gravid julbord

Julbord under graviditeten

Den sista månaden innan jul brukar vara fullbokad med julbord. Vad på julbordet kan egentligen du som gravid äta utan att det påverkar barnet? Fakta om vilken mat på julbordet du kan äta när du är gravid hittar du på Babyhjälp.se.

Kan du äta allt på julbordet när du är gravid?

I december månad njuter tusentals svenskar av julbordets godsaker. Om du är gravid gäller det att veta vad du kan äta och vad du ska undvika att äta när du är på årets julbord. Du hittar det du söker här nedan:

Julbord och gravid

Är du gravid ska du vara extra vaksam när du äter julbord. Maten på julbordet presenteras ofta i bufféform. Hanteras detta felaktigt kan mat som ligger framme förvandlas till en bakteriebomb. Särskilt känsliga är du som är gravid, små barn, äldre människor eller personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar.

Två bakterier som kan orsaka missbildningar på foster eller orsaka missfall är listeria och parasiten toxoplasma. Var uppmärksam på mat som inte håller rätt temperatur. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall även när den står på buffébordet. Misstänker du att maten håller en felaktig temperatur eller att den stått framme länge så ska du som är gravid undvika att äta maten på julbordet.

Gravid och julbord

Vad ska du inte äta på julbordet?

Om du är gravid ska du aldrig äta rått eller gravat kött eller gravad fågel. Finns det fisk på julbordet så ska du undvika abborre, gös, gädda, lake och ål. Undvik även att äta lever, oavsett var den kommer ifrån. När det är dags för dessertostarna så ska du undvika Brie, Gorgonzola, Camembert, Livarot och Vacherol.

Läs mer: Ost när du är gravid.

Du kan normalt äta syltor, pastejer och annan delikatessmat men du ska ändå vara lite försiktig då de här produkterna är extra känsliga för att angripas av bakterier. Var även försiktig med kalla korvar och gravad eller rökt fisk (om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt). Ris á la Malta är en dessert som kan vara en riktig bakteriehärd. Känn efter så att temperaturen är rätt och undvik att äta den om du anar att den stått framme för länge.

Läs mer: Kan man äta inlagd sill eller leverpastej när man är gravid?

Vad kan du äta på julbordet?

Många av rätterna på julbordet kan man äta även när man är gravid. Var mat kan du normalt äta så länge den serveras riktigt varm. Bakterierna listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över 70 grader Celcius. Nöj dig inte med ljummen mat utan känn efter så att den är riktigt genomvarm.

Julskinka som är en av julbordets höjdpunkter går också bra att äta. Du ska dock även med julskinkan vara vaksam så att den förvaras i rätt temperatur och att den inte varit öppen för länge. Julskinkan får maximalt ha varit öppen i en vecka och den ska hela tiden förvaras i kylskåp (lär mer om skinka när man är gravid).

Sillinläggningar är normalt riskfri mat. Detta eftersom bakterier och parasiter inte kan överleva i den sura miljö som en sillinläggning erbjuder. Patéer kan du äta om den är nyöppnad och rätt hanterad. Undvik att äta paté om du är osäker (leverpastej går bra att äta).

Bra mat på julbordet är kål som har en bra blandning av fibrer, vitaminer och mineraler. I juletid hittar du normalt både grönkål, brysselkål och rödkål – extra bra är det att blanda. Nötter är också bra mat när du är gravid och likaså ägg.

Missa inte viktig fakta: Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den som läste om julbord under graviditeten läste även mer om kost man ska undvika under graviditeten, om nötter samt testade vår graviditetsuträknare för att beräkna förlossningsdatumet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.