kost

Kost & hälsa

Vad ska du äta när du är gravid? Vad ska ditt nyfödda barn äta? Hur mycket ska ditt barn äta? Här läser du mer om ditt och barnets kost under graviditeten samt det första levnadsåret.

Mat till barn och blivande föräldrar

Rätt kost kan variera beroende på var du är i graviditeten eller för barnets del beroende på dess ålder. Att äta rätt är ett bekymmer för många och något som inte alltid är helt självklart.

På dessa sidor hittar du information kring vad du och din bebis bör och inte bör äta under graviditeten samt under bebisens första levnadsår. Du hittar det du söker under nedanstående avsnitt:

Kost under graviditeten

Att äta rätt kan vara avgörande för fostrets utveckling och även minimera risken för missfall under graviditeten. Det finns även mycket ämnen/produkter du bör undvika att äta när du väntar barn eller när du försöker att bli gravid så försök att läsa på redan när du planerar att bli gravid. Det finns även speciella tillfällen då du bör vara extra försiktig, exempelvis när du går på julbord. Läs mer om kost under graviditeten.

Kost när man ammar / amning

När man ammar får barnet i sig all sin näring via bröstmjölken och det är därför viktigt att du äter ordentligt. Kroppen kommer automatiskt under perioden då du producerar mjölk att prioritera näring till mjölken så för att du själv ska få tillräckligt av vissa ämnen är det extra viktigt med en balanserad kost. Vad bör du äta medan du ammar? Hur fungerar amning och varför ska du amma. Läs mer om amning och om att amma.

Kost för spädbarn – upp till 6månader

Kost barn

Den första tiden är bröstmjölk den naturliga födan för barnet. Denna är dessutom perfekt anpassad efter barnets behov av näring och skyddar dessutom barnet mot infektioner. Om man inte kan eller vill amma så kan man även ge barnet modersmjölksersättning. Det enda man behöver komplettera med i början är D-droppar. När barnet närmar sig sex månader kan man börja med smakportioner i små mängder. Hur mycket ska barnet äta för att må bra? Läs mer om kost för små barn.

Kost för bebisar – från 7 månader och upp till 1 år

Även nu är bröstmjölk en stor del av barnets kost, men under denna period går det i regel att introducera mindre smakportioner. När barnet är cirka fyra månader gammalt så behöver det av näringsskäl egentligen inte äta på natten. Läs mer om smakportioner och kost för bebisar eller om matvägran.

Mattips & Recept

Här hittar du lite enkla recept att börja med. Ersätt dock inte all mat du köper i affären med hemlagad mat i början. Fördelen med köpt barnmat är att den har tillsatta vitaminer och mineraler, vilket säkerställer att barnet verkligen får i sig allt som han eller hon behöver. Läs mer om barnmat och recept.

Andra som läst om kost har även läst om träning under graviditeten samt beräknat sin rekommenderade viktuppgång under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Författare och faktagranskning

Fler artiklar om kost och hälsa

Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter en förlossning. Knipövningar och bäckenbottenträning behövs genomföras dagligen av alla kvinnor under cirka 5 minuter för att snabbt stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.