Hur påverkas barnet av sol, värme och badande
En gravid kvinna har runt en halv grad högre temperatur än normalt och brukar av den anledningen inte orka med att vistas i stark sol eller värme särskilt länge. Solen är farligast för kvinnan, då upprepade brännskador orsakade av solen kan leda till olika hudsjukdomar, exempelvis hudcancer.
Photo credit: najin/iStock/360/Getty Images
Mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast och det är då att rekommendera att du håller dig i inomhus eller i skuggan. Sommaren kan kännas som en jobbig period för dig som är gravid. En trygghet är att barnet ligger skyddat i livmodern, där temperaturen regleras så att den passar barnet.
Kan man sola när man är gravid?
Att sola under graviditeten är i sig inte skadligt, men du bör sola med måtta. Det finns forskning som visar att barnet vänder sig bort om man belyser magen med starkt ljus, vilket kan tolkas som att barnet vill slippa det starka ljuset. Det finns ingen forskning som tyder på att UV-strålning i sig är skadligt för fostret, men kvinnan kan däremot drabbas av pigmentförändringar i hyn vilka kan vara mycket svåra att få bort. Dessa pigmentförändringar beror på en förändring i hormonbalansen. Den kan blekna bort något med tiden men går inte bort. Har du mörk hårfärg så är risken större för att drabbas.
Vi ställde även frågan ”Är det farligt att sola under graviditeten?” till barnmorska Louise Rabe som svarar;
”Att sola under graviditeten är inte farligt för fostret. Dock är det mycket lättare att få pigmentförändringar i huden som gravid, pga de många hormonerna i kroppen. Undvik gärna solen genom att ha bra sollotion samt hatt/skyddande kläder.
Att vara i hög värme kan också vara mer påfrestande för en gravid person. Det är lättare att bli överhettad så det är viktigt att dricka mycket och gärna befinna sig i skugga så mycket som möjligt.”
Kan man bada när man är gravid?
Ett skönt sätt att motionera när man är gravid är att simma. Att för en stund få lov att känna sig smidig och viktlös kan vara en härlig känsla, framför allt under de sista veckorna av graviditeten. Även om det skulle komma in lite grann vatten i slidan så ligger barnet väl skyddat inne i livmodern. Då temperaturen inne i din mage regleras så finns det heller ingen risk för att varmt vatten skall påverka barnet. Det finns dock rekommendation för att vattnet som gravida skall simma eller bada i under längre sammanhängande perioder bör ha en temperatur på 18-25 grader.
Simning är ansett att vara ett bra och skonsamt sätt att träna under graviditeten. Läs gärna mer om detta i vår artikel om träning under graviditeten.
Bad i sjö- eller havsvatten anses helt riskfritt. Likaså anses det vara okej att bada hemma i badkaret. Ett bra tips kan vara att använda handduschen till att massera de områden där smärtan känns mest. Tänk på att dricka vatten när du badar då man inte känner att man svettas.
Du skall dock vara försiktig när det gäller att bada i allmänna bubbelpooler då det där finns många bakterier och spår av svamp. Dessa är inte direkt farliga för fostret men då din motståndskraft mot dessa bakterier är nedsatt under graviditeten, så är det lätt att dra sig på en infektion i slidan. Anledningen till den sämre motståndskraften under graviditeten är att hormonförändringarna ändrat syrabalansen i din slida.
Tänk på att du som gravid aldrig skall bada om slemproppen och/eller vattnet har gått eller om din BVC sköterska har avrått dig. Är du osäker skall du alltid höra dig för med sakkunnig.
Svar från barnmorska
Vi ställde även frågan ”Får jag bada när jag är gravid?” till Louise Rabe, Barnmorska på Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg.
”Det går jättebra att bada när man gravid. Varmt badvatten brukar kännas skönt för ömma leder och en trött rygg och i vatten brukar det dessutom kännas skönt då man känner sig lättare i kroppen. Så länge inte vattnet gått, finns inga hinder från att bada, varken i hav, pool eller badkar. Det är dock lättare att få urinvägsinfektioner som gravid så det är en bra idé att gå och kissa när man kommit upp ur badet så drick gärna vatten under tiden, så att man blir kissnödig när man är klar. Det gör att urinblåsan sköljs ut lite och risken för urinvägsinfektion minskar.
Att bada i iskallt vatten, tex vinterbada eller extremt varmt vatten kan man vara lite försiktig med. Prata gärna med din barnmorska om du planerar något sådant.”
Läs även om urinvägsinfektion när man är gravid samt om vad som är normalt under graviditeten!
De som läst avsnittet om hur sol och bad under graviditeten läste även om hur du skyddar det nyfödda barnet mot sol och värme och om hur det är att resa med små barn.