tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Öka chansen att få tvillingar

Det finns många som önskar att de ska få tvillingar och det för andra är beskedet om att de väntar tvillingar en mardröm. Här berättar vi hur du kan öka dina chanser för att få tvillingar. Vill du inte ha tvillingar så är det bara till att vända på resonemanget.

Vill du ha tvillingar? Då ska du veta att oddsen talar emot. Endast en graviditet utav 83 är en tvillinggraviditet (på naturlig väg). Samma statistik om man endast tittar på enäggstvillingar är en på ungefär 250 graviditeter. I västvärlden har man sett en ökning av antalet tvillingfödslar. Detta tros bero på att kvinnor idag är äldre när de skaffar barn. Kvinnor över 30 släpper nämligen oftare flera ägg åt gången. Även fertilitetsbehandling (IVF) har bidragit till ökat antal tvillingfödslar.

Innan du medvetet försöker bli gravid med tvillingar, så ska du vara medveten om att där också är fler risker med en tvillinggraviditet än med en ”vanlig” graviditet. Detta inkluderar risken med för tidig födsel, dödfödsel och mycket annat. Rådfråga alltid vården innan du tar något läkemedel eller genomför någon åtgärd som inte är naturlig.

vill ha tvillingar

Här nedan hittar du 15 saker som ökar dina chanser för att bli gravid med tvillingar. De flesta tips bygger på vetenskapliga studier, men några bygger på tro och naturmedicin. Samtliga tips handlar om sannolikheten för tvåäggstvillingar, då det inte är möjligt att påverka sannolikheten för att bli gravid med enäggstvillingar.

Läs även: Fakta om tvillingar

Öka dina chanser att få tvillingar

Här hittar du 15 olika sätt att påverka dina chanser att bli gravid med tvillingar.

1. Gå upp i vikt – Generellt så har du mindre sannolikhet att bli gravid med tvillingar om du är mager. Studier visar att sannolikheten för att bli gravid med tvillingar ökar om du är överviktig. Du ska då ha en BMI över 30. Sannolikheten ökar även om du är lång. Rådfråga alltid vården innan du lägger på dig vikt, då en ohälsosam viktökning kan föra med sig andra åkommor.

2. Amma länge – Det finns studier som visar att du har nio gånger så stor chans att få tvillingar om du blir gravid med tvillingar medan du ammar. Detta ska jämföras med kvinnor som inte ammar. Studien är gjord av dr Gary Steinman, professor i obstetrik i USA.

3. Ät mjölkprodukter – Tydligen kan mejeriprodukter hjälpa dig att bli gravid med tvillingar. Det finns åtminstone en studie som visar att sannolikheten att bli gravid med tvillingar är fem gånger större hos kvinnor som äter mjölkprodukter, jämfört med de som inte gör det. Enligt studier beror detta dels på ett insulinliknande ämne (IGF) som produceras i levern hos kor, samt möjligen av hormoner (rBGH) som kor blivit behandlade med.

4. IVF – Enligt socialstyrelsen är det bara tillåtet att försöka bli gravid med ett befruktat ägg i tagen. Tusentals svenska tvillingar har dock blivit till genom att två befruktade ägg förts in i livmodern. Genom att göra detta så sägs sannolikheten för tvillingar vara 25-30 procent. Även mediciner mot ofrivillig barnlöshet ökar chansen för tvillingar. En av tio kvinnor som behandlas med Pergotime och blir gravid får tvillingar.

5. Vänta tills du är äldre än 35 – Äldre kvinnor producerar mer hormon (FSH) som ökar sannolikheten för att flera ägg ska släppas vid samma tidpunkt. Du ska dock vara medveten om att kvinnas förmåga att bli gravid generellt minskas vid högre ålder, vilket kan minska sannolikheten för att bli gravid överhuvudtaget.

» Läs resterande 10 punkter 

De som läst avsnittet om att öka chansen för att få tvillingar läste även om fakta om tvillingar samt om tvillingnamn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.