Gravid vecka 41

Gravid vecka 41

Gravid i vecka 41! Många blivande föräldrar börjar nu att oroa sig för att de går över tiden. Du är dock inte överburen förrän om ytterligare två veckor. När du är gravid i vecka 41 har du täta kontroller hos barnmorskan.

Allt om mage, kropp, symptom och barnets utveckling i vecka 41

Om du inte fött än i vecka 41 så har ditt barn valt en sen utcheckning. För en förstföderska så är detta snarare regel än undantag, så det är inget att oroa sig för.

När du är gravid i vecka 41 så räknas du fortfarande inte som överburen. Överburen är du först efter vecka 42. Om du inte fött innan dess så brukar man sätta igång förlossningen. En av orsakerna till varför man hjälper kroppen på traven, är att moderkakan med tiden, gradvis fungerar sämre. Om du behöver sättas igång så görs det vanligen mellan vecka 42 och 43.

Från vecka 40 så träffar du barnmorskan varje vecka fram till förlossningen. Vid besöken så kontrolleras barnets ställning och barnets hjärta. På den blivande mamman så kollar de blodtrycket och de gör eventuellt ett extra urinprov eller kontrollerar blodvärdena.

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 41 – barnets utveckling

Barnet är nu färdigutvecklat så nu händer det inte så mycket nytt i barnets utveckling. När barnet väl är redo så kommer förlossningen att sättas igång.

När barnet väl kommer ut, så kommer barnet ganska snart att ta sitt första andetag. Detta andetag är i själva verket det mest ansträngande andetaget som ditt barn någonsin kommer att ta. Orsaken till detta är att små luftblåsor i lungorna måste blåsas upp för första gången så att de kan expandera fullt ut, för att sedan göra sitt jobb – att andas under en livstid.

Gravid vecka 41 – din kropp

Tiden är inne för den stora dagen och din kropp är mer redo än någonsin. Något där inne kräver dock ytterligare en tid för att känna att det är dags. För vissa kan väntan efter det beräknade förlossningsdatumet vara otroligt frustrerande.

När du är gravid i vecka 41 så tycker du säkert det är dags att föda, men det finns fördelar med att vara gravid länge. Kroppen hinner mogna, livmodertappen blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp bäckenfogarna ytterligare.

Denna extra väntan kan göra att förlossningen blir smidigare. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig, och kroppen blir bättre förberedd på att föda barn. Så länge där inte finns några komplikationer, så det alltid bästa att låta kroppen sätta igång förlossningsarbetet på egen hand.

Mer om: Igångsättning av förlossningen.

Gravid vecka 41 – förlossningsvärkar

Dina första riktiga förlossningsvärkar kan kännas som mensvärk eller lågt placerad ryggvärk. Många gånger börjar de smärtsamma sammandragningarna i ryggområdet och strålar sedan fram mot framsidan. Det händer även att värkarna endast är begränsad till framsidan. Precis som att två graviditeter inte är de samma, så är heller inte två förlossningar likadana.

Om du är osäker på om du känner rätt typ av värkar så kan du alltid ringa, till förlossningen där du önskar föda, och rådfråga en sköterska. Han eller hon kommer att kunna göra en bedömning utifrån ljudet av ditt tonläge och av det du beskriver.

Mer om: Förlossningsvärkar

Äta moderkakan

I vissa kulturer hör det till att man ska äta moderkakan efter förlossningen. Kanske inte något du vill tänka på just nu! När du väl är på humör så kan du läsa mer om detta fenomen.

Mer om: Att äta moderkakan

Gravid i vecka 41 – få tiden att gå

Vi vet alla att när man väntar på något som man verkligen vill ska hända – så går tiden så långsamt. Försök att sysselsätta dig så går tiden fortare. Här har du lite tips på tidsfördriv:

  • Gör matlådor. Med en liten nyfödd bebis i hemmet stå matlagning inte högt upp på priolistan. Fyll frysen med matlådor så att du har mat för ett tag framöver.
  • Börja följa en ny serie. Kolla på film eller börja följa en ny serie. När det är som mest spännande så sätter förlossningen säkert igång.
  • Promenera eller simma. Att gå små korta promenader är aldrig fel. Vill du trotsa gravitationen så kan simma vara på sin plats. Tänk att få känna dig lätt och smidig igen.
  • Städa. Förbered hemkomsten genom att göra det riktigt fint i hemmet. Det finns även de som säger att bland annat fönsterputsning kan sätta igång förlossningen.

Mer om: Förvärkar

Mer om: Igångsättning av förlossningen.

Nu är du gravid i vecka 41:

» Vecka 40    » Överburen / Gå över tiden

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 41 läste även om förlossningsdepression samt om hur det fungerar med föräldraledighet.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
När på dygnet förlossning

Barn föds oftast på natten

Sett över dygnets alla timmar så föds flesta barn under tidig morgon. Forskning från University College London visar att den vanligaste tiden på dygnet då engelska barn föds är kl 04.00 på morgonen. Sannolikt är ganska stor att ditt barn föds utanför ordinarie arbetstid.

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.