Gravid vecka 20

Gravid vecka 20

Gravid i vecka 20! Du har nu kommit halvvägs igenom din graviditet. Vad händer med barnets utveckling i vecka 20? Vilka symptom har du när du är gravid i vecka 20?

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 20

När du är gravid i vecka 20 så har normalt mer än hälften av graviditeten gått. Om barnet är en flicka så finns det redan runt 2 miljoner ägganlag i äggstockarna. Ditt barn växer fort, men det finns fortfarande gott om plats, vilket gör att barnet vrider sig och vänder sig som en riktig akrobat.

Barnet är när du är gravid i vecka 20 runt 16 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 250-300 gram. Ofta anges man från och med vecka 20 längden mellan huvud och häl (istället för huvud till stjärt), vilken nu är cirka 25,6 centimeter.

Har du inte börjat titta på barnvagn än så är det snart dags. Utgå ifrån era behov och hur ni förväntar er att er vardag kommer att se ut med ett litet barn (läs mer om barnvagnar).

Faktaruta vecka 20

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 20? 5 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 20 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 16 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 250-300 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett banan

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 20 – fostrets utveckling

Vet du om din melonstora mage innehåller en pojke eller flicka? När du är gravid i vecka 20 så går det ofta att se om det är en pojke eller flicka. Könsorganet hos barnet håller på att växa men med hjälp av ultraljud går det nu att se barnets kön.

Om det är en flicka så är hennes livmoder fullt utvecklad i vecka 20 och den vaginala kanalen är under utveckling. Hon har dessutom primitiva ägg i hennes små små äggstockar. Om du väntar en pojke så har hans testiklar påbörjat sin härkomst under denna vecka, även om de fortfarande ligger i buken och väntar på att pungen ska växa till sig.

Barnet kan nu känna igen din röst. Utvecklingen av sinnesorganen. Hörsel, känsel, syn, smak och lukt, är nu i full färd med sin utveckling. På barnets hud så finns det i vecka 20 ett vitt fett, s.k. vernix caseosa som skyddar den känsliga huden mot verkan av fostervatten. Det är inte ovanligt att barn har kvar detta fett på huden när de föds.

Läs mer om fostrets längd och vikt vid olika veckor.

Gravid vecka 20 – din kropp

Nu rör sig barnet mer än tidigare och de flesta kvinnor känner i vecka 20 av graviditeten av fostrets rörelser. Rörelserna känns ofta som ett fladdrande eller kurrande, de regelrätta sparkarna kommer när barnet blivit lite större. Fram till nu växer de flesta barn likvärdigt. Först nu, efter halva graviditeten, börjar genetiken göra sig gällande. Barnets längd- och måttangivelser blir från och med nu mindre exakta.

Magen skjuts ofta fram nu när livmodern växer. En del kvinnor kan nu uppleva att naveln börjar puta ut. Oroa dig dock inte. Naveln kommer att gå tillbaka efter förlossningen. Du kan nu mycket väl möta ett leende från förbipasserande som ser den lilla bulan på din mage.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Under den här perioden kan du mycket väl märka av att ditt hår och dina naglar växer bättre än någonsin. Detta kan du tacka graviditetshormonen för, som gör så att du får en ökad blodcirkulation som i sin tur förser ditt hår och dina naglar med extra näring. Dock så kan dina naglar, trots att de växer sig långa, mycket väl vara torra och spröda.

Ditt hår blir ofta tjockare under graviditeten då det dagliga håravfall som normalt finns, nu upphör. Bli dock inte för glad, då din graviditet sannolikt kommer att sluta med ökat håravfall och ofta därtill med mer håravfall än vad du tidigare upplevt.

Mer om: Hår och naglar under graviditeten

När du är gravid i vecka 20 så har ofta aptiten kommit tillbaka, och du kan lägga illamående som ofta inträffar i första trimestern, bakom dig.

Din viktökning

När du är gravid vecka 20 så har du sannolikt gått upp runt 5 kilo. Under de kvarvarande veckorna så bör du gå upp runt ett halvt kilo i veckan. Viktökningen under graviditeten beror inte endast på att du ätit mer än tidigare. Andra saker som påverkar din vikt är din växande livmoder, fostervattnet i magen, moderkakan och en ökad blodmängd i din kropp. Här kan du läsa mer om vad din viktökning består av under graviditeten.

Vikt är alltid ett känsligt ämne och det är självklart viktigt att inte tro att förutsättningarna och viktförändringarna är identiska för alla. Vissa kvinnor går faktiskt ner i vikt under första trimestern, medan andra går upp mer än vad som var förväntat.

Mer info: Beräkna din förväntade viktuppgång

Vanliga symptom när du är gravid i vecka 20

Många av våra läsare anger nu att de märker av en större mängd flytningar. Smärtan i kroppen fortsätter också där rygg och fogar sticker ut. Här nedan hittar du mer information om flera symptom som är vanliga i graviditetsvecka 20.

Halsbränna och magbesvär – När du är gravid i vecka 20 är det inte ovanligt att du lider av halsbränna. Ett tips kan vara att tugga en bit sockerfritt tuggummi efter måltiderna. En ökad salivproduktion neutraliserar syrorna och håller dem tillbaka i magen. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Ökade flytningar – När graviditeten flyter på så kommer du att märka av allt mer flytningar från slidan. Detta kan upplevas som obehagligt och besvärandet, men försök att se det från den positiva sidan. Flytningarna hjälper faktiskt till att skydda förlossningskanalen från infektioner och upprätthåller en hälsosam balans av bakterier i slidan. Läs mer om flytningar under graviditeten.

Tillfällig huvudvärk – Ofta får du huvudvärk när du blir för varm eller överhettad. Klä dig gärna i flera lager kläder så att lätt kan ta av och på ett lager kläder beroende på hur du känner dig för tillfället. Se även till att ta små raster där du kan ta frisk luft. Detta minskar risken för huvudvärk. Läs mer omhuvudvärk under graviditeten.

Kramp i benen – Forskare har försökt att komma fram till varför kvinnor ofta får kramp i benen under graviditeten men det finns än så länge inget säkert svar. En teori är att krampen orsakas av komprimerade blodkärl i benen som är en konsekvens av en extra kroppsvikt och svullnad. För att minimera detta så kan du dricka mycket vatten samt sätta upp fötterna i högläge så ofta du kan. Läs mer om kramp under graviditeten.

Svullna fötter och anklar – Vätskeansamlingar under graviditeten kan mycket väl göra att du känner av smärta i fötter och anklar. Försök att bära bekväma skor och byt gärna om till innetofflor när du kommer hem. Undvik även tighta strumpor som kan begränsa blodflödet. Läs mer om svullna fötter under graviditeten.

Dela med dig av de symptom / besvär du känner av under denna vecka och se vilka symptom andra gravida upplever.

Vilka besvär upplever du i vecka 20?
308 röster · 1260 svar

Nu är du gravid i vecka 20:

» Vecka 19    » Vecka 21

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 20 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om fostrets längd och vikt vid olika ålder.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
gravid symptomsvullen mage under graviditeten

Svullen mage under graviditeten

Svullen mage och gasig under graviditeten. När du är gravid kan du ofta uppleva att magen blir svullen. Du kan även känna dig gasig i magen och behöva fisa betydligt oftare än tidigare. Läs mer om svullen mage och gasig i magen under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.