effektivt. Barns svettkörtlar är inte fullt utvecklade förrän i puberteten. När små barn utsätts för värme så svettas de istället med hela huden och de förlorar därför snabbt vätska. Var därför försiktiga med hur mycket sol du utsätter ditt barn för.

Spädbarns och små barns hud är även tunnare än hos vuxna och pigmentbildningen är inte färdigutvecklad för att ordentligt skydda mot solens UV-strålar. Detta gör att små barn lättare bränner sig i solen. Kom ihåg att sol och brännskador som inträffar i barnaåren kan leda till hudcancer senare i livet. Var därför mycket försiktig och se till att barnets hud inte blir röd eller bränd.

Vad händer när barnet blir varmt

När barnet blir varmt så utvidgas blodkärlen i huden utåt och det blir då mindre blod i blodsystemet. Detta leder till att barnet drabbas av blodtrycksfall och blodcirkulationssystemet kollapsar. I bilar händer då och då olyckor på grund av att temperaturen höjs väldigt snabbt. Du bör därför aldrig, inte ens under korta stunder, lämna ett barn ensamt i bilen.

sol barn

Ett barn som ser trött, varm och rött ut behöver snabbt kylas ner. Bästa sättet är att klä av barnet och lägga det i ett svalt rum. Ge barnet gärna något kallt att dricka, helst vatten. Badda med ljummet vatten och fläkta med en tidning eller en skärm. Blir du orolig eller om barnet ser ut att vara mycket medtaget, yrar eller tappar medvetandet ska du omedelbart kontakta vårdupplysningen eller ambulans.

UVA och UVB

Två olika sorters UV-strålar når oss via solljuset, UVA och UVB.

UVA-strålar: Dessa går djupt ner i underhuden, där det bildas fria radikaler som bryter ned kollagen och elastin i huden. Resultatet blir att huden åldras för tidigt och blir slapp och rynkig.

UVB-strålar: Det är dessa strålar som bränner oss och går ner i överhuden. UVB-strålarna gör huden röd och upprepade brännskador i barndomen leder till utvecklandet av flera hudcancerformer där malignt melanom är farligast.

Observera att små barn inte kan skapa D-vitamin av solljuset och de behöver därför sina D-vitamindroppar även på sommaren.

Solskydd för barn

Spädbarn ska aldrig vara i solen. Skydda dem med solhattar, parasoller och kläder med långa ärmar och ben. Kom ihåg att solen tar även i skuggan så var därför försiktig med var du placerar vagnen. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 så då bör du vara extra försiktig. Spädbarn och barn under ett år skall helst inte smörjas in med solskyddsmedel då dessa innehåller kemikalier som inte är bra för barnets hud. Undvik alltid solkrämer som innehåller zinkoxid. Rådfråga gärna på apoteket innan du köper solskyddsfaktor till små barn.

När barnet blir äldre ska du tänka på att smörja in både mer och oftare än vad du tror. Använd ungefär tre teskedar solkräm till barnets kropp och ansikte. Tänk på att smörja in barnet minst 20 minuter innan ni går ut i solen för att solkrämen ska få full effekt.

Att tänka på vid sol och värme

  • Små barn kan inte bilda D-vitamin från solljuset och behöver därför ta D-droppar även under sommaren.
  • Vatten skyddar inte mot solen, utan solens strålar reflekteras i både vatten och sand och blir runt 20 procent starkare.
  • Använd inte solskydd som är för vuxna på små barn då dessa innehåller kemikalier såsom zinkoxid och titandioxid.
  • Barn under ett år ska helst inte vistas i solen alls och du bör inte använda dig av solskyddskrämer.
  • Vanliga kläder brukar räknas som solskyddsfaktor 20-30, medan tunna kläder endast har runt solfaktor
  • För säkerhet skull bör du ta med vätskeersättning till barnet om det skulle drabbas av magsjuka.
  • Ta även med solhatt, svala och heltäckande kläder och solskyddskräm för barn.

Läs även: Resa med barn

Bada säkert med barn

Min doktor har tagit fram en informativ artikel med en tillhörande infografik som innehåller 10 viktiga tips för att bada säkert med barn. Tipsen har sammanställts baserat på information från Svenska Livräddningssällskapet, Sjöräddning och Räddningstjänsten.

bada säkert med barn

Ladda ner bilden här.

De som gillat avsnittet om sol, solskydd och värme har även läst avsnitten om hur det är att resa med barn och om reglerna för pass till barn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.