Gravid vecka 28

Gravid vecka 28

Gravid i vecka 28! Tröttheten och ryggsmärtan håller i sig och du har sannolikt gått upp runt 9 kilo så här långt in i graviditeten. Läs om vad som händer med fostret i vecka 28 samt hur din kropp utvecklas.

Allt om mage, kropp, kost och barnet utveckling i vecka 28

Gravid i vecka 28! Det närmar sig! Ditt barn ligger nu ofta i rätt position inför förlossningen, med huvudet neråt, mot kroppens närmsta utgång. Barnet är dock inte fixerat så det kan mycket väl vända och vrida sig. Ditt barn är nu upptagen med att blinka, hosta, suga, hicka och kanske viktigast av allt – att träna på sin andning.

När du är gravid i vecka 28 är barnet 37,6 centimeter långt från huvud till häl. Det väger drygt ett kilo. Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm. Livmodern är nu så pass stor att du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Läs mer: Fostrets längd och vikt?

Faktaruta vecka 28

  • Vilken trimester är du i? Tredje trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 28? 7 månader
  • Hur många veckor är det kvar? 12 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 37,6 centimeter från huvud till häl och väger ett drygt kilo
  • Vilken grönsak motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en aubergine

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 28 – barnets utveckling

Drömmer du om ditt barn som nu är 28 veckor gammalt? Kanske är det så att ditt barn drömmer om dig! Barn kan nämligen drömma nu! Hjärnvågsaktiviteten har i försök mäts hos foster vilket har visat att barnet redan nu har olika sömncykler.

Mer om: Drömmar under graviditeten

Redan nu i vecka 28 har ditt barn börjat få rutiner. Barnet har en sömn- och vakencykel som är relativt regelbunden, vilken lägger en stabil grund för barnets framtida utveckling. Sjunger du och pratar med ditt barn så ska du fortsätta med det. Barnet har vid det här laget vant sig vid din röst.

När du är gravid i vecka 28 bildas mjölktänderna inne i barnets gom. Barnet blinkar för fullt och dess ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Barnet har tunt och fjunigt hår som täcker dess kropp. Om det är en flicka ni väntar så är blygdläpparna fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de alltmer samman. Hos pojkarna sjunker testiklarna ned i pungen.

Lungorna är så pass utvecklade att barnet i vecka 28 klarar av att andas luft. Skulle ditt barn födas redan nu (s.k. prematur) så skulle barnet ändå behöva hjälp med andningen. Men det är en stor chans att barnet skulle klara sig. Från och med nu kommer barnet att lägga stort fokus på att gå upp i vikt.

Har ni valt namn till barnet än? Här hittar du allt om namn.

Läs mer: Slumpa fram ett namn.

Navelsträngen

Det är i vecka 28 (och i alla andra veckor sedan moderkakan var färdig) navelsträngen som transporterar blod mellan moderkakan och barnet. Via denna transportled färdas även all näring och syre som ditt barn behöver. På samma sätt så hjälper den även till att transportera bort restprodukter från barnet.

Navelsträngen var fullt utvecklad redan i vecka 12, men den har fortsatt att växa i både längd och tjocklek. När barnet föds är den mellan 30-100 centimeter lång och har en tjocklek på drygt 1,5 centimeter. Läs gärna mer om navelsträngen eller om risken med att få navelsträngen runt barnets hals.

Gravid vecka 28 – din kropp

En kraftig tillväxtperiod börjar nu i vecka 28 och varar sedan till runt vecka 32. Livmodern växer fort och det är möjligt att du känner den som ett obehagligt tryck upp mot revbenen. Hur man mår nu varierar mycket från utmärkt till utmattande.

Läs mer: Vad består din viktuppgång av?

Det är inte ovanligt att man under 28e graviditetsveckan sover dåligt. Barnet sparkar och är oroligt på natten, dina fötter är svullna och du har en ryggvärk som bara inte vill sluta.

När barnet väl fixerar sig inför förlossningen, så kan hans eller hennes huvud, vila på ischiasnerven i den nedre delen av ryggraden. Om detta händer så kan du känna en skarp smärta samt stickningar eller domningar som börjar i skinkorna och strålar ner på baksidan av benen, s.k. ischias. Denna smärta som kommer från ischias kan vara mycket intensiv, men kan också försvinna om ditt barn ändrar position.

Vet du vilken blodgrupp du har? Om du är Rh-negativ så görs nu en undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Dina bröst kan nu också kännas annorlunda. Det är inte ovanligt att du känner små klumpar i brösten, men ignorera dem inte. Nämn det för din sköterska eller läkare vid nästa besök.

För många är det runt vecka 28 dags för föräldrautbildningen. Fråga din barnmorska om tiderna för detta på din ort. Man kan inte lära sig allt innan, men vi lovar dig att du känner dig tryggare om du läser på ordentligt. Räkna dock inte med att allt stämmer in på dig och ditt barn. Alla barn är unika och de har sin egen personlighet och sina egna små egenheter. Vill du gå föräldrautbildningar online så hittar du våra digitala kurser här: Digitala föräldrakurser (de finns inne på respektive artikel).

Babykörkort

Har du tid över och vill förbereda dig lite extra inför din nya roll som förälder? Då kan vi rekommendera dig att ta vårt Babykörkort. Detta är ett kul test i tre delar som behandlar allt från graviditet och förlossning till barnets först tid. Klarar du testet så är du väl förberedd på det som väntar – dessutom får du ett åtråvärt Babykörkort 😉

Mer om: Ta ditt Babykörkort!

Graviditetssymptom i vecka 28

När du är gravid i vecka 28 fortsätter ryggsmärtan att tortera dig. Trötthet som du kände av i början av graviditeten har sannolikt hittat tillbaka och du är inte helt pigg på överdrivna äventyr. Här följer några av de graviditetssymptom som du säkert känner igen i vecka 28:

Uppsvälld och gasig – din partners värsta mardröm! Desto mer din livmoder växer ju mer pressar den på ändtarmen, vilket gör att du förlorar kontrollen över musklerna i detta område. Till detta kommer en trög och långsam matsmältning som beror på att graviditetshormonerna får din tarmmuskulatur att slappna av. Ät hellre många små måltider, än få stora, så hjälper du matsmältningssystemet på vägen. Läs mer om gasig mage under graviditeten.

Nästäppa – Höga nivåer av östrogen och progesteron ökar blodflödet till slemhinnorna i näsan och får dem att svälla. Tyvärr innebär det att du blir täppt i näsan och kanske har du för första gången i ditt liv börjat snarka? Läs mer om nästäppa under graviditeten.

Ryggont – När du är gravid i vecka 28 är det vanligt att man känner av smärta i ryggslutet. Detta beror bland annat på barnets vikt och på barnets tryck och position i magen. Till detta kommer dina försvagade ligament som gör det än värre. Ett varmt bad eller massage kan få det att kännas bättre. Använd gärna platta skor då höga klackar ytterligare ökar belastningen på ryggen. Läs mer om ryggont under graviditeten.

Trötthet och yrsel – Du trodde kanske att denna känsla skulle försvinna efter första trimestern, men tyvärr. Magens storlek och barnet där inne kan öka trycket på blodkärlen, vilket minskar blodflödet till hjärnan och orsakar yrsel. Drick mycket vatten för att lindra symptomen. Läs mer om yrsel under graviditeten.

Foglossning – Orsaken till foglossning är att hormonet relaxin gör så att ligamenten i din bäcken blir försvagade och slappa. Detta kan tyvärr orsaka en del besvär och smärta. Hör med din sköterska eller läkare om de kan rekommendera någon bäckenstödbälte som kan stabilisera ledband och hjälpa till att hålla bäckenleden på plats. Läs mer om: Foglossning.

Blödande tandkött – Även tandköttet fortsätter att vara känsligt och kan lätt börja blöda. Det är viktigt att du sköter din munhygien. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Pigmentförändringar – Graviditetshormonerna kan orsaka förändring av dina hudpigment, vilket kan resultera i mörkare fräknar på kroppen eller i ansiktet. På magen kan en mörk linje träda fram mellan naveln och blygdbenet (linea nigra). Dessa symptom är vanligast om du har en mörkare hudton från början. De flesta missfärgningar bleknar med tiden bort, men håll dig i skuggan, då solljus kan intensifiera pigmentförändringarna.

Dela med dig av dina upplevda symptom denna vecka.

Vilka besvär upplever du i vecka 28?
236 röster · 1023 svar

Nu är du gravid i vecka 28:

» Vecka 27    » Vecka 29

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 28 läste även om kejsarsnitt.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
bristningar vid förlossning

Förlossningsskador och bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn eller att de ska drabbas av förlossningsskador. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika grader av bristningar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.