prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Vad ska du köpa till ditt barn och vad behöver du tänka på?

Här får du koll på vilka prylar du behöver till ditt barn. Det finns massor av barnprylar men behöver man verkligen ha allt? Barnvagn, barnsäng, skötbord, bilbarnstolar, gåstol, gåvagn, babygym och mycket mer är prylar man rekommenderas ha till sin bebis. Läs nedan och bestäm själv om det är något som du tycker att du behöver.

Här kan du läsa mer om hur du barnsäkrar ditt hem.

Barnvagnar

Barnvagnar finns i en mängd olika utförande och kvalitet. Förlita dig dock inte på att den är bättre bara för att den är dyr. Ett tips är att spana in konsumentverkets köpråd inför barnvagnsköp.

Ofta består en barnvagn av två delar; en liggdel och en sittdel. Liggvagnen används från det att barnet är nyfött fram till barnet är cirka 6-8 månader och har lärt sig att sitta. Sittvagnen används från det att barnet kan sitta fram till cirka 3 års ålder. Skaffa gärna en sittvagn där du kan ha ett plant liggläge då det underlättar vid tillfällen då barnet behöver sova i vagnen. En kombivagn är en vagn som går att använda både som ligg- och sittvagn. Antingen genom att man byter insatsen eller genom att man bygger om innanredet.

Läs fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Spjälsäng / Barnsäng / Vagga

Barnet behöver redan från födseln en sovplats. Det nyfödda barnet är dock inte kräset utan det är snarare positivt att det är lite trångt och bökigt så att det påminner om livet inne i magen. I början medan barnet ammar kan det också underlätta att låta barnet sova i samma säng som er föräldrar.

När du köper säng bör du titta efter rätt märkning så att sängen uppfyller alla säkerhetskrav. För spjälsängar är det viktigt att avståndet mellan spjälorna i sängsidan är mellan 45-64mm. Detta avstånd är valt för att små barn inte ska kunna tränga sig ut med fötterna före och sedan fastna över bröstkorgen och kvävas. För säkerhetens skull ska du alltid använda spjälskydd.

Skötbord

Runt 400 barn skadas årligen då de ramlar ner från skötbord. Säkrast är att använda sig av en dyna på golvet men ett skötbord ger en bättre arbetsställning. Det optimala skötbordet har en stor yta med höga kanter på tre sidor och en bra arbetshöjd så att du slipper stå obekvämt med ryggen. Det kan även vara praktiskt om det finns bra möjligheter till förvaring av skötutrustning, såsom blöjor, krämer, servetter, oljor, mm. Tänk på att det ska vara stabilt och det får absolut inte finnas någon risk för att det ska ramla.

Barnstolar

Höga stolar kan innebära en fallolycka om man inte är vaksam. Barnstol behövs första när barnet kan sitta själv, eller med stöd av kuddar, vilket normalt är vid 6-8 månaders ålder. En vanlig orsak till olyckor är att barnet sätter upp fötterna mot bordskanten och trycker ifrån så att stolen välter.

Bilbarnstolar / Babyskydd

Om du tänker transportera ditt barn i en bil så är ett babyskydd eller bilbarnstol ett måste. Två viktiga faktorer för att stolen ska fungera som det är tänkt är att den är anpassad för barnets ålder/längd/vikt samt att den är monterad på rätt sätt i bilen. Stäng alltid av airbagen innan du monterar in en bilstol.

Babyskydd är den ”bilstol” som används den första tiden fram till dess att barnet är 6-9 månader. Detta ska man byta ut när barnet kan sitta själv eller när det är urvuxet. Urvuxet är babyskyddet när barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant eller när viktgränsen är passerad. När barnet kan sitta stadigt utan stöd använder byts babyskyddet mot en bilbarnstol. Denna kan normalt användas tills dess att barnet är cirka 4 år.

Läs mer: Vilka är det bästa babyskyddet?

För högsta säkerhet ska barn under 4-5 år alltid åka bakåtvänt. Åker barnet framåtvänt kastas huvudet framåt vid en krock. Då huvudet är tungt i förhållande till kroppen kan resultatet bli ödesdigert för det lilla barnet. Läs mer om bakåtvänd eller framåtvänd bilstol.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, ger goda råd om säkerheten med barn i bilen. Läs även transportstyrelsens råd för säkerhet med barn i bilen.

Gåstol /gåvagn

Var försiktig med att låta barn använda gåstol när det finns en trappa i närheten. Nyare stolar som säljs i handeln ska enligt europastandarden som gäller idag vara utrustade med en ”trappspärr” som ser till så att gåstolen fastnar på det översta trappsteget. Var dock observant då det har visat sig att många stolar som säljs inte uppfyller dessa krav.

Leksaker

Den första tiden behöver det nyfödda inga leksaker alls. Efter några veckor kan saker med mycket färg och enklare ljud bli intressanta för barnet. Viktigast att tänka på med babyleksaker är att de är säkra för barnet så att han eller hon inte kan göra sig illa på dem. Läs på förpackningarna så att de är anpassade för barnets ålder. På vår sida om barnleksaker hittar du mer information om vilka leksaker som passar barn i olika åldrar.

Besök gärna vår butiksguide som hjälper dig att välja rätt nätbutik.

Har ditt barn svårt att sova? Läs mer om kost medan du ammar.

Guider för gravid och förälder

doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
Sittvagn bäst i test

Sittvagn : Bästa sittvagnen 2024

Sittvagn – Fakta och tips om sittvagnar. Vilken sittvagn ska du köpa? Vad ska du tänka på när du väljer sittvagn? Allt om sittvagnar hittar du här. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
Babyskydd bäst i test

Babyskydd – Bästa babyskyddet 2023

Babyskydd används i bilen från det att barnet är nyfött fram till 6-9 månaders ålder. Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är anpassat efter babyns kropp och är smalare och har en något större lutning än en bilbarnstol. Innan babyskyddet sätts in i bilen så ska du säkerställa att krockkudden är urkopplad.

Läs artikeln »
Present nyfödd

Present nyfödd

Det är inte lätt att köpa present till nyfödd, men här har vi tipsen som löser ditt problem. Vi har samlat flera olika tips på presenter till nyfödd som garanterat uppskattas av både förälder och barn. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.